Disposition 10 - Fremlæggelse Flashcards
Begrebet lønindkomst
SL §§ 4-6: ”indtægter der oppebæres i forbindelse med et ansættelsesforhold, er skattepligtig indkomst for modtageren”
Lønnen er skattepligtig, uanset om den er ydet kontant eller i form af forskellige naturalydelser. Lønindkomst er karakteriseret ved at være vederlag for personligt arbejde i tjenesteforhold (LOI s. 373). Lønindkomst beskattes som personlig indkomst, jf. PSL § 3, stk. 1.
Lønmodtager kontra selvstændig erhvervsdrivende
Afgrænsningen mellem lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende skal ske efter de kriterier, der er angivet i personskattecirkulæret, og foretages på samme måde, uanset i hvilken relation inden for skattelovgivningens område spørgsmålet er relevant
Lønmodtagere: Dem som modtager vederlag for personlig arbejdet i et tjenesteforhold.
Selvstændig erhvervsdrivende: Selvstændige erhvervsdrivende er kendetegnet ved, at de for egen regning og risiko udøver virksomhed med formål om at opnå økonomisk overskud.
Udgiftsgodtgørelse
Udgiftsgodtgørelser udbetales af arbejdsgiveren som kompensation for udgifter påført lønmodtageren som følge af arbejdet, er som udgangspunkt også skattepligtige efter LL § 9, stk. 4.
Eksempler på udgiftsgodgørelser: Beklædning, telefon, transport, fytteomkostninger, godtgørelse af den ansattes bøde i forbindelse med tjenesteudøvelsen
Skattefrie udgiftsgodtgørelser
Udlæg efter regning: Hvis lønmodtageren afholder udgifter i arbejdsgiverens interesse som led i arbejdet, og udgifterne dækkes af arbejdsgiveren efter regning vil det modtagende refusionsbeløb være skattefrit for modtageren
Befordringsgodtgørelser: noget vi får af vores arbejdsgiver - dvs. ikke det samme som befordringsfradraget, da det er noget man får fra indkomsten
Rejsegodtgørelser: betinget af, at afstanden mellem bopæl og et midlertidigt arbejdssted umuliggør overnatning på den sædvanlige bopæl, jf. LL § 9 A, stk. 1.
Jubilæum og fratrædelse
7 U, stk. 1: Gaver, godtgørelser og gratialer fra den skattepligtiges arbejdsgiver, der ydes i forbindelse med en medarbejders fratræden af stilling eller i forbindelse med arbejdsgiverens eller medarbejderens jubilæum, medregnes til den skattepligtige indkomst med det beløb, hvormed de samlede erhvervelser i løbet af indkomståret overstiger 8.000 kr.
* Der skal sondres mellem
* Fratrædelsesgodtgørelser (LL § 7 U, stk. 2)
* Jubilæumsgratialer og gaver i forbindelse med jubilæum (LL § 7 U, stk. 2 og 3)
Skattefrihed af fratrædelsesgodtgørelse
- At medarbejderen er ansat i den virksomhed, der foretager udbetalingen.
- At godtgørelsen ikke træder i stedet for løn i opsigelsesperioden.
- At medarbejderen fuldstændigt ophører med at være ansat i den udbetalende virksomhed
- At godtgørelsen udbetales i tidsmæssig tilknytning til fratrædelsen
Skattefriheden omfatter også arbejdsgiverbetalte uddannelsesydelser omfattet af LL § 31, stk. 3, der modtages ved ophør af et ansættelsesforhold, jf. LL § 31, stk. 1, 2. pkt.
Skattefrihed af jubilæumsgratialer
LL § 7 U, stk. 3:
For gaver og gratialer, der udbetales i anledning af en medarbejders jubilæum i virksomheden, er det en betingelse for skattefriheden efter stk. 1, at ansættelsen har bestået i 25, 35 eller et større antal år deleligt med 5.”
Generelt: Lønmodtageren skal være ansat i den virksomhed, der yder gratialet
Særligt ved medarbejderens jubilæum: Ansættelsen skal have bestået i 25 år, 35 år eller et større antal år deleligt med 5, LL § 7 U, stk. 3
Personalegoder
Økonomiske fordele, som medarbejderen modtager fra arbejdsgiveren som led i ansættelsesforholdet.
Beskatning af personalegoder
Skattepligt, jf. SL § 4 og LL § 16, stk. 1
Goder der altid beskattes
Stk. 4 → fri bil, beskatning af bilens værdi
Stk. 5 → sommerbolig
Stk. 6 → lystbåd - Stor forskel på alm. ansat og hovedaktionærer i selskabet.
Stk. 7 → helårsbolig
Stk. 12 → fri telefon
Udgifter uden for fradragsbegrænsningen
LL § 9, stk. 1: Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst for lønmodtagere fradrages udgifter i forbindelse med udførelsen af det indtægtsgivende arbejde i det omfang, de samlede fradragsberettigede udgifter overstiger et grundbeløb på 5.500 kr. (2010-niveau). Grundbeløbet reguleres efter personskattelovens § 20. Befordringsudgifter omfattet af § 9 B eller statsskattelovens § 6, litra a, kan dog ikke fradrages ved indkomstopgørelsen, jf. dog § 9 B, stk. 4.
HR: Ikke fradrage erhvervsmæssige befordringsudgifter efter LL § 9 B, stk. 1, eller SL § 6, litra a
U: LL § 9 B, stk. 4, 3. pkt.: Kundeopsøgende aktiviteter
Det er en politisk vilje til at man gerne vil tilskynde folk til at arbejde længere væk end deres faste bopæl- altså deres hjem. Man vil gerne tilskynde, at man også vælger at køre efter det, så der ikke er en begrænsning i driften i vores økonomi.
Lønmodtagers fradrag
SL § 6: Udgifter, der er afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten, kan fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Lønmodtagere har også fradrag for udgifter til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomst.
Men formodningsregel - normalt vil en arbejdsgiver afholde sådanne udgifter lønmodtageren vil derfor blive mødt med skærpede bevismæssige krav til at dokumentere, at udgiften ikke er privat, men har en sammenhæng med indkomsterhvervelsen.
Lønmodtagerens anskaffelse af aktiver kan også være afskrivningsberettigede, jf. AFL hvis godet bliver anvendt i hvert fald erhvervsmæssigt, blandet benyttet aktiv
Udgifter omfattet af fradragsbegrænsningen
LL § 9, stk. 1 begrænser fradragsretten ved lønmodtagerens indtægtsgivende arbejde. Først fradrag når de samlede fradragsberettigede udgifter overstiger et grundbeløb på (6.700 kr. i 2023).
Lønmodtager får altså ikke fradrag for omkostninger, hvis ikke det overstiger grundbeløbet på 6.700 kr.