Curs 2 - Procesul de invatamant Flashcards
Ce e procesul de invatamant?
Activitatea instructiv-educativă complexă desfăşurată în mod sistematic şi organizat de către elevi şi profesori în şcoală, activitate graţie căreia, elevii sunt înzestraţi cu un sistem de cunoştinţe, priceperi, deprinderi, capacităţi, competenţe, pe baza cărora ei dobândesc cunoaşterea ştiinţifică a realităţii, îşi formează concepţia despre lume, convingerile, trăsăturile de caracter.
Ce cuprinde sistemul de invatamant?
Un flux de intrare (input), reprezentat de resursele umane şi materiale (personal didactic, elevi, spaţii şcolare, dotări tehnice etc.)
Un proces - procesul de învăţământ - care angajează resursele în vederea atingerii obiectivelor
Un flux de ieşire (output), reprezentat de rezultatele sistemului - de seriile de absolvenţi, înzestraţi cu competenţe cerute de integrarea în societate.
Care sunt componentele procesului de invatamant?
- Resursele umane
- profesorii şi elevii – implicaţi direct în proces
- părinţii – implicaţi indirect. - Finalitatile educationale
- Curriculumul scolar
- Continuturile invatamantului
- Strategii didactice
- Forme de organizare
- Timp
- Mecanisme de reglare
Ce sunt finalitatile educationale?
Intenționalități instructiv-educative, care vizează obținerea de rezultate ale învățării.
Ce e curricula scolara?
Oferta educaţională a şcolii şi reprezintă sistemul experienţelor de învăţare directe şi indirecte oferite educabililor şi experimentate de aceştia în contexte formale, nonformale, informale.
Ce sunt continuturile invatamantului?
Sistem de valori – cunoştinţe, abilităţi, capacităţi, competenţe, aptitudini, atitudini, comportamente, conduite etc., proiectate în documente şcolare oficiale (planuri de învăţământ, programe şi manuale şcolare) şi transmise în procesul de învăţământ.
Care sunt strategiile didactice?
- Tipul de experiență de învățare
- Metodologia didactică
- Mijloacele de învățământ (materiale)
- Forme de organizare a activităţii elevilor
Care sunt formele de organizare a procesului de invatamant?
Structuri organizatorice, respectiv cadre organizatorice de desfăşurare a activităţilor educaţionale: lecţiile, activităţile practice, activitatea în cercuri de elevi, excursii didactice şi vizite.
Ce e timpul?
Procesul de învăţământ se desfăşoară în timp: an şcolar, semestru, săptămână de şcoală, zile de şcoală, ore de clasă
Care sunt mecanismele de reglare?
Conexiunea inversă/ feedback-ul – obținere de informaţii în legătură cu rezultatele obținute la „ieşirea” din sistem, după derularea procesului de învăţământ și orientarea lor din nou spre “intrarea” sistemului
Feedforward-ul/ Feedbefore – prevederea efectelor finale şi anticiparea modalităţilor de desfăşurare a procesului de învăţământ, prin identificarea aşteptărilor şi nevoilor educaţionale ale educabililor.