College 8 Flashcards
reclame
Kunst en vakmanschap (Art & Craft) van het gebruiken van communicatietechnieken om een bepaalde doelgroep te overtuigen om een product of dienst aan te schaffen.
AIDA-model
AIDA is een klassiek marketing- en reclamemodel dat de stappen beschrijft die een consument doorgaans doorloopt voordat hij tot aankoop overgaat. De afkorting staat voor:
- Attention (Aandacht): De eerste stap is om de aandacht van de consument te trekken met een opvallende boodschap of advertentie.
- Interest (Interesse): Zodra de aandacht is getrokken, moet de advertentie de interesse van de consument vasthouden door relevante voordelen en kenmerken van het product te presenteren.
- Desire (Verlangen): Nadat de interesse is gewekt, moet de advertentie het verlangen naar het product stimuleren door de voordelen te benadrukken en een emotionele connectie te creëren.
- Action (Actie): Het uiteindelijke doel is om de consument aan te zetten tot actie, zoals een aankoop doen, contact opnemen voor meer informatie, of een bezoek brengen aan de website van het product.
3 fases beïnvloedingsproces waar alle modellen vanuit gaan
- cognitive
- affective
- behavioral / experience
cognitief
Dit gaat erom dat de consument er bewust van wordt dat een product/service bestaat, dat zij enige interesse heeft om informatie te verwerken, dat zij kennis opdoet over het product/service, en dat deze kennis opgerakeld/herinnerd kan worden indien nodig. Dit is cognitief omdat deze fase over informatieverwerking gaat. De kenniseenheden die je opdoet heten beliefs. Gaat niet om logica, maar om wat ontvanger denkt.
affectief
Dit gaat erom dat de consument een attitude en/of gevoelens vormt over het product. Een attitude is hoe positief/negatief je over iets denkt. Gevoelens kan natuurlijk van alles zijn. Uiteindelijk leidt dit alles (in het beste geval) tot een desire om het product/service aan te schaffen. Deze fase heet affectief omdat het om gevoelens en emoties draait.
behavioral/experience
Dit gaat om de (intentie) tot actie die de consument heeft na het vormen van beliefs en een attitude/emotie. Dit kan het aanschaffen van het product zijn, maar acties kunnen ook andere doelen zijn, bijvoorbeeld: donaties, liken op facebook, doorvertellen aan vrienden, etc. Wat de goede actie is hangt af van het doel van de campagne.
Theory of planned behavior (TPB)
het is ontworpen om het menselijk gedrag te voorspellen en te verklaren, vooral op het gebied van gezondheid, sociale wetenschappen en marketing.
De kern van de Theory of Planned Behavior bestaat uit drie belangrijke factoren die de intentie van een individu om een specifiek gedrag te vertonen beïnvloeden:
- gedragsovertuiging
- normatieve opvatting
- beheersingsovertuiging
attitude
positief of negatief tegenover een product staan
subjectieve normen
de sociale druk die je ervaart m.b.t. het gedrag
ingeschatte beheersing van gedrag
inschatting over de uitvoerbaarheid van gedrag
gedragsovertuiging
de verwachte consequenties van gedrag
normatieve opvattingen
het belang dat je denkt dat anderen hechten aan het gedrag, dus hoe de omgeving over het gedrag denkt
beheersingsovertuiging
inschattingen over de mogelijkheden en problemen bij de uitvoering van het gedrag
top of mind awareness (TOMA)
Top of Mind Awareness (TOMA) verwijst naar het eerste merk of product dat in de gedachten van een consument opkomt wanneer aan een bepaalde categorie wordt gedacht. Het is een maatstaf voor hoe goed een merk of product in het geheugen van consumenten is verankerd en hoe prominent het is in hun bewustzijn.
low involvement
Snelle, impulsieve beslissingen met weinig moeite en lage risico’s, beïnvloed door oppervlakkige cues.