BVO Les 6 Fysiologie Zang Leerdoelen Hard Flashcards

1
Q

Benoem de functies van xin (Hart) in relatie met en de specifieke basissubstanties?

A
  • Reguleren van de bloedcirculatie: Het Hart pompt bloed door het lichaam en zorgt ervoor dat alle organen en weefsels voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen.
  • Beheersen van de geest: Het Hart wordt geassocieerd met emoties en mentale activiteit. Het beheerst de geest en is verantwoordelijk voor onze emotionele toestand, helderheid van denken, concentratie en geheugen.
  • Huisvesten van de Shen (geest): De Shen is de spirituele essentie van een persoon en wordt gezien als een van de drie schatten in de Chinese geneeskunde. Het Hart wordt beschouwd als de woonplaats van de Shen, en de kwaliteit van de Shen wordt beïnvloed door de toestand van het Hart.
  • Controleren van de bloeddruk: Het Hart speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk. Het houdt de bloeddruk binnen een gezond bereik en voorkomt hypertensie en hypotensie.
  • Beheersen van de slaap: Het Hart
    reguleert de slaap-waakcyclus en zorgt ervoor dat we goed kunnen slapen en uitgerust wakker worden.

Bron: Qing Bai map les 6

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

De functies van gan (Lever) uit te leggen en de specifieke relaties met de basissubstanties te benoemen.

A

Enkele van de belangrijkste functies van de Lever zijn:

  • Reguleren van de Qi-stroom: De Lever is verantwoordelijk voor het reguleren van de stroom van Qi (levensenergie) door het lichaam. Het zorgt ervoor dat Qi soepel kan circuleren door de meridianen en organen, wat belangrijk is voor de algehele gezondheid.
  • Opslag van bloed: De Lever slaat bloed op en reguleert de bloedstroom. Het zorgt voor een vlotte circulatie van bloed door het lichaam en voorkomt stagnerende bloedstasis.
  • Reguleren van emoties: De Lever speelt een belangrijke rol bij het reguleren van emoties, vooral woede. Wanneer de Lever uit balans is, kan dit leiden tot gevoelens van irritatie, frustratie en woede.
  • Ontgiften: De Lever is een belangrijk orgaan voor het ontgiften van het lichaam. Het filtert giftige stoffen uit het bloed en zet deze om in minder schadelijke stoffen die het lichaam kan uitscheiden.

De Lever heeft ook specifieke relaties met andere organen en substanties in het lichaam.

  • Relatie met de Milt: De Milt en de Lever zijn nauw verbonden. De Lever zorgt voor een soepele stroom van Qi, terwijl de Milt zorgt voor de productie van Qi en bloed. Samen werken ze om de algehele gezondheid en energiebalans in het lichaam te behouden.
  • Relatie met de Longen: De Lever en de Longen hebben ook een sterke relatie. De Lever reguleert de Qi-stroom, terwijl de Longen verantwoordelijk zijn voor de ademhaling en de circulatie van zuurstof in het lichaam. Samen zorgen ze voor een gezonde ademhaling en een goede circulatie van Qi en bloed.
  • Relatie met de Galblaas: De Galblaas is nauw verbonden met de Lever en speelt een belangrijke rol bij de vertering van vetten. De Lever produceert gal, terwijl de Galblaas deze opslaat en vrijgeeft wanneer vetten worden geconsumeerd. Een disbalans in de functie van de Galblaas kan leiden tot problemen in de spijsvertering en vetmetabolisme.
  • Relatie met het Bloed: De Lever heeft een belangrijke relatie met het bloed. Het slaat bloed op en reguleert de bloedstroom, terwijl het ook verantwoordelijk is voor de productie van bepaalde bloedcomponenten. Een disbalans in de functie van de Lever kan leiden tot bloedarmoede, bloedstollingsstoornissen en andere bloedgerelateerde problemen.

Bron: Qing Bai map les 6

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

De functies van fei (Long) uit te leggen en de specifieke relaties met de basissubstanties te benoemen.

A

De functies van de Long en de specifieke relaties met de basissubstanties:

  • Regulatie van de ademhaling: De Longen zijn verantwoordelijk voor de ademhaling en helpen zuurstof op te nemen en koolstofdioxide af te geven. Ze reguleren ook de ademhalingsfrequentie en de diepte van de ademhaling.
  • Beheersing van de Qi: De Longen zijn belangrijk voor het beheersen van de qi, de vitale energie die door het lichaam stroomt. Ze helpen de qi te verdelen en te sturen, en zijn nauw verbonden met de functie van de Milt.
  • Relatie met de Huid: De Longen zijn verbonden met de huid en helpen bij de voeding en hydratatie van de huid. Wanneer de Long-qi uit balans is, kan dit leiden tot huidproblemen zoals droogheid en jeuk.
  • Relatie met de Emoties: De Longen zijn ook verbonden met emoties zoals verdriet en rouw. Een gezonde Long-energie kan helpen bij het verwerken van verdriet en het vinden van emotionele balans.
  • Relatie met de basissubstantie Jing: De Longen zijn verbonden met de Jing, de essentie van het leven die wordt opgeslagen in de Nieren. Wanneer de Long-qi uit balans is, kan dit leiden tot een afname van de Jing-energie, wat kan leiden tot veroudering en zwakte.
  • Relatie met de Wei-Qi: De Longen zijn ook betrokken bij de productie en circulatie van de Wei-qi, de beschermende energie die het lichaam beschermt tegen ziekteverwekkers. Een gezonde Long-energie kan helpen bij het versterken van de Wei-Qi en het verminderen van de kans op ziekte.

Bron: Qing Bai map les 6

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

De functies van pi (Milt) uit te leggen en de specifieke relaties met de basissubstanties te benoemen.

A

De belangrijkste functies van de milt en de relatie met de basissubstanties:

  • Transformerende en transportfunctie: de Milt is verantwoordelijk voor het transformeren en transporteren van voedsel en vloeistoffen die door de maag zijn verwerkt. Het omzetten van voedsel in qi, bloed en lichaamsvloeistoffen wordt ook wel de transformatie van voedsel genoemd. Deze functie heeft een nauwe relatie met de basissubstanties van yin en yang.
  • Controle van bloed: de milt heeft ook een belangrijke rol bij het reguleren van de bloedcirculatie. Het is verantwoordelijk voor het maken van bloed, het behouden van de bloedcirculatie en het voorkomen van bloedstagnatie. Deze functie heeft een nauwe relatie met de basissubstantie van bloed.
  • Ondersteuning van het immuunsysteem: de milt speelt ook een belangrijke rol bij de verdediging van het lichaam tegen ziekteverwekkers en infecties. Het bevordert de productie van antilichamen en ondersteunt het immuunsysteem. Deze functie heeft een nauwe relatie met de basissubstanties van qi en bloed.
  • Controle van spieren en ledematen:
    de milt is ook betrokken bij het reguleren van de spieren en ledematen. Het zorgt voor de juiste tonus van de spieren en ondersteunt de beweging van de ledematen. Deze functie heeft een nauwe relatie met de basissubstanties van Qi en bloed.

Bron: Qing Bai map les 6

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

De functies van shen (Nieren) uit te leggen en de specifieke relaties met de basissubstanties te benoemen.

A

De functies van de nieren:

  • Opslag van essentie: In de TCG wordt “essentie” beschouwd als de fundamentele substantie die het leven ondersteunt. De nieren zijn verantwoordelijk voor de opslag van deze essentie, die wordt beschouwd als de basis voor de groei, ontwikkeling en voortplanting.
  • Controle van waterhuishouding: De Nieren zijn ook verantwoordelijk voor het reguleren van de waterhuishouding in het lichaam. Ze controleren de uitscheiding van urine en helpen bij het handhaven van de balans van lichaamsvloeistoffen.
  • Beheer van de bijnieren: De Nieren zijn nauw verbonden met de bijnieren en spelen een belangrijke rol bij het reguleren van hun functies. Dit omvat de productie van hormonen zoals adrenaline en noradrenaline.
  • Ondersteuning van de botgezondheid: De Nieren zijn ook betrokken bij de productie van vitamine D, wat essentieel is voor de gezondheid van de botten.
  • Ondersteuning van de voortplantingsorganen: De Nieren worden beschouwd als de “wortels” van het lichaam en hun energie is nauw verbonden met de voortplantingsorganen. Daarom zijn gezonde Nieren belangrijk voor een goede reproductieve gezondheid.

Bron: Qing Bai map les 6

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

De onderlinge relaties van de 5 zang (Yin Organen) uit te leggen.

A

De volgende onderlinge relaties tussen de vijf zang worden vaak beschreven:

Hart en Long:
Het Hart en de Long worden gezien als de belangrijkste organen voor de circulatie en de ademhaling van Qi (energie) en Xue (bloed). Het Hart wordt gezien als de keizer en de Long als de minister. Het Hart reguleert de circulatie van bloed en Qi door het lichaam, terwijl de Long de ademhaling reguleert en Qi opneemt uit de lucht die we inademen.

Lever en Milt:
De Lever en de Milt worden gezien als de belangrijkste organen voor de regulatie van Qi. De lever is verantwoordelijk voor de vrije stroom van Qi door het lichaam, terwijl de Milt zorgt voor de productie van Qi uit voedsel en vloeistoffen.

Nieren en Longen:
De Nieren en de Longen zijn verbonden door de circulatie van Qi en Xue. De Longen reguleren de ademhaling en absorberen Qi uit de lucht, terwijl de Nieren verantwoordelijk zijn voor de opslag en distributie van Qi door het lichaam. De Nieren zijn ook verantwoordelijk voor de productie van Beenmerg en Bloed, die beide essentieel zijn voor het functioneren van de Longen.

Hart en Nieren:
Het hart en de nieren worden gezien als de belangrijkste organen voor de regulatie van bloed. Het hart pompt het bloed door het lichaam en reguleert de circulatie ervan, terwijl de nieren verantwoordelijk zijn voor de opslag en distributie van bloed. De nieren zijn ook verantwoordelijk voor de productie van beenmerg, dat bloedcellen produceert.

Milt en Longen:
De Milt en de Longen zijn verbonden door de regulatie van vloeistoffen in het lichaam. De Milt is verantwoordelijk voor de productie en circulatie van vloeistoffen in het lichaam, terwijl de Longen vocht opnemen uit de lucht die we inademen en het uit ons lichaam verdrijven. Een verstoring van de balans tussen deze organen kan leiden tot ophoping van vocht in het lichaam.

Bron: Qing Bai map les 6

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

De functies van xin bao (Pericard) te benoemen en uit te leggen.

A

Xin bao speelt een belangrijke rol bij het beschermen van het hart en het reguleren van emoties, en het is ook betrokken bij de bloedcirculatie, spijsvertering en immuunsysteem.

  • Bescherming van het Hart: Xin bao omringt en beschermt het Hart, waardoor het hart wordt beschermd tegen externe schade en druk.
  • Reguleren van de emoties: Xin bao wordt gezien als het orgaan dat verantwoordelijk is voor de regulatie van emoties, vooral in stressvolle situaties. Het wordt gezien als een “schild” voor het Hart, waardoor het hart wordt beschermd tegen negatieve emoties en stress.
  • Bevordering van de bloedcirculatie: Xin bao is betrokken bij de bloedcirculatie en kan helpen de bloedstroom te bevorderen. Het wordt ook gezien als een belangrijk orgaan voor het reguleren van de bloeddruk.
  • Bevordering van de spijsvertering: Xin bao wordt ook geassocieerd met de spijsvertering, vooral de verwerking van voedsel door de Maag en de Darmen.
    Ondersteuning van het immuunsysteem: Xin bao wordt geassocieerd met het immuunsysteem en kan helpen bij het beschermen van het lichaam tegen ziekten en infecties.

Bron: Qing Bai map les 6

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

De functies van ming men (Levenspoort) te benoemen en uit te leggen.

A

Ming Men is gelegen in het gebied tussen de twee Nieren, en wordt vaak vertaald als “Poort van het Leven”. Het wordt beschouwd als de bron van de vitale energie of het “oer-vuur” van het lichaam, en is verantwoordelijk voor het opslaan en distribueren van deze energie door het lichaam.

De belangrijkste functie van Ming Men is om de basisenergie van het lichaam (Jing) te reguleren en te beschermen. Jing wordt gezien als de essentie van het leven en is een soort voorraad van levensenergie die we vanaf onze geboorte bij ons hebben. Door onze levensstijl, voeding, stress en andere factoren kan Jing worden uitgeput, waardoor we ons zwak en vermoeid voelen. Ming Men speelt daarom een belangrijke rol in het handhaven van een gezonde balans van Jing in ons lichaam.

Ming Men wordt ook geassocieerd met het vuurelement als de “gouverneur” van de andere organen. Het wordt beschouwd als een centrale hub van de energiebanen in het lichaam en kan worden gestimuleerd om het energieniveau te verhogen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Bron: Qing Bai map les 6

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

De gekoppelde fu (Yang Orgaan) volgens de interne-externe relatie van de zang te benoemen.

A
  • De Lever (gan) is gekoppeld aan de Galblaas (dan).
  • De Milt (pi) is gekoppeld aan de Maag (wei).
  • De Longen (fei) zijn gekoppeld aan de Dikke Darm (da chang).
  • De Nieren (shen) zijn gekoppeld aan de Blaas (pang guang).
  • Het Hart (xin) is gekoppeld aan de Dunne Darm (xia xiao).

Bron: Qing Bai map les 6

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

De resonerende fase volgens wu xing (Vijf Fasen) van de zang te benoemen.

A
  • Hart (Xin) - Resoneert met de Vuur-fase. Het is geassocieerd met de zomer, warmte, vreugde, de kleur rood en de bittere smaak.
  • Lever (Gan) - Resoneert met de Hout-fase. Het is geassocieerd met de lente, wind, woede, de kleur groen en de zure smaak.
  • Long (Fei) - Resoneert met de Metaal-fase. Het is geassocieerd met de herfst, droogte, verdriet, de kleur wit en de scherpe smaak.
  • Milt (Pi) - Resoneert met de Aarde-fase. Het is geassocieerd met de overgangstijd tussen de seizoenen, vochtigheid, piekeren, de kleur geel en de zoete smaak.
  • Nier (Shen) - Resoneert met de Water-fase. Het is geassocieerd met de winter, koude, angst, de kleur zwart en de zoute smaak.

Bron: Qing Bai map les 6

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

De gekoppelde zang volgens de Liu Jing (Zes Meridianen) relatie te benoemen.

A
  • Tai Yin: Dit paar bestaat uit de Longen (Fei) als zang-orgaan en de Milt (Pi) als fu-orgaan. Tai Yin is geassocieerd met de Metalen-fase en heeft betrekking op transformatie en transport van vloeistoffen in het lichaam.
  • Shao Yin: Dit paar bestaat uit het Hart (Xin) als zang-orgaan en de Nieren (Shen) als fu-orgaan. Shao Yin is geassocieerd met de Water-fase en is gerelateerd aan de bloedcirculatie en energiehuishouding in het lichaam.
  • Jue Yin: Dit paar bestaat uit de Lever (Gan) als zang-orgaan en de Pericard (Xin Bao) als fu-orgaan. Jue Yin is geassocieerd met de Hout-fase en heeft betrekking op de circulatie van Qi (energie) in het lichaam.

Bron: Qing Bai map les 6

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
  • Reguleren van de bloedcirculatie: Het Hart pompt bloed door het lichaam en zorgt ervoor dat alle organen en weefsels voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen.
  • Beheersen van de geest: Het Hart wordt geassocieerd met emoties en mentale activiteit. Het beheerst de geest en is verantwoordelijk voor onze emotionele toestand, helderheid van denken, concentratie en geheugen.
  • Huisvesten van de Shen (geest): De Shen is de spirituele essentie van een persoon en wordt gezien als een van de drie schatten in de Chinese geneeskunde. Het Hart wordt beschouwd als de woonplaats van de Shen, en de kwaliteit van de Shen wordt beïnvloed door de toestand van het Hart.
  • Controleren van de bloeddruk: Het Hart speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk. Het houdt de bloeddruk binnen een gezond bereik en voorkomt hypertensie en hypotensie.
  • Beheersen van de slaap: Het Hart
    reguleert de slaap-waakcyclus en zorgt ervoor dat we goed kunnen slapen en uitgerust wakker worden.

Bron: Qing Bai map les 6

A

Benoem de functies van xin (Hart) in relatie met en de specifieke basissubstanties?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Enkele van de belangrijkste functies van de Lever zijn:

  • Reguleren van de Qi-stroom: De Lever is verantwoordelijk voor het reguleren van de stroom van Qi (levensenergie) door het lichaam. Het zorgt ervoor dat Qi soepel kan circuleren door de meridianen en organen, wat belangrijk is voor de algehele gezondheid.
  • Opslag van bloed: De Lever slaat bloed op en reguleert de bloedstroom. Het zorgt voor een vlotte circulatie van bloed door het lichaam en voorkomt stagnerende bloedstasis.
  • Reguleren van emoties: De Lever speelt een belangrijke rol bij het reguleren van emoties, vooral woede. Wanneer de Lever uit balans is, kan dit leiden tot gevoelens van irritatie, frustratie en woede.
  • Ontgiften: De Lever is een belangrijk orgaan voor het ontgiften van het lichaam. Het filtert giftige stoffen uit het bloed en zet deze om in minder schadelijke stoffen die het lichaam kan uitscheiden.

De Lever heeft ook specifieke relaties met andere organen en substanties in het lichaam.

  • Relatie met de Milt: De Milt en de Lever zijn nauw verbonden. De Lever zorgt voor een soepele stroom van Qi, terwijl de Milt zorgt voor de productie van Qi en bloed. Samen werken ze om de algehele gezondheid en energiebalans in het lichaam te behouden.
  • Relatie met de Longen: De Lever en de Longen hebben ook een sterke relatie. De Lever reguleert de Qi-stroom, terwijl de Longen verantwoordelijk zijn voor de ademhaling en de circulatie van zuurstof in het lichaam. Samen zorgen ze voor een gezonde ademhaling en een goede circulatie van Qi en bloed.
  • Relatie met de Galblaas: De Galblaas is nauw verbonden met de Lever en speelt een belangrijke rol bij de vertering van vetten. De Lever produceert gal, terwijl de Galblaas deze opslaat en vrijgeeft wanneer vetten worden geconsumeerd. Een disbalans in de functie van de Galblaas kan leiden tot problemen in de spijsvertering en vetmetabolisme.
  • Relatie met het Bloed: De Lever heeft een belangrijke relatie met het bloed. Het slaat bloed op en reguleert de bloedstroom, terwijl het ook verantwoordelijk is voor de productie van bepaalde bloedcomponenten. Een disbalans in de functie van de Lever kan leiden tot bloedarmoede, bloedstollingsstoornissen en andere bloedgerelateerde problemen.

Bron: Qing Bai map les 6

A

De functies van gan (Lever) uit te leggen en de specifieke relaties met de basissubstanties te benoemen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

De functies van de Long en de specifieke relaties met de basissubstanties:

  • Regulatie van de ademhaling: De Longen zijn verantwoordelijk voor de ademhaling en helpen zuurstof op te nemen en koolstofdioxide af te geven. Ze reguleren ook de ademhalingsfrequentie en de diepte van de ademhaling.
  • Beheersing van de Qi: De Longen zijn belangrijk voor het beheersen van de qi, de vitale energie die door het lichaam stroomt. Ze helpen de qi te verdelen en te sturen, en zijn nauw verbonden met de functie van de Milt.
  • Relatie met de Huid: De Longen zijn verbonden met de huid en helpen bij de voeding en hydratatie van de huid. Wanneer de Long-qi uit balans is, kan dit leiden tot huidproblemen zoals droogheid en jeuk.
  • Relatie met de Emoties: De Longen zijn ook verbonden met emoties zoals verdriet en rouw. Een gezonde Long-energie kan helpen bij het verwerken van verdriet en het vinden van emotionele balans.
  • Relatie met de basissubstantie Jing: De Longen zijn verbonden met de Jing, de essentie van het leven die wordt opgeslagen in de Nieren. Wanneer de Long-qi uit balans is, kan dit leiden tot een afname van de Jing-energie, wat kan leiden tot veroudering en zwakte.
  • Relatie met de Wei-Qi: De Longen zijn ook betrokken bij de productie en circulatie van de Wei-qi, de beschermende energie die het lichaam beschermt tegen ziekteverwekkers. Een gezonde Long-energie kan helpen bij het versterken van de Wei-Qi en het verminderen van de kans op ziekte.

Bron: Qing Bai map les 6

A

De functies van fei (Long) uit te leggen en de specifieke relaties met de basissubstanties te benoemen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

De belangrijkste functies van de milt en de relatie met de basissubstanties:

  • Transformerende en transportfunctie: de Milt is verantwoordelijk voor het transformeren en transporteren van voedsel en vloeistoffen die door de maag zijn verwerkt. Het omzetten van voedsel in qi, bloed en lichaamsvloeistoffen wordt ook wel de transformatie van voedsel genoemd. Deze functie heeft een nauwe relatie met de basissubstanties van yin en yang.
  • Controle van bloed: de milt heeft ook een belangrijke rol bij het reguleren van de bloedcirculatie. Het is verantwoordelijk voor het maken van bloed, het behouden van de bloedcirculatie en het voorkomen van bloedstagnatie. Deze functie heeft een nauwe relatie met de basissubstantie van bloed.
  • Ondersteuning van het immuunsysteem: de milt speelt ook een belangrijke rol bij de verdediging van het lichaam tegen ziekteverwekkers en infecties. Het bevordert de productie van antilichamen en ondersteunt het immuunsysteem. Deze functie heeft een nauwe relatie met de basissubstanties van qi en bloed.
  • Controle van spieren en ledematen:
    de milt is ook betrokken bij het reguleren van de spieren en ledematen. Het zorgt voor de juiste tonus van de spieren en ondersteunt de beweging van de ledematen. Deze functie heeft een nauwe relatie met de basissubstanties van Qi en bloed.

Bron: Qing Bai map les 6

A

De functies van pi (Milt) uit te leggen en de specifieke relaties met de basissubstanties te benoemen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

De functies van de nieren:

  • Opslag van essentie: In de TCG wordt “essentie” beschouwd als de fundamentele substantie die het leven ondersteunt. De nieren zijn verantwoordelijk voor de opslag van deze essentie, die wordt beschouwd als de basis voor de groei, ontwikkeling en voortplanting.
  • Controle van waterhuishouding: De Nieren zijn ook verantwoordelijk voor het reguleren van de waterhuishouding in het lichaam. Ze controleren de uitscheiding van urine en helpen bij het handhaven van de balans van lichaamsvloeistoffen.
  • Beheer van de bijnieren: De Nieren zijn nauw verbonden met de bijnieren en spelen een belangrijke rol bij het reguleren van hun functies. Dit omvat de productie van hormonen zoals adrenaline en noradrenaline.
  • Ondersteuning van de botgezondheid: De Nieren zijn ook betrokken bij de productie van vitamine D, wat essentieel is voor de gezondheid van de botten.
  • Ondersteuning van de voortplantingsorganen: De Nieren worden beschouwd als de “wortels” van het lichaam en hun energie is nauw verbonden met de voortplantingsorganen. Daarom zijn gezonde Nieren belangrijk voor een goede reproductieve gezondheid.

Bron: Qing Bai map les 6

A

De functies van shen (Nieren) uit te leggen en de specifieke relaties met de basissubstanties te benoemen.

17
Q

De volgende onderlinge relaties tussen de vijf zang worden vaak beschreven:

Hart en Long:
Het Hart en de Long worden gezien als de belangrijkste organen voor de circulatie en de ademhaling van Qi (energie) en Xue (bloed). Het Hart wordt gezien als de keizer en de Long als de minister. Het Hart reguleert de circulatie van bloed en Qi door het lichaam, terwijl de Long de ademhaling reguleert en Qi opneemt uit de lucht die we inademen.

Lever en Milt:
De Lever en de Milt worden gezien als de belangrijkste organen voor de regulatie van Qi. De lever is verantwoordelijk voor de vrije stroom van Qi door het lichaam, terwijl de Milt zorgt voor de productie van Qi uit voedsel en vloeistoffen.

Nieren en Longen:
De Nieren en de Longen zijn verbonden door de circulatie van Qi en Xue. De Longen reguleren de ademhaling en absorberen Qi uit de lucht, terwijl de Nieren verantwoordelijk zijn voor de opslag en distributie van Qi door het lichaam. De Nieren zijn ook verantwoordelijk voor de productie van Beenmerg en Bloed, die beide essentieel zijn voor het functioneren van de Longen.

Hart en Nieren:
Het hart en de nieren worden gezien als de belangrijkste organen voor de regulatie van bloed. Het hart pompt het bloed door het lichaam en reguleert de circulatie ervan, terwijl de nieren verantwoordelijk zijn voor de opslag en distributie van bloed. De nieren zijn ook verantwoordelijk voor de productie van beenmerg, dat bloedcellen produceert.

Milt en Longen:
De Milt en de Longen zijn verbonden door de regulatie van vloeistoffen in het lichaam. De Milt is verantwoordelijk voor de productie en circulatie van vloeistoffen in het lichaam, terwijl de Longen vocht opnemen uit de lucht die we inademen en het uit ons lichaam verdrijven. Een verstoring van de balans tussen deze organen kan leiden tot ophoping van vocht in het lichaam.

Bron: Qing Bai map les 6

A

De onderlinge relaties van de 5 zang (Yin Organen) uit te leggen.

18
Q

Xin bao speelt een belangrijke rol bij het beschermen van het hart en het reguleren van emoties, en het is ook betrokken bij de bloedcirculatie, spijsvertering en immuunsysteem.

  • Bescherming van het Hart: Xin bao omringt en beschermt het Hart, waardoor het hart wordt beschermd tegen externe schade en druk.
  • Reguleren van de emoties: Xin bao wordt gezien als het orgaan dat verantwoordelijk is voor de regulatie van emoties, vooral in stressvolle situaties. Het wordt gezien als een “schild” voor het Hart, waardoor het hart wordt beschermd tegen negatieve emoties en stress.
  • Bevordering van de bloedcirculatie: Xin bao is betrokken bij de bloedcirculatie en kan helpen de bloedstroom te bevorderen. Het wordt ook gezien als een belangrijk orgaan voor het reguleren van de bloeddruk.
  • Bevordering van de spijsvertering: Xin bao wordt ook geassocieerd met de spijsvertering, vooral de verwerking van voedsel door de Maag en de Darmen.
    Ondersteuning van het immuunsysteem: Xin bao wordt geassocieerd met het immuunsysteem en kan helpen bij het beschermen van het lichaam tegen ziekten en infecties.

Bron: Qing Bai map les 6

A

De functies van xin bao (Pericard) te benoemen en uit te leggen.

19
Q

Ming Men is gelegen in het gebied tussen de twee Nieren, en wordt vaak vertaald als “Poort van het Leven”. Het wordt beschouwd als de bron van de vitale energie of het “oer-vuur” van het lichaam, en is verantwoordelijk voor het opslaan en distribueren van deze energie door het lichaam.

De belangrijkste functie van Ming Men is om de basisenergie van het lichaam (Jing) te reguleren en te beschermen. Jing wordt gezien als de essentie van het leven en is een soort voorraad van levensenergie die we vanaf onze geboorte bij ons hebben. Door onze levensstijl, voeding, stress en andere factoren kan Jing worden uitgeput, waardoor we ons zwak en vermoeid voelen. Ming Men speelt daarom een belangrijke rol in het handhaven van een gezonde balans van Jing in ons lichaam.

Ming Men wordt ook geassocieerd met het vuurelement als de “gouverneur” van de andere organen. Het wordt beschouwd als een centrale hub van de energiebanen in het lichaam en kan worden gestimuleerd om het energieniveau te verhogen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Bron: Qing Bai map les 6

A

De functies van ming men (Levenspoort) te benoemen en uit te leggen.

20
Q
  • De Lever (gan) is gekoppeld aan de Galblaas (dan).
  • De Milt (pi) is gekoppeld aan de Maag (wei).
  • De Longen (fei) zijn gekoppeld aan de Dikke Darm (da chang).
  • De Nieren (shen) zijn gekoppeld aan de Blaas (pang guang).
  • Het Hart (xin) is gekoppeld aan de Dunne Darm (xia xiao).

Bron: Qing Bai map les 6

A

De gekoppelde fu (Yang Orgaan) volgens de interne-externe relatie van de zang te benoemen.

21
Q
  • Hart (Xin) - Resoneert met de Vuur-fase. Het is geassocieerd met de zomer, warmte, vreugde, de kleur rood en de bittere smaak.
  • Lever (Gan) - Resoneert met de Hout-fase. Het is geassocieerd met de lente, wind, woede, de kleur groen en de zure smaak.
  • Long (Fei) - Resoneert met de Metaal-fase. Het is geassocieerd met de herfst, droogte, verdriet, de kleur wit en de scherpe smaak.
  • Milt (Pi) - Resoneert met de Aarde-fase. Het is geassocieerd met de overgangstijd tussen de seizoenen, vochtigheid, piekeren, de kleur geel en de zoete smaak.
  • Nier (Shen) - Resoneert met de Water-fase. Het is geassocieerd met de winter, koude, angst, de kleur zwart en de zoute smaak.

Bron: Qing Bai map les 6

A

De resonerende fase volgens wu xing (Vijf Fasen) van de zang te benoemen.

22
Q
  • Tai Yin: Dit paar bestaat uit de Longen (Fei) als zang-orgaan en de Milt (Pi) als fu-orgaan. Tai Yin is geassocieerd met de Metalen-fase en heeft betrekking op transformatie en transport van vloeistoffen in het lichaam.
  • Shao Yin: Dit paar bestaat uit het Hart (Xin) als zang-orgaan en de Nieren (Shen) als fu-orgaan. Shao Yin is geassocieerd met de Water-fase en is gerelateerd aan de bloedcirculatie en energiehuishouding in het lichaam.
  • Jue Yin: Dit paar bestaat uit de Lever (Gan) als zang-orgaan en de Pericard (Xin Bao) als fu-orgaan. Jue Yin is geassocieerd met de Hout-fase en heeft betrekking op de circulatie van Qi (energie) in het lichaam.

Bron: Qing Bai map les 6

A

De gekoppelde zang volgens de Liu Jing (Zes Meridianen) relatie te benoemen.