BVO Les 13 Pathologie Zang Fu Samenvatting Flashcards

1
Q

Samenvatting pathogenese Hart

A

De functie van het hart is om de bloedcirculatie en de shen (geest) te beheersen.

Bij de pathologie van het hart kan de shen worden aangetast, wat kan leiden tot symptomen zoals slapeloosheid, angst, verwardheid en geheugenverlies. Andere sleutelsymptomen die kunnen wijzen op een hartprobleem zijn: hartkloppingen, kortademigheid bij inspanning, pijn op de borst, bleke teint, en een lege pols.

Het hart heeft een nauwe verbinding met de Long, en een chronische fei qi xu kan een xin qi xu veroorzaken, wat zich kan uiten in hartkloppingen in combinatie met kortademigheid.

Het hart heeft ook een relatie met de Milt en de Nieren, en een disfunctie in deze organen kan het hart beïnvloeden. Daarnaast heeft het hart een relatie met de Lever, en kan een Lever Qi Stagnatie leiden tot een verstoring van de shen.

Externe pathogenen kunnen ook het hart aantasten en kunnen verschillende patronen veroorzaken, zoals Hitte, Koude, Damp en Wind.

Bron: Qing Bai map les 13
Bron: De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde blz 490 t/m 514
LD: De sleutelsymptomen te benoemen van: xin (Hart) qi xu, xin yang xu, xin xue xu, xin yin xu, xin xue yu (Bloed Stase) en xin Vuur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Samenvatting pathogenese Pericard

A

Pathogenese Pericard

Het Pericard heeft als functie om het Hart te beschermen en te ondersteunen in zijn functies.

Bij de pathologie van het Pericard kan het Hart worden aangetast, wat kan leiden tot symptomen zoals hartkloppingen, pijn op de borst en bleke teint. Andere sleutelsymptomen die kunnen wijzen op een Pericardprobleem zijn kortademigheid bij inspanning, vermoeidheid en een lege pols.

Het Pericard heeft een nauwe relatie met het Hart en kan daardoor worden beïnvloed door disfuncties van het Hart, zoals een Hart Qi Xu. Het Pericard heeft ook een relatie met de Lever, Milt en Nieren, en een disfunctie in deze organen kan het Pericard beïnvloeden.

Externe pathogenen kunnen ook het Pericard aantasten en verschillende patronen veroorzaken, zoals Hitte, Koude, Damp en Wind. Bij chronische en/of Hittepathologie kan ook het Pericard Yin worden aangetast, wat kan leiden tot Pericard Yin Xu.

Bron: Qing Bai map les 13
Bron: De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde blz 516 t/m 528
LD: De sleutelsymptomen te benoemen van de Pericard: Hitte xin bao (Pericard), xin bao xue xu, xin bao qi zhi/yu (Qi Stagnatie), xin bao xue yu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Samenvatting pathogenese Lever

A

De Lever heeft als functie: ‘beheerst de vrije stroom van qi en reguleert het bloed’.

Bij de pathologie van de Lever kan dit leiden tot stagnatie van qi en/of bloed, en mogelijk tot een tekort aan qi en/of bloed.

Symptomen van een Leverprobleem kunnen zijn: pijn of ongemak in de zijkant van het lichaam, prikkelbaarheid en emotionele instabiliteit, en een onregelmatige menstruatiecyclus (bij vrouwen).

De Lever heeft een nauwe relatie met de Milt en de Nieren, en kan worden beïnvloed door een disbalans in deze organen. Een chronisch Leverprobleem kan ook leiden tot een tekort aan bloed, en in sommige gevallen kan een hittepatroon ontstaan met symptomen zoals koorts, dorst en rood gezicht.

Als meest externe zang controleert de Lever de nagels en de ogen en kan het worden aangetast bij een invasie van externe pathogenen, zoals wind en damp.

Bai map les 13
Bron: De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde blz 529 t/m 570
LD: De sleutelsymptomen te benoemen van: gan (Lever) qi zhi/yu, gan xue yu, gan Vuur, gan xue xu, gan yin xu, gan yang rising, gan feng (Wind).Bron: Qing

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Samenvatting pathogenese Long

A

De Long heeft als functie: ‘beheerst de ademhaling en de qi van het lichaam’.

Bij de pathologie van fei wordt daardoor gemakkelijk de basissubstantie qi aangetast met als mogelijk gevolg qi xu (Qi Leegte). Kortademig bij inspanning, een zwakke stem en een lege pols vormen samen de ‘sleutelsymptomen’ die wijzen op een fei qi xu. Bij een qi Leegte is er ook vermoeidheid maar dat is een symptoom wat bij veel andere patronen ook voorkomt.

Met betrekking tot de vorming van de Nahemelse qi heeft de Long een relatie met de Milt en de Nieren en volgens de wu xing hebben ze een moeder-kind relatie. Fei kan als eerste Orgaan verstoord raken, maar ook als gevolg van een ander Orgaanprobleem zoals pi qi xu (Milt Qi Leegte) of een shen qi xu (Nier Qi Leegte). In dat geval zullen er ook symptomen zijn die gerelateerd zijn aan de Milt: ‘weinig eetlust en losse ontlasting’ of Nieren: ‘moeilijk kunnen inademen en het plassen van lichtgekleurde urine’.

De Long heeft een nauwe verbinding met het Hart vanwege de relatie van qi en xue: Samen beheersen zij de Bovenste Warmer. Als gevolg van een chronische fei qi leegte kan zich een xin qi leegte ontwikkelen. In dat geval zal de kortademigheid gepaard gaan met palpitaties (hartkloppingen).

Als meest externe zang controleert fei de huid en de wei qi (Verdedigende Qi). Het is dus het eerste Orgaan dat wordt aangetast bij een invasie van externe pathogenen. Dit kan allerlei patronen met Damp, Slijm en/of Droogte in fei veroorzaken.

De basissubstantie die als eerste wordt aangetast bij Longpathologie is qi. Bij chronische en/of Hitte- pathologie wordt tevens het yin aangetast en ontstaat fei yin leegte.

Bron: Qing Bai map les 13 blz 2
Bron: De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde blz 571 t/m 596
LD: De sleutelsymptomen te benoemen van: fei (Long) qi xu, fei yin xu, Damp-Slijm fei, Koude-Slijm fei, Hitte-Slijm fei, Droogte-Slijm fei.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Samenvatting pathogenese Milt

A

De Milt heeft als functie: ‘beheerst de transformatie en het transport van voedsel en vloeistoffen’.

Bij de pathologie van de Milt kan de functie van de transformatie en het transport van voedsel en vloeistoffen verstoord raken, wat kan leiden tot symptomen van Milt Qi Leegte, zoals vermoeidheid, slechte eetlust en losse ontlasting.

De Milt heeft een nauwe relatie met de Maag en de Lever en volgens de wu xing hebben ze een moeder-kind relatie. De Milt kan als eerste Orgaan verstoord raken, maar ook als gevolg van een ander Orgaanprobleem zoals Fei Qi Leegte of een shen qi xu (Nier Qi Leegte). In dat geval zullen er ook symptomen zijn die gerelateerd zijn aan Fei, zoals kortademigheid en een zwakke stem, of Nieren, zoals moeilijk kunnen inademen en het plassen van lichtgekleurde urine.

Als meest centrale zang is de Milt verantwoordelijk voor de productie van qi en bloed, en is het betrokken bij de vorming van de Nahemelse qi. Bij chronische pathologie kan de Milt-qi en -yin worden aangetast, wat kan leiden tot symptomen van Milt Qi Leegte en Milt Yin Leegte, zoals vermoeidheid, slechte eetlust en bloedarmoede.

Bron: Qing Bai map les 13
Bron: De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde blz 597 t/m 620
LD: De sleutelsymptomen te benoemen van: pi (Milt) qi xu, pi yang xu, pi qi xian (Zinkende Qi), pi xue xu, Damp-Koude pi, Damp-Hitte pi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Samenvatting pathogenese Nier

A

De Nier heeft als functie: ‘bewaakt de Essentie, beheerst de groei, ontwikkeling en voortplanting, produceert Beenmerg en beheerst de Waterhuishouding’.

Bij de pathologie van de Nier kan de Essentie worden aangetast, wat kan leiden tot symptomen van Nier-Yin Leegte of Nier-Yang Leegte. Symptomen van Nier-Yin Leegte zijn o.a. nachtelijk zweten, droge mond, duizeligheid en rode tong zonder beslag.

Symptomen van Nier-Yang Leegte zijn o.a. koude ledematen, lage rugpijn en een diepe, zwakke pols.

De Nier heeft ook een relatie met andere organen, zoals de Milt en de Longen, en kan worden aangetast als gevolg van een probleem in een ander orgaan, zoals Milt-Qi Leegte of Long-Qi Leegte. In dat geval kunnen symptomen optreden zoals vermoeidheid, gebrek aan eetlust en losse ontlasting (Milt) of kortademigheid en lichtgekleurde urine (Long).

De Nier heeft ook een relatie met het Hart en kan leiden tot symptomen van hartkloppingen en onrust als gevolg van Nier-Yin Leegte.

Bij een invasie van externe pathogenen kan de Nier ook worden aangetast en kunnen verschillende patronen ontstaan, zoals Damp, Koude of Hitte in de Nier.

Bron: Qing Bai map les 13
Bron: De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde blz 621 t/m 649
LD: De sleutelsymptomen te benoemen van: shen (Nieren) yang xu, shen yin xu, shen qi niet stevig, shen ontvangt qi niet, shen jing xu, shen yang xu met Waterophoping, shen yin xu met Lege Hitte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Samenvatting pathogenese Maag

A

De Maag heeft als functie: ‘vertering en transport van voedsel’.

Bij de pathologie van de Maag kan de functie van de spijsvertering verstoord raken, wat kan leiden tot symptomen zoals misselijkheid, braken en diarree. Een lege maag-pols en een gebrek aan eetlust zijn sleutelsymptomen die wijzen op Maag Qi Leegte.

De Maag heeft een nauwe relatie met de Milt en de Lever, en een disfunctie van een van deze organen kan de functie van de Maag verstoren. Een Miltpatroon kan gepaard gaan met een opgeblazen gevoel en vermoeidheid, terwijl een Leverpatroon kan gepaard gaan met een bittere smaak in de mond en prikkelbaarheid. De Maag heeft ook een relatie met de Longen, en een chronisch Maagprobleem kan leiden tot een Long Qi Leegte.

Als meest externe zang controleert de Maag de spieren en de huid, en kan een invasie van externe pathogenen leiden tot Maag Damp, Slijm en/of Droogte patronen.

De basissubstantie die als eerste wordt aangetast bij Maagpathologie is Qi, maar chronische hitte-pathologie kan ook Yin leegte van de Maag veroorzaken.

Bron: Qing Bai map les 13
Bron: De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde blz 651 t/m 685
LD: De sleutelsymptomen te benoemen van: wei (Maag) qi xu, wei yin xu, wei qi zhi/yu, Hitte of Slijm-Hitte wei, Koude invasie wei, wei qi ni (Rebellerende Qi), Damp-Hitte wei.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Samenvatting pathogenese Dunne Darm

A

De Dunne Darm heeft als functie om voedsel te verteren en te absorberen.

Bij de pathologie van de Dunne Darm kan dit leiden tot een verminderde opname van voedingsstoffen en mogelijk tot diarree. Symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen ook optreden.

De Dunne Darm heeft een nauwe relatie met de Milt en de Lever en volgens de wu xing hebben ze een moeder-kind relatie. Een disfunctie van de Dunne Darm kan het gevolg zijn van een Milt Qi Leegte of een Lever Qi Stagnatie. In dat geval zullen er ook symptomen zijn die gerelateerd zijn aan de Milt, zoals een verminderde eetlust, en symptomen die gerelateerd zijn aan de Lever, zoals boosheid en prikkelbaarheid.

Als meest interne darm is de Dunne Darm betrokken bij het doorgeven van de geraffineerde substanties naar de Bloed en Qi, waardoor een disfunctie kan leiden tot een Qi Leegte en/of een Bloed Leegte.

Externe pathogenen kunnen ook de Dunne Darm aantasten, wat kan leiden tot patronen van Damp, Slijm en/of Droogte in de Dunne Darm.

Bron: Qing Bai map les 13
Bron: De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde blz 677 t/m 685
LD: De sleutelsymptomen te benoemen van: Hitte xiao chang (Dunne Darm), xiao chang qi zhi/yu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Samenvatting pathogenese Dikke Darm

A

De dikke darm heeft als functie het opnemen van water en elektrolyten en het vormen van feces voor uitscheiding.

Bij de pathologie van de dikke darm kan dit leiden tot verstoring van de vloeistof- en elektrolytenbalans en mogelijke symptomen zoals diarree of obstipatie.

De dikke darm heeft een nauwe relatie met de milt en de maag en kan worden beïnvloed door hun pathologie. Langdurige darmproblemen kunnen leiden tot een verzwakte verdedigingskracht van het lichaam.

Als gevolg van externe pathogenen kan de dikke darm ook worden aangetast en patronen met damp, slijm en/of droogte veroorzaken.

Bron: Qing Bai map les 13
Bron: De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde blz 687 t/m 701
LD: De sleutelsymptomen te benoemen van: Damp-Hitte da chang (Dikke Darm), da chang qi zhi/yu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Samenvatting pathogenese Galblaas

A

De Galblaas heeft als functie: “opslaan en afscheiden van gal voor de vertering van vetten”.

Bij de pathologie van de Galblaas kan dit leiden tot problemen bij de spijsvertering, zoals verminderde eetlust, opgeblazen gevoel en misselijkheid. Galstenen kunnen ook voorkomen.

De Galblaas heeft een nauwe relatie met de Lever en de Milt, en verstoringen van deze organen kunnen ook de Galblaas aantasten. Symptomen gerelateerd aan de Milt kunnen zijn: vermoeidheid en zwakte, terwijl symptomen gerelateerd aan de Lever kunnen zijn: irritatie en woede.

De Galblaas heeft ook een relatie met de emotie van woede en kan worden beïnvloed door stress.

Externe pathogenen kunnen de Galblaas aantasten en kunnen leiden tot symptomen zoals geelzucht en huiduitslag.

Bron: Qing Bai map les 13
Bron: De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde blz 703 t/m 712
LD: De sleutelsymptomen te benoemen van: Damp-Hitte dan (Galblaas), dan qi xu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Samenvatting pathogenese Blaas

A

De Blaas heeft als functie het opslaan en elimineren van urine uit het lichaam.

Bij de pathologie van de Blaas kan het urineren verstoord raken, met als mogelijk gevolg pijnlijk of moeilijk urineren. Een zwakke lumbale regio en een dunne, slappe pols vormen samen de ‘sleutelsymptomen’ die wijzen op een Blaas qi xu (Qi Leegte). Een Blaas qi xu kan worden veroorzaakt door andere orgaanproblemen zoals een Milt qi xu (Milt Qi Leegte) of een Nier qi xu (Nier Qi Leegte). In dat geval zullen er ook symptomen zijn die gerelateerd zijn aan de Milt, zoals ‘weinig eetlust en losse ontlasting’, of aan de Nieren, zoals ‘moeite met in slaap vallen en ‘s nachts vaak moeten plassen’.

De Blaas heeft een nauwe relatie met de Nieren en volgens de wu xing hebben ze een moeder-kind relatie. De Blaas kan als eerste Orgaan verstoord raken, maar ook als gevolg van een ander Orgaanprobleem.

De Blaas heeft ook een nauwe relatie met de darmen en kan beïnvloed worden door invasie van externe pathogenen. Dit kan leiden tot verschillende patronen zoals Damp, Slijm en/of Droogte in de Blaas. Bij chronische en/of Hitte-pathologie kan ook het yin worden aangetast en ontstaat er een Blaas yin xu.

Bron: Qing Bai map les 13
Bron: De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde blz 713 t/m 721
LD: De sleutelsymptomen te benoemen van: Damp-Hitte pang guang (Blaas), Damp-Koude pang guang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly