Acu-1 oefen casussen Flashcards

1
Q

Een 50-jarige politie man die overgewicht heeft en weinig beweegt, wordt op een ochtend wakker met een afwijking aan zijn linker gezichtshelft. Zijn linkeroog en de linkerzijde van zijn mond hangen iets scheef. Hij heeft ook een doof gevoel in zijn linkerarm en vingers. Hij is wat hijgerig en hij heeft een rochelend geluid in zijn keel en praat moeilijk. Zijn tong staat iets scheef heeft een dik plakkerig beslag en zijn pols is wiry en slippery. Wat is jouw diagnose?

A

Phlegm en Damp blokkeren de Qi- en Bloedstroom, waardoor de hersenen niet goed gevoed worden. Hierdoor ontstaat er een stagantie, met een beroerte tot gevolg. Het moeilijk kunnen ademen en het rochelende geluid in de longen en het dikke plakkerige beslag geven aan dat er Phlegm bij betrokken is. De Damp Phlegm blokkade zorgt er ook voor dat de linkerarm en -vingers niet meer goed gevoed kunnen worden.

Tcmlover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Welke relatie bestaat er tussen de 6 divisies en de klimatologische factoren?

A

Tcmlover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Via de Shao Yang meridianen kun je Zomer Hitte behandelen.

Waardoor is Shao Yang hiertoe in staat?

A

Shao Yang is een scharnier en dat maakt het mogelijk Hitte te ventileren vanuit Yang Ming naar Tai Yang

Shao Yang is het scharnier tussen Tai Yang, dat naar buiten opent, en Yang Ming dat naar binnen toe opent. Tai Yang is de buitenkant en Yang Ming het spijsverteringskanaal. Shao Yang omvat alle Yange gebieden behalve de huid.

Extra info:
De huid hoort bij Tai Yang. Tai Yang regelt het openen en sluiten van de ruimte tussen de huid en spieren.

Het fysiologisch Vuur van het lichaam wordt gevormd door Shao Yin. het is de koppeling tussen het Hart als fysiologisch Vuur en de Nieren (Ming Men vuur).
Shao Yin is de bron van activiteit , beweging en transformatie.

Jue Yin draagt bij aan een goede Qi-Bloed relatie en in de distributie van Bloed naar de andere merdianen. Jue Yin zorgt, bij een goede Qi transformatie, voor de transformatie van Wind.

Tcmlover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Een vrouw van 36 jaar oud is drie maanden geleden bevallen. Sinds die tijd heeft ze last van bloedend tandvlees, zure oprispingen, dorst, veel trek in eten en een slechte adem. Sinds 2 weken heeft ze een pijnlijke rechterborst. De borst is rood, pijnlijk en voelt warm aan.

A

Maag hitte

Maag Hitte heeft symptomen als een brandend gevoel in de maag, dorst en zin in koude dranken, constante honger en gezwollen en pijnlijk tandvlees dat ook kan bloeden. Verder kunnen er zure oprispingen, slechte adem, misselijkheid en constipatie aanwezig zijn.
De pijnlijke warme borst ontstaat doordat er hitte via de maagmeridiaan naar de borst is overgegaan. Er zou al sprake kunnen zijn van toxische Hitte maar Maag Hitte is het beste antwoord.

Tcmlover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Man van 52 jaar oud heeft na het houthakken pijn in zijn rechterbil opgelopen. De pijn straalt uit naar de zijkant en achterkant van zijn rechterbeen. Soms kan de pijn erg hevig zijn. De pijn is zeurend en soms stekend en is de hele dag aanwezig. Het steken is in de nacht en in de vroege ochtend wel iets erger. Na het opstaan wordt de pijn minder.

A

Stagnatie/stase in de Blaas- en Galblaas meridiaan

De pijn geeft aan dat er sprake is van stagnatie. Zeurend hoort bij leegte maar er staan verder geen leegte-tekens. Stekend geeft een Bloedstase aan. De pijn wordt minder na bewegen, dit geeft aan dat het niet om een leegte gaat want dan zou de pijn erger worden. Dat de pijn in de nacht erger wordt, geeft ook aan dat er Bloedstase is. In de nacht wordt namelijk de doorstroming minder en stagneert het Bloed makkelijker.
Door het bewegen in de ochtend lost de stase wel iets op vandaar dat meneer iets minder pijn ervaart na het bewegen

Tcmlover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Een vrouw van middelbare leeftijd heeft sinds een 1/2 jaar pijn in haar linker duimmuis. Ze is naar de fysiotherapeut geweest maar dat hielp weinig. De pijn verergert na het breien, wat een grote hobby van haar is. Bij het starten met breien ervaart ze veel pijn maar na een tijdje zakt de pijn wat weg. De pijn verergert ook met koud weer. Op de duimmuis zijn paarse adertjes zichtbaar en de duim is wat gezwollen. De pijn is stekend. Verdere symptomen zijn veel plassen in de nacht en een koude onderrug. Ze heeft van jongsaf aan al last van haar knieën.

A

Stagnatie/stase in duimmuis met Damp en onderliggend een Nier Yang leegte

Een stekende pijn wijst op een Bloedstase. Omdat ze last heeft aan 1 kant wijst dit op een meridiaanproblematiek. Omdat Kou een stagnerend effect heeft, heeft mevrouw meer last van haar klachten bij koud weer.

Tcmlover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Iemand heeft last van trillingen van zijn ooglid. Dit is veeal te wijten aan

A

Qi en Bloed leegte

Bloedleegte geeft een leegte in de bloedvaten. Deze leegte wordt opgevuld met interne Wind. Dit veroorzaakt tics bij de oogleden maar ook bewegingen van het hoofd en tics en trillingen van de ledematen. De trillingen zullen zeer licht zijn.
Bij extreme Warmte die Wind veroorzaakt of een Lever Yin leegte met stijging van Lever Yang die Wind veroorzaakt kunnen er stuipen ontstaan.

Tcmlover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Een patiënt heeft last van weinig kracht in de ledematen. Hij heeft dorst maar geen behoefte om iets te drinken te nemen. Soms is warm drinken wel lekker. Zijn hoofd en armen voelen zwaar aan. Hij heeft losse stoelgang en zijn pols is slippery. Wat is jouw diagnose?

A

Milt Qi leegte met Damp

De ontregeling van de transporterende en transformerende functie van de Milt veroorzaakt verschillende verteringsproblemen. Weinig kracht hebben in de ledematen is een symptoom van Qi leegte. De Milt is namelijk verantwoordelijk voor het transport van de Gu Qi naar de ledematen. Het zwaartegevoel is een typisch symptoom voor Damp.
Het kan verwarrend zijn dat patiënt dorst heeft, maar niet wil drinken en wel soms warm drinkt. Je neigt dan naar een Yin leegte.
Damp heeft echter ook een blokkerend karakter. In dit geval blokkeert de Damp de Middelste Warmer waardoor er geen zin is in drinken. De Middelste Warmer zit namelijk ‘vol’ omdat de Milt te zwak is om te transporteren.
Als de Milt te zwak is om te transporteren kan de Milt ook de mond niet goed bevochtigen.

Tcmlover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Een vrouw van 65 jaar heeft last van glaucoom (verhoogde oogbol druk). Zij heeft last van vlekjes voor de ogen, wazig zicht, lichte hoofdpijn, gevoelige hypochondria, irritatie en wat duizeligheid. Ze geeft aan last te hebben van warme handen en warme voeten in de avond en een wat depressief gevoel. Wat is je diagnose en hoe denk je dat haar linkerpols voelt op de middenpositie?

A

Lever Yin leegte en een Lever Qi stagnatie. De pols zal leeg/dun en wiry zijn

De traditionele Chinese beschrijving voor glaucoom is dat interne Hitte de Vloeistoffen naar boven voert en verstopping veroorzaakt in de ogen. Voor jongere mensen ligt de oorzaak veelal in een chronisch stagnatie-syndroom. De meest voorkomende stagnatie-syndromen zijn Lever Qi stagnatie, ophoping van Damp en Bloedstase.
In deze casus hebben we het echter over een vrouw van 65 jaar oud.
Als glaucoom zich op latere leeftijd ontwikkelt, is de meest waarschijnlijke oorzaak de afname van Yin, een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces. Het tekort aan Yin resulteert in het feit dat het Yang de Vloeistoffen naar boven drijft.
Wat betreft de casus is hier sprake van een Yin leegte met Lever Qi stagnatie.
De vlekjes voor de ogen, het wazige zicht en de duizeligheid geven een Bloedleegte aan. Omdat mevrouw ook 5 Palm Heat aangeeft is de Bloedleegte aan het overgaan naar een Yin leegte. De gevoelige hypochondira wijst op Lever Qi stagnatie alsmede de irritatie. Depressie kan zowel ontstaan. door Bloedleegte als door Lever Qi stagnatie.
Haar pols links midden (Lever pols) zal wiry (Qi stagnatie) en leeg (Yin leegte) zijn en wellicht wat oppervlakkig (Yin leegte)

Tcmlover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Een man heeft druk op de borst en last van duizeligheid sinds een half jaar. De symptomen begonnen een 1/2 jaar geleden met wat druk op de borst met duizeligheid en wat rugpijn. De druk op de borst manifesteert zich achter het borstbeen en gaat gepaard met hartkloppingen, kortademigheid welke ongeveer een 1/2 uur aanhouden voordat het weer wegzakt. Soms komt dit enkele keren per dag voor maar het kan ook zijn dat deze klacht maar 1x in de week voorkomt. De klachten treden op na inspanning. Soms is het zo erg dat de pijn uitstraalt naar de rug. Verdere symptomen: hij slaapt slecht, meneer heeft een normale eetlust, een zwak gevoel in de rug, een droge mond in de nacht en nachtzweten, zijn ontlasting is normaal maar hij moet in de nacht wel veel plassen. Zijn urine is dan helder van kleur.

De tong is bleek en dun met enkele paarsige spots op de zijkant van de tong en de pols is dun en iets schokkerig (Se Mai).

A

Qi- en Yin leegte welke Bloedstase en een verminderde Bloedtoevoer naar het Hart veroorzaken

De borstregio is daar waar het heldere Yang zich verzamelt. Als dit niet goed verloopt, is er te weinig Hart Qi en wordt de beweging van Qi verstoord. Hierdoor ontstaat druk op de borst, kortademigheid en hartkloppingen. Hartkloppingen overdag die voorkomen bij inspanning duidt op Hart Qi leegte. Bij Hart Bloedleegte zullen hartkloppingen meer in de avond voorkomen.
Het Hart domineert de bloedvaten. Duizeligheid is een algemeen symptoom van Bloedleegte en wordt veroorzaakt doordat het Bloed de hersenen niet voldoende kan voeden. Als er Hart Bloedleegte is, is de doorstroming verminderd en kan er stase ontstaan. Het nachtzweten, slechte slapen en droge mond wijzen erop dat het Yin is aangedaan.

Als er Hart Bloedleegte is, bereikt onvoldoende Bloed de tong die hierdoor bleek wordt. Een tong bij Hart Yang leegte zal nat zijn.
De paarsige spots op de zijkant van de tong wijzen op een Lever Bloedstase. De stase wordt onderstreept door de aanwezigheid van de Se Mai.

Bij Phlegm dat de Geest benevelt zijn er symptomen als mentale verwardheid , bewusteloosheid, een rochelend geluid in de keel en moeilijk praten. Het tongbeslag zal ook plakkerig zijn.

Tcmlover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Een jonge vrouw heeft last van haar maag. Ze heeft een vol gevoel in haar maag dat iets verbeterd door eten, maar daarna komen er zure oprispingen opzetten. Als de zure oprispingen er zijn heeft ze een brandend gevoel in de slokdarm. Ze heeft last van een droge mond en droge lippen, in de namiddag heeft ze rode wangen en voelt ze zich in het geheel wat warmer. Koud water drinken trekt haar niet.

A

Maag Yin Leegte

Een Maag Yin leegte wordt gekenmerkt door pijn in de Maag, een droge mond en keel (vooral in de namiddag) en een rode en gepelde tong (tong is niet gegeven in deze casus).
Daarnaast vind je symptomen als: dorst zonder verlangen te drinken (of met kleine slokjes) óf de patiënt heeft voorkeur voor warme dranken, constipatie en de eetlust zal gering zijn.
Maag Vuur kenmerkt zich door een brandend gevoel en dorst met behoefte aan koude dranken. Na zure oprsipingen een brandend gevoel in de slokdarm hebben is niet specifiek genoeg, omdat maagzuur na oprispingen altijd een brandend gevoel geeft.
Als de Lever de Maag aanvalt heb je symptomen als irritatie, distensiegevoel hypochondria, boeren, misselijkheid. De Lever Qi stagnatie verstoort het rotten en rijpen van de maag.
Een maag Qi leegte kenmerkt zich door vermoeidheid in de ochtend, geen eetlust, verlies van smaak, losse ontlasting en zwakke ledematen. Je ziet hier ook Milt symptomen, de verklaring hiervoor is dat wanneer de Maag is aangedaan de Milt daar vaak ook onder lijdt.

Tcmlover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Een man van ongeveer 28 jaar oud voelt zich de laatste tijd erg moe. Hij heeft een hectische periode achter de rug op het werk. Gelukkig is het allemaal nu wat rustiger, hij hoeft nu nog maar 2x in de week extra te werken in de avonden. Het slapen gaat goed, hij slaapt ongeveer 8 uur per nacht maar toch wordt hij niet uitgerust wakker. Meneer geeft aan dat hij door het late werken vaak laat eet. Zijn vrouw klaagt dat hij een wat kort lontje heeft en snel geïrriteerd is.

A

Lever Qi Stagnatie

Lever Qi stagnatie kan ook moeheid geven. Een Lever Qi stagnatie moeheid zal oplossen met beweging. Lever Qi stagnatie is een exces, door te gaan bewegen zal het exces oplossen.
De irritatie en het korte lontje in deze casus zijn zeer kenmerkend voor de Lever Qi stagnatie. Het niet uitgerust wakker worden, kan komen doordat het late eten nog aciviteit vraagt van de Lever waardoor de Lever zich in de nacht niet goed kan herstellen.

Tcmlover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Een vrouw van midden 40 heeft last van de schouders, de pijn zit tussen de schouderbladen en straalt uit naar de nek. Zij kan haar nek wel goed naar links draaien, zij ervaart echter wel bewegingsbeperking met het draaien naar links.

Zij heeft de klacht sinds 4 weken, het is begonnen na het zwemmen 4 weken geleden. Ze ervaart een zwaar gevoel in haar nek

Verdere symptomen die al langer aanwezig zijn: pijn in de onderrug en vemoeidheid. Zij moet erg vaak plassen in de nacht en haar libido is laag.

A

Stagnatie in de Blaasmeridiaan/Du Mai met Damp, onderliggend een Nier Yang leegte

Pijn wijst op een stagnatie. De pijn zit tussen de schouderbladen waar de Blaas en de Du Mai meridiaan lopen. Het zware gevoel wijst op Damp en gezien het feit dat de klacht is ontstaan na het zwemmen geeft al een indicatie in die richting.
Het vele plassen in de nacht, het lage libido en de pijn in de onderrug zijn kenmerken voor een Nier Yang leegte.
Bij een Nier Yang leegte worden de Vloeistoffen niet goed omgezet, deze hopen zich op wat resulteert in veel en heldere urine. Door de Yang leegte wordt het Jing niet meer verwarmd waardoor de seksule energie niet gevoedt wordt.
Een Nier Yang leegte kenmerkt zich verder door lage rugpijn, koude knieën, een koude onderrug, afkeer voor kou, vermoeidheid, veel en heldere urine, oedeem van de benen en losse ontlasting.

Tcmlover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Een cliënt heeft een volheidsgevoel in hypochondria, een slechte eetlust, misselijk, een bittere smaak in de mond, een droge keel, afwisselend koud en warm, wazig zicht en een wiry pols. wat is je diagnose obv de 6 divisies

A

De symptomen in deze casus behoren tot het Shao Yang niveau.

  • De 6 divisies zijn Tai Yang, Yang Ming meridiaan en Yang Ming orgaan niveau, Shao Yang-, Tai Yin-, Shao Yin- en Jue Yin niveau.
    Een Shao Yang patroon kenmerkt zich door afwisselend koorts en rillingen, een bittere smaak, duizeligheid en wazig zicht, misselijkheid, opgeblazen gevoel, maagpijn, pijn hypochondria, irritatie, rusteloosheid , onregelmatige hartslag en een droge keel. De tong heeft rode zijkanten en evt een gemengd wit/geel beslag en de pols is wiry.
  • Bij een Yang Ming meridiaan syndroom is er Hitte aanwezig op meridiaanniveau. Een Yang Ming meridaan syndroom heeft symptomen als veel zweten, hoge koorts, grote dorst, een grote pols, een rood gezicht, geen afkeer voor Koude en geen constipatie.
    Kijk je bij het Yang Ming Orgaan syndroom dan zie je ook weer de four bigs( grote dorst, hoge koorts, veel zweten en een grote pols). De koorts is constant en verhoogd aan het eind van de middag. Verder is er een volheidsgevoel in de buik en is er constipatie. De tong is rood ,het beslag is droog met een dik geel beslag. De pols is vol.(exces)

Op Tai Yang niveau heb je 4 syndromen:
Tai Yang meridiaan niveau, een Tai Yang Wind invasie, een Tai Yang bloed accumulatie en een Tai Yang water accumulatie syndroom.

  • Een Tai Yang meridiaan syndroom kenmerkt zich door rillingen, niet zweten, hoofdpijn,stijve nek, algemene lichaamspijnen en geen dorst.
  • Een Tai Yang invasie Wind is een leegte beeld (er is een disharmonie tussen Ying en Wei level) en heeft symptomen als lichte koorts, mild zweten, rillingen en afkeer van Wind.
  • Bij een Tai Yang bloedaccumulatie is er stase ontstaan in de Onderste Warmer en Hitte in de Blaas. Een Tai Yang orgaan bloedaccumulatie heeft symptomen als pijn in de maag, volheidsgevoel, bloed in de urine en rusteloosheid. De tong is rood/ paars en de pols is diep, fijn en snel of diep en choppy (Se Mai).
  • Bij een Tai Yang water accumulatie is het verspreiden van de Vloeistoffen door de Long en de verwerking van deze vloeistoffen door de Blaas aangetast. Tai Yang water accumulatie heeft symptomen als afkeer voor Koude, koorts, vasthouden urine, een lichte dorst en overgeven na het drinken van water.

Tcmlover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Een patiënt heeft een ontstoken alvleesklier met koorts, overgeven, losse stoelgang, weinig gele urine en een slippery en snelle pols. Wat is jouw diagnose volgens de 4 radicalen?

A

Antwoord: Qi Level

  • Qi Level Een slippery en snelle pols suggereert Damp Hitte. Koorts, overgeven, losse stoelgang en weinig urine zijn tekens van Damp Hitte in Milt en Maag. Volgens de 4 radicalen hoort Damp Hitte van Milt en Maag bij het Qi level.

Andere Qi level syndromen zijn Galblaas Hitte, Hitte in de Dikke darm, Long Hitte en Maag Hitte.

  • Het Wei level geeft Wind Hitte symptomen zoals licht zweten, loopneus met geel snot, keelpijn en gezwollen rode tonsillen.
  • Op het Ying Qi level onderscheiden we hitte in het Ying level en Hitte in het Pericard.
  • Op Bloedniveau onderscheiden we een Yang collaps, Yin collaps, Wind die het interne agiteert, Hitte die het Bloed agiteert en Hitte welke Wind veroorzaakt.

Tcmlover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly