Bokens frågor Flashcards

1
Q

Förklara varför organisationer behöver ledningssystem för att uppnå sitt uppdrag, sina mål och strategier.

A

Organisationer behöver formella ledningssystem eftersom de hjälper till att samordna och motivera medarbetare att arbeta mot gemensamma mål. Utan dessa system kan det uppstå förvirring, konflikter och ineffektivitet.
Exempel:
* Scania, som strävar mot ett hållbart transportsystem, behöver ett ledningssystem som säkerställer att alla delar av organisationen, från produktutveckling till marknadsföring, arbetar i linje med detta mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Diskutera orsakerna till att chefer och medarbetare på lägre nivåer inte automatiskt agerar i linje med organisationens uppdrag, mål och strategier.

A

Det finns tre huvudsakliga anledningar till att medarbetare inte alltid agerar i linje med organisationens övergripande mål:
* Bristande förståelse: De kanske inte förstår uppdraget, målen och strategierna fullt ut, eller hur deras arbete bidrar till att uppnå dem.
* Oenighet: Även om de förstår målen, kanske de inte håller med om dem på grund av personliga mål eller annan information om lokala förhållanden.
* Bristande resurser: De kanske saknar de nödvändiga kompetenserna, de ekonomiska resurserna eller det organisatoriska stödet för att agera i linje med målen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förklara skillnaderna mellan toppstyrda (top-down) och bottenstyrda (bottom-up) funktioner i ledningssystem.

A
  • Toppstyrda funktioner: Dessa funktioner syftar till att ge riktning och kontroll från ledningen till medarbetarna på lägre nivåer. De inkluderar att förklara mål, motivera medarbetare och tilldela resurser.
    * Bottenstyrda funktioner: Dessa funktioner syftar till att ge feedback och information från medarbetare på lägre nivåer till ledningen. De inkluderar att rapportera om måluppfyllelse, dela kunskap och begära resurser.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Diskutera de olika typerna av kontrollmetoder - input-, genomströmnings- och outputkontroller - som är tillgängliga för ledningen när de utformar organisationens ledningssystem.

A

Ledningen kan använda en kombination av tre typer av kontrollmetoder:
* Inputkontroller: Fokuserar på “vem” som arbetar i organisationen och de kompetenser, värderingar och kunskaper de bidrar med.
○ Exempel: Rekryteringsprocesser, värdegrundsdokument och introduktionsprogram.
* Genomströmningskontroller: Reglerar “hur” arbetet utförs genom att delegera beslutsfattande och definiera processer och regler.
○ Exempel: Policies, riktlinjer, arbetsbeskrivningar, organisationsstruktur, ansvarsenheter och internprissättning.
* Outputkontroller: Fokuserar på “vad” som uppnås genom att sätta mål, mäta prestationer och belöna resultat.
○ Exempel: Budgetar, finansiella och icke-finansiella prestationsmått, belöningssystem och riskhantering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Diskutera den möjliggörande och tvingande rollen hos ett ledningssystem.

A
  • Tvingande roll: Ledningssystem kan uppfattas som kontrollerande och begränsande, särskilt om de enbart fokuserar på outputkontroller och strikta regler.
    * Möjliggörande roll: Ledningssystem kan vara stödjande och motiverande genom att ge medarbetarna tydlig riktning, resurser och möjlighet att utvecklas.

Viktiga faktorer för ett möjliggörande system:
* Delaktighet: Involvera medarbetare i utformning och implementering av systemet.
* Förståelse: Se till att medarbetarna förstår logiken bakom kontrollmetoderna.
* Kommunikation: Kommunicera tydligt om syftet med och resultaten av systemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara skillnaden mellan intressentperspektivet och aktieägarperspektivet.

A
  • Aktieägarperspektivet (ägarperspektivet): Detta perspektiv hävdar att organisationer existerar för att tillgodose ägarnas mål, oftast uttryckt som hög avkastning på investerat kapital och låg risk. Argumentet är att ägarna är de som tar den största risken och därför bör prioriteras.
    • Intressentperspektivet: Detta perspektiv menar att organisationer existerar för att tillgodose målen för en bredare grupp av intressenter, inklusive anställda, kunder, leverantörer, långivare och samhället i stort. Argumentet är att organisationen är beroende av alla dessa grupper för sin överlevnad och framgång.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Definiera bolagsstyrning (CG) och diskutera hur det kan påverka ett företags ledningssystem.

A

Bolagsstyrning (Corporate Governance) handlar om hur ägare och deras representanter agerar för att påverka organisationen att arbeta i ägarnas bästa intresse. Detta kan ske genom styrelsearbete, finansiella rapporter, revision, incitamentsprogram, investerarmöten och mediabevakning.
Påverkan på ledningssystem:
* Starkt ägarfokus: Kan leda till ett mer mekaniskt ledningssystem med fokus på kortsiktig lönsamhet och strikt kontroll.
* Bredare intressentfokus: Kan leda till ett mer organiskt ledningssystem som betonar långsiktig hållbarhet, medarbetar motivation och flexibilitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Definiera företags samhällsansvar (CSR) och diskutera om och varför du anser att organisationer bör arbeta med det, eller inte.

A

CSR handlar om organisationers frivilliga arbete med sociala och miljömässiga frågor utöver de lagstadgade kraven.
Argument för CSR:
* Etiskt: Rättvist mot alla intressenter, inte bara ägarna, och mer hållbart på lång sikt.
* Affärsmässigt: Nöjda medarbetare och kunder som efterfrågar hållbara produkter och tjänster gynnar lönsamheten.
* Image: Att arbeta med CSR har blivit en hygienfaktor som förväntas av många intressenter.
Organisationer bör arbeta med CSR: Även om kritiken mot CSR som enbart “image-putsning” existerar, talar de etiska och affärsmässiga argumenten för att det är viktigt att integrera samhällsansvar i organisationens verksamhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Diskutera vilka typer av mål en organisation kan ha och hur de är relaterade.

A

Organisationer kan ha flera typer av mål:
* Finansiella mål: Ofta relaterade till lönsamhet (t.ex. avkastning på eget kapital, vinstmarginal), men kan även innefatta kostnadseffektivitet, särskilt i icke-vinstdrivande organisationer.
* Strategiska mål: Beskriver hur organisationen ska bygga och upprätthålla konkurrensfördelar, t.ex. genom hög kundnöjdhet, innovation, låga priser eller effektivitet.
Relationen mellan mål: Strategiska mål är medel för att nå de finansiella målen. Till exempel, att erbjuda unika produkter (strategiskt mål) kan leda till högre priser och lönsamhet (finansiellt mål).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv olika former av strategier.

A
  • Koncernstrategi: Handlar om att välja rätt verksamhetsområden. Det kan innebära att fokusera på en enda bransch (t.ex. Microsoft), diversifiera till relaterade branscher med synergier (t.ex. dela resurser eller kompetenser) eller diversifiera till orelaterade branscher (konglomerat, t.ex. Virgin).
    • Affärsenhetsstrategi: Fokuserar på hur man ska konkurrera inom en specifik bransch. Porter’s generiska strategier är ett exempel:
      ○ Kostnadsledarskap: Att erbjuda lägst priser (t.ex. Ryanair).
      ○ Differentiering: Att erbjuda unika produkter eller tjänster (t.ex. Linn Products).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv logiken bakom kontigensteorin och exemplifiera hur faktorer som miljö, strategi och teknik kan påverka utformningen av ledningssystem i organisationen.

A

Kontigensteorin hävdar att det inte finns någon “one-size-fits-all” lösning för att utforma ledningssystem. Den bästa lösningen beror på organisationens specifika situation, det vill säga dess kontextuella faktorer (kontingenser).
Exempel på kontingenser:
* Miljö: En dynamisk och osäker miljö (VUCA) kräver ett mer flexibelt och decentraliserat ledningssystem (organiskt) än en stabil och förutsägbar miljö (mekaniskt).
* Strategi: En lågkostnadsstrategi passar ofta med ett mekaniskt system (t.ex. Ryanair), medan en differentieringsstrategi ofta kräver ett mer organiskt system (t.ex. Linn Products).
* Teknologi: Tillverkningsföretag med standardiserade processer kan dra nytta av mekaniska system, medan tjänsteföretag med kundnära produktion ofta behöver mer organiska system.
Sammanfattning: Utformningen av ledningssystem bör anpassas till organisationens unika kontext. Att välja fel typ av system kan leda till ineffektivitet, bristande motivation och missade möjligheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Förklara vikten av att förstå mänskligt beteende för design och användning av ledningssystem.

A

För att utforma och använda effektiva ledningssystem är det avgörande att förstå mänskligt beteende. Ledningssystem handlar i grunden om att påverka hur människor agerar inom organisationen för att nå uppsatta mål och strategier. Utan en djupgående förståelse för vad som motiverar, begränsar och påverkar beteenden blir det svårt att skapa system som verkligen fungerar.
Exempel:
* Ett system som enbart fokuserar på finansiella belöningar, utan att ta hänsyn till andra motivationsfaktorer som meningsfullhet eller socialt erkännande, riskerar att misslyckas.
* På samma sätt kan ett system som är för komplext eller svårförståeligt leda till förvirring och motstånd, oavsett hur välmenande det är.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv hur olika modeller för mänskligt beteende inom ekonomi, psykologi och sociologi påverkar design och användning av ledningssystem.

A

Olika vetenskapliga discipliner erbjuder olika perspektiv på mänskligt beteende, vilket får konsekvenser för hur vi designar och använder ledningssystem.
* Ekonomiska modeller, som agentteorin, betonar rationella beslut och egenintresse. Dessa modeller förespråkar ofta prestationsbaserade belöningar och tydliga kontrakt för att säkerställa att individer agerar i linje med organisationens mål.
* Psykologiska modeller, däremot, framhäver betydelsen av motivation, lärande och sociala faktorer. De betonar vikten av att skapa meningsfulla arbetsuppgifter, ge feedback och främja samarbete.
* Sociologiska modeller fokuserar på gruppers inflytande, normer och kultur. De understryker vikten av att förstå den informella organisationen, maktstrukturer och sociala värderingar för att skapa effektiva ledningssystem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv hur ledningssystemets modell för mänskligt beteende ger ett integrerat perspektiv på mänskligt beteende som informerar design och användning av ledningssystem.

A

För att hantera komplexiteten i mänskligt beteende förespråkar kapitel 3 ett integrerat perspektiv som kombinerar insikter från ekonomi, psykologi och sociologi. Denna modell, som kallas “ledningssystemets modell för mänskligt beteende”, betonar tre principer:
* Motivation: Ledningssystem bör utformas för att motivera chefer och medarbetare genom tydliga mål, meningsfulla arbetsuppgifter och rättvisa belöningar.
* Förmåga: Systemen bör ta hänsyn till individers och gruppers förmågor och begränsningar, och uppmuntra till lärande, innovation och kunskapsdelning.
* Social miljö: Ledningssystem bör stödja en sund, social och etisk arbetsmiljö som präglas av tillit, samarbete och respekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv betydelsen av kultur, sociala värderingar och etik för design och användning av ledningssystem.

A

Kultur, sociala värderingar och etik spelar en avgörande roll för hur ledningssystem uppfattas och fungerar i praktiken.
* Organisationskultur, som innefattar gemensamma värderingar, normer och beteenden, kan antingen stärka eller försvaga effekten av formella kontrollmekanismer.
* Sociala värderingar, som tillit, empati och ansvarstagande, påverkar hur människor interagerar och samarbetar, vilket får direkta konsekvenser för hur väl ledningssystem fungerar.
* Etiska överväganden blir allt viktigare i utformningen av ledningssystem, särskilt med tanke på den ökade fokusen på hållbarhet, socialt ansvar och företagens roll i samhället.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Definiera de fyra vanliga typerna av ansvarsenheter.

A

En ansvarsenhet är en organisatorisk enhet som leds av en chef som ansvarar för dess verksamhet. Det finns fyra vanliga typer av ansvarsenheter klassificerade efter arten av de monetära insatserna och/eller resultaten som mäts för kontrolländamål: intäkts-, kostnads-, resultat- och investeringsenheter.

17
Q

Förklara och tillämpa kriterierna för att bestämma vilken typ av ansvarsenhet en viss organisatorisk enhet bör vara.

A

När man bestämmer hur man ska fördela ansvar är enhetens kärnverksamhet och möjligheterna att mäta insatser och resultat, som diskuterats ovan, utgångspunkten.

Den övergripande organisationsstrukturen - det vill säga funktions-, affärsenhets- eller matrisorganisation som kommer att diskuteras i kapitel 6 - bör också beaktas.

Dessutom är kontrollprincipen viktig. Denna princip säger att chefer endast bör tilldelas ansvar för de intäkter, kostnader och/eller tillgångar som används och som ligger inom deras kontroll. Ibland påverkar specifika strategiska överväganden också valet av ansvarsenhet.

18
Q

Förklara de viktigaste egenskaperna hos intäktsenheter och hur de utvärderas.

A

I en intäktsenhet, vanligtvis en försäljningsenhet, mäts resultatet i monetära termer, men inget formellt försök görs för att relatera insats till resultat.

Vid utvärdering av chefen för en intäktsenhet mäts den faktiska försäljningen eller de mottagna beställningarna mot budgetar, och kontrollen beror på att man effektivt fastställer en referenspunkt mot vilken de faktiska intäkterna kan jämföras.

19
Q

Förklara de viktigaste egenskaperna hos standardkostnads- och diskretionära kostnadsenheter och hur de utvärderas.

A

Det finns två allmänna typer av kostnadsenheter: standardkostnads- och diskretionära. I standardkostnadsenheter, vanligtvis en tillverkningsenhet, är det möjligt att uppskatta den “rätta” mängden kostnader som bör uppstå för att producera en viss produktionsnivå. Skillnaden mellan de teoretiska och de faktiska kostnaderna mäts för att bedöma resultatet för kostnadsenheten. I diskretionära kostnadsenheter beskriver budgetarna däremot de belopp som kan spenderas, men det är inte möjligt att med precision bestämma de optimala nivåerna för dessa kostnader. Typiska exempel är FoU- och administrativa enheter. Ekonomisk kontroll utövas främst i planeringsfasen innan kostnaderna uppstår, genom att låta chefen delta i budgetförberedelserna och i diskussionen om vilka uppgifter som ska utföras.

20
Q

Förklara de viktigaste egenskaperna hos resultatenheter och hur de utvärderas.

A

En resultatenhet är en organisatorisk enhet där både intäkter och kostnader mäts i monetära termer.

21
Q

Förklara de viktigaste egenskaperna hos investeringsenheter och hur de utvärderas.

A

I en investeringsenhet ansvarar chefen både för den vinst som genereras och de tillgångar som används för att generera vinsten. När en organisation inrättar en resultat- eller investeringsenhet överför den beslutsfattandet till de lägre nivåer som har relevant information för att göra avvägningar mellan kostnader/intäkter och vinst/tillgångar. Detta kan bland annat öka hastigheten i beslutsfattandet, förbättra kvaliteten på besluten, fokusera mer på lönsamhet och ge ett bredare mått på ledarnas prestationer.

22
Q

Förklara de fyra målen som ett lämpligt system för internprissättning bör uppnå.

A

De fyra målen som ett lämpligt system för internprissättning bör uppnå är:
○ Det bör förse varje ansvarsenhet med den relevanta information som behövs för att bestämma den optimala avvägningen mellan företagets kostnader och intäkter.
○ Det bör leda till målkongruenta beslut – det vill säga, systemet bör utformas så att beslut som förbättrar ansvarsenhetens vinster också förbättrar företagets vinster.
○ Det bör hjälpa till att mäta den ekonomiska utvecklingen för de enskilda ansvarsenheterna.
○ Systemet bör vara enkelt att förstå och enkelt att administrera.
○ Det bör vara acceptabelt för skattemyndigheterna om de två ansvarsenheterna är belägna i två olika skattejurisdiktioner.

23
Q

Förklara kvalitativt och kvantitativt olika metoder för internprissättning.

A

Det finns två huvudsakliga metoder för internprissättning: marknadsbaserad prissättning och kostnadsbaserad prissättning.
○ Marknadsbaserad prissättning
Den ideala internprissättningen är baserad på ett väletablerat, normalt marknadspris som återspeglar samma villkor (kvantitet, leveranstid och kvalitet) som den produkt som internpriset gäller. Marknadspriset kan justeras nedåt för att återspegla besparingar som den säljande enheten får genom att handla inom företaget. Till exempel skulle det inte finnas någon kundförlustkostnad och reklam- och försäljningskostnaderna skulle vara mindre.
Marknadsbaserad prissättning är den bästa metoden när det finns en konkurrensutsatt marknad för produkten eller tjänsten som överförs. Detta beror på att det säkerställer att internpriset återspeglar det pris som skulle debiteras om transaktionen hade skett mellan oberoende parter.
○ Kostnadsbaserad prissättning
Om konkurrenskraftiga priser inte är tillgängliga kan internpriser fastställas på grundval av kostnad plus vinst, även om sådana internpriser kan vara komplexa att beräkna och resultaten mindre tillfredsställande än ett marknadsbaserat pris.
Det finns två huvudsakliga typer av kostnadsbaserad prissättning:
§ Standardkostnad plus vinstmarginal
Denna metod innebär att man lägger till en vinstmarginal till standardkostnaden för att producera produkten eller tjänsten. Vinstmarginalen bör återspegla den vinst som den säljande enheten skulle ha gjort om den hade sålt produkten eller tjänsten till en extern kund.
§ Tvåstegsprissättning
Denna metod innebär att man fastställer ett internpris som inkluderar två avgifter. Först görs en avgift för varje såld enhet som är lika med standardvariabelkostnaden för produktionen. För det andra görs en periodisk (vanligtvis månadsvis) avgift som är lika med de fasta kostnaderna som är förknippade med de anläggningar som är reserverade för köpenheten.
Tvåstegsprissättning är ofta en mer lämplig metod än standardkostnad plus vinstmarginal när det finns betydande fasta kostnader förknippade med produktionen av produkten eller tjänsten. Detta beror på att det säkerställer att de fasta kostnaderna fördelas rättvist mellan köpande och säljande enhet.
Vilken metod för internprissättning som är mest lämplig beror på ett antal faktorer, inklusive arten av produkten eller tjänsten som överförs, tillgången på marknadspriser och företagets organisatoriska struktur.

24
Q

Förklara de viktigaste övervägandena vid administrationen av internpriser.

A

Det finns ett antal viktiga överväganden vid administrationen av internpriser:
○ Förhandling
I de flesta företag förhandlar affärsenheter internpriser med varandra - det vill säga, internpriser fastställs inte av en central stabsgrupp. En av de viktigaste anledningarna till detta är tron att det är en av linjechefers primära uppgifter att fastställa försäljningspriser och komma fram till tillfredsställande inköpspriser.
Affärsenheter måste känna till spelreglerna inom vilka dessa förhandlingar om internpriser ska genomföras. I vissa företag informerar huvudkontoret affärsenheterna om att de är fria att handla med varandra eller med utomstående som de vill, med den enda begränsningen att om det blir oavgjort måste verksamheten hållas inom företaget. Om detta görs, och det finns externa källor och externa marknader, krävs inga ytterligare administrativa rutiner.
○ Skiljedom och konfliktlösning
Oavsett hur specifika prissättningsreglerna är kan det finnas fall där affärsenheter inte kan komma överens om ett pris. Av denna anledning bör det finnas ett förfarande för att skilja i tvister om internpriser. Det kan finnas vitt skilda grader av formalitet i skiljedom om internpriser. I ena ytterligheten tilldelas ansvaret för att skilja i tvister till en enda chef - till exempel ekonomidirektören eller vice verkställande direktören - som pratar med de berörda affärsenhetscheferna och sedan muntligen meddelar priset. Den andra ytterligheten är att inrätta en kommitté.
○ Produktklassificering
Vissa företag delar upp produkter i två huvudklasser: Klass I och Klass II.
§ Klass I omfattar alla produkter vars anskaffning företagsledningen vill kontrollera. Det rör sig normalt om produkter med stor volym, produkter för vilka det inte finns någon extern källa och produkter vars tillverkning företagsledningen av kvalitets- eller sekretesskäl vill ha kontroll över.
§ Klass II är alla andra produkter. I allmänhet är detta produkter som kan produceras utanför företaget utan någon större störning av den nuvarande verksamheten och produkter med relativt liten volym som produceras med utrustning för allmänna ändamål. Klass II-produkter överförs till marknadspriser.
Anskaffningen av produkter i klass I kan endast ändras med tillstånd från den centrala ledningen. Anskaffningen av produkter i klass II bestäms av de berörda affärsenheterna. Både den köpande och den säljande enheten är fria att handla antingen inom eller utanför företaget.

25
Q

Förklara de viktigaste egenskaperna hos shared service centers

A

Shared service centers (SSC) är en relativt ny organisationsform som har vunnit popularitet under de senaste åren. De ses som ett sätt att förbättra effektiviteten och kostnadseffektiviteten hos stödfunktioner.
SSC kännetecknas av ett antal viktiga egenskaper:
○ De är centraliserade enheter som tillhandahåller stödfunktioner till flera affärsenheter inom ett företag.
○ De är vanligtvis inriktade på att tillhandahålla ett begränsat antal tjänster. Detta gör det möjligt för dem att utveckla expertis inom dessa områden och uppnå stordriftsfördelar.
○ De är vanligtvis drivna som vinstdrivande enheter. Detta innebär att de är ansvariga för sina egna intäkter och kostnader och att de har ett incitament att tillhandahålla tjänster av hög kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris.
○ De är vanligtvis belägna nära sina kunder. Detta gör det möjligt för dem att tillhandahålla en mer lyhörd och kundfokuserad tjänst.
SSC kan vara ett effektivt sätt att förbättra effektiviteten och kostnadseffektiviteten hos stödfunktioner. De kan dock också vara svåra att genomföra och hantera. Det är viktigt att noggrant överväga fördelarna och nackdelarna med SSC innan man fattar ett beslut om att genomföra dem.

26
Q

Förklara de utmaningar som rör styrning och kontroll som är relaterade till shared service centers.

A

Det finns ett antal utmaningar som rör styrning och kontroll som är relaterade till SSC:
○ Agentproblemet
En av de största utmaningarna med SSC är att se till att de agerar i bästa intresse för företaget som helhet. Detta är känt som “agentproblemet”.
Agentproblemet kan uppstå när agenterna (i det här fallet SSC) har olika mål än huvudmännen (i det här fallet företaget som helhet). Till exempel kan en SSC vara mer intresserad av att maximera sina egna vinster eller minimera sina egna kostnader än att tillhandahålla de bästa möjliga tjänsterna till sina kunder.
○ Hantering av servicenivåavtal
En annan utmaning är att hantera servicenivåavtal (SLA). SLA är kontrakt som definierar de tjänster som en SSC ska tillhandahålla, servicenivån och priset.
SLA kan vara svåra att förhandla fram och hantera, särskilt om de tjänster som tillhandahålls är komplexa eller svåra att definiera. Det kan också vara svårt att övervaka och mäta en SSC:s prestanda mot SLA.
○ Prissättning
Det kan också vara svårt att fastställa rätt pris för de tjänster som tillhandahålls av en SSC. Om priset är för högt kan kunderna välja att köpa tjänsterna från en extern leverantör. Om priset är för lågt kan SSC gå med förlust.
○ Kommunikation och samarbete
Det är viktigt att säkerställa god kommunikation och samarbete mellan SSC och dess kunder. Detta kan vara en utmaning, särskilt om SSC är belägen på en annan plats än sina kunder.
○ Motstånd mot förändring
Det kan finnas motstånd mot förändring från anställda i de affärsenheter som betjänas av SSC. Anställda kan vara oroliga för att förlora sina jobb eller att kvaliteten på de tjänster de får kommer att försämras.
Trots dessa utmaningar kan SSC vara ett effektivt sätt att förbättra effektiviteten och kostnadseffektiviteten hos stödfunktioner. Genom att noggrant ta itu med de utmaningar som rör styrning och kontroll som diskuterats ovan kan företag öka sannolikheten för att deras SSC kommer att bli framgångsrika.

27
Q

Explain the concepts of differentiation and integration, and how they relate to each other.

A

Differentiering inom ett företags organisering syftar på behovet av specialkompetens inom olika områden. Till exempel kan ett företag behöva expertis inom ledning, teknik, tillverkning, försäljning, IT, HR och ekonomi. Integrering, å andra sidan, handlar om att få personer med olika kompetenser att samarbeta mot ett gemensamt mål.
Ju högre differentiering ett företag har, desto svårare är det att uppnå god integration. Anledningen är att högutbildade personer tenderar att resonera och kommunicera på ett sätt som är specifikt för deras expertområde, vilket kan skapa hinder för samarbete med personer från andra områden.

28
Q

Discuss the pros and cons of different organizational structures.

A

○ Funktionell struktur innebär att chefer ansvarar för specifika funktioner, till exempel produktion eller marknadsföring.
§ Fördelar: Effektivitet och kompetensutveckling inom den specifika funktionen.
§ Nackdelar: Svårt att mäta effektiviteten hos enskilda funktioner, risk för konflikter mellan funktioner och bristande integration.
○ Affärsenhetsstruktur innebär att affärsenhetschefer ansvarar för de flesta aktiviteterna inom sin enhet, som fungerar som en delvis självständig del av företaget.
§ Fördelar: Tydligare ansvarsfördelning, snabbare beslutsfattande och bättre marknadsanpassning.
§ Nackdelar: Risk för dubbelarbete, sämre kompetensutveckling inom funktioner och risk för “silo-tänkande” inom affärsenheter.
○ Matrisstruktur innebär att anställda har dubbla rapporteringslinjer, till både en funktionschef och en affärsenhetschef.
§ Fördelar: Försöker kombinera fördelarna med både funktionell och affärsenhetsstruktur, vilket kan leda till god integration.
Nackdelar: Komplex struktur som kräver mogna chefer, risk för förvirring och motstridiga direktiv.

29
Q

Lean:s grundprinciper

A
  1. Grundprinciperna bakom lean management är att prioritera integration och flödeseffektivitet framför resurseffektivitet.
    ○ Flödeseffektivitet innebär att fokus ligger på att producera och leverera varor eller tjänster så snabbt som möjligt.
    ○ Resurseffektivitet däremot fokuserar på att maximera användningen av resurser som personal och maskiner.
    Lean management har sitt ursprung i japansk bilindustri, särskilt Toyota. Konceptet spreds till västvärlden under 1990-talet och har sedan dess även fått fäste inom serviceindustrin och offentlig sektor.
30
Q

Explain what a project is and describe the major phases in project management.

A
  1. Ett projekt är en uppsättning aktiviteter som syftar till att uppnå ett specifikt mål och som har en bestämd början och slutpunkt.
    De huvudsakliga faserna i projektplanering är:
    ○ Projektval: Beslutet att starta ett projekt baseras på en bedömning av kostnader och fördelar, som kan vara både kvantitativa och kvalitativa.
    ○ Projektbudgetering: Kostnader för projekt är ofta svårare att uppskatta än för löpande verksamhet, men tidigare erfarenheter och branschnormer kan användas som stöd.
    ○ Projektplanering: Två vanliga strategier för projektplanering är vattenfallsmodellen och agil projektmetodik.
    ○ Projektutvärdering: Projekt kan utvärderas under genomförandet, efter avslut och även flera år senare för att bedöma långsiktiga effekter.
31
Q

Explain the pitfalls when choosing financial measures, including the advantages and disadvantages of return on investment (ROI), residual income (RI) and economic value added (EVA®).

A
  • Val av vinstmått: Bidragsmarginal, direktvinst, kontrollerbar vinst, EBIT och nettoresultat är alla möjliga mått, men vilket är bäst? Varje mått har för- och nackdelar beroende på kontrollnivå och syfte.
    • ROI vs. RI:
      ○ ROI (Return on Investment): Fördelar: heltäckande, lätt att beräkna och förstå, jämförbart. Nackdelar: kan leda till suboptimering, uppmuntrar inte till investeringar med lägre avkastning än nuvarande ROI.
      ○ RI (Residual Income): Fördelar: undviker suboptimering, uppmuntrar till investeringar som skapar värde. Nackdelar: svårare att jämföra, kräver fastställande av kapitalkostnad.
      EVA® (Economic Value Added): En avancerad version av RI som justerar för redovisningsmässiga begränsningar, särskilt för immateriella tillgångar. Fördelar: mer korrekt värdering, främjar långsiktiga investeringar. Nackdel
32
Q

Fallgropar med icke-finansiella mått

A
  • Ogiltiga orsakssamband: Att anta samband mellan icke-finansiella mått och ekonomiskt resultat utan att bevisa dem. Exempel: hög personalomsättning betyder inte alltid låg lönsamhet.
    • Bristande systemstöd: Att välja mått som är kostsamma eller svåra att mäta på ett tillförlitligt sätt. Exempel: överdrivna kundnöjdhetsundersökningar.
    • Felaktiga mål: Att sätta orealistiska eller ineffektiva mål för icke-finansiella mått. Exempel: sträva efter 100% kundnöjdhet när 80% ger tillräcklig avkastning.
33
Q

Explain what a balanced scorecard (BSC) is and in which ways it differs from a simple laundry list of financial and non-financial measures.

A
  • Systematisk integration: BSC kombinerar finansiella och icke-finansiella mått i fyra perspektiv: Finansiellt, Kunder, Interna processer, Innovation och lärande.
    • Strategisk koppling: BSC kopplar mått till mission, mål och strategier. Det tvingar fram diskussioner om strategiska prioriteringar och hur man mäter framsteg.
      • Orsak-verkan: BSC synliggör samband mellan mått och visar hur förbättringar inom ett område påverkar andra. Exempel: bättre kompetens leder till högre kvalitet, vilket leder till nöjdare kunder och ökad försäljning.
34
Q

Problem vid implementering av BSC

A
  • Ledningens engagemang: Toppchefer måste stödja och delta aktivt i implementeringen.
    • Medarbetarinvolvering: Användare på alla nivåer bör vara involverade i att utforma och implementera BSC för att säkerställa relevans och acceptans.
    • Regelbunden översyn: Måtten och målen bör ses över regelbundet för att säkerställa att de fortfarande är relevanta för den aktuella strategin och att eventuella problem kan åtgärdas.
    • Undvik överbelastning: Välj ett rimligt antal nyckeltal (4-7 per perspektiv rekommenderas) för att undvika att förlora fokus.
      Koppling till incitament: Belöningssystem bör återspegla vikten av alla perspektiv i BSC för att undvika att fokus enbart hamnar på finansiella resultat.