Blod og vevsvæsker Flashcards
Hva består blodet av?
Blodplasma (væske) 55%
Blodceller 45%
Plasma: vann, proteiner, næringsstoffer og avfallsstoffer, elektrolytter
-tre typer proteiner: transportproteiner, beskyttelsesproteiner, reguleringsproteiner
Tre typer blodceller:
- røde blodceller (erytrocytter)
- hvite blodceller (leukocytter)
- blodplater (trombocytter)
Forklar: hovedtyper av celler og cellefragmenter i blodet
Tre typer blodceller:
- røde blodceller (erytrocytter):
funksjon: transportere o2
kjennetegn: hemoglobin, ingen cellekjerne, 120 dager levetid, antigener som bestemmer blodtypen, 90% av cellene i blodet
-hvite blodceller (leukocytter): immunceller. få dager-uker levetid.
tre typer:
granulocytter: største gruppen hvite blodceller og kjennetegnes av korn (vesikler/blærer) i cytoplasma og hesteskokjerne. 4-8 timer i blod, 4-5 dager i vevene. deles inn i hvilke fargestoffer som farger granulaen.
–nøytrofile: farges av pH-nøytralt fargestoff. spise mikroorganismer. 62% av leukocyttene. kan vandre ut i vevet. vesikler/blærer inneholder enzymer som bryter ned bakterier (fagocytterer).
–eosinofile: eosin (surt fargestoff). dreper parasitter ved å skille ut giftstoff. øker ved allergi og parasittangrep. 2% av leukocyttene. kan vandre ut i vevet. vesikler med forb. som dreper parasitter.
–basale: farget av basale fargestoff. viktig ved allergi. få. har heparin (hemmer koagulering) og histamin (betennelsesfremmende).
monocytter/leukocytter: funksjon: bekjemper fremmede celler og stoffer (mikroorganismer) (med enzymer) og utgjør størsteparten av vårt immunforsvar (fagocytterer).
kjennetegn: kort levetid og kan åle seg ut i vevene mellom cellene i kapillærveggene. blir økt dannelse ved infeksjoner. det er umodne celler, forstadiet til makrofager (som finnes i vev)
skiller ut signalstoffer som aktiverer b- og t-lymfocytter.
lymfocytter: minste hvite blodcellene som kommer fra stamceller i rød beinmarg. har reseptorer på cellemembran som gjør at de kan identifisere bakterier og virus.
–b-lymfocytt funksjon: danner antistoff mot mikroorganismer.
–t-lymfocytt funksjon: binder seg til kroppens egne celler og dreper de dersom de har fått fremmede antigener i cellemembranen. feks celler som infiseres av virus eller ved kreft.
-blodplater (trombocytter):
funksjon: tetter hull (hemostase),
ingen cellekjerne, har aktin og myosin (blodplater kan trekke seg sammen),
kjennetegn: avsnøring av store celler (megakaryocytter) i rød beinmarg, kan feste seg til hverandre og danne plugg. cellefragmenter: små cytoplasmabiter uten kjerne. har proteiner som er viktig for å stanse blødning.
Hvordan fraktes o2 og co2 i blodet?
gassutveksling skjer ved diffusjon i kapillærene. o2 pustes inn i lungene, tas opp i blodet i lungenes kapillær og fraktes videre til cellene i kroppen. motsatt vei med co2.
transport av o2:
hver røde blodcelle inneholder millioner hemoglobinmolekyler. hemoglobin er proteinet som består av fire polypeptider og inneholder fire heme-grupper. hver heme-gruppe har et jernatom som kan binde til seg ett oksygenmolekyl.
transport av co2:
det meste co2 fraktes til lungene som HCO3- løst i plasma, resten fraktes som løst co2
Hva regulerer nydanning av erytrocytter?
jern, b12 og folat
erytrocytter dannes i rød beinmarg ved en prosess som kalles erytropoiesen. Prosessen blir stimulert av hormonet erytropoietin (EPO) som produseres og skilles ut fra nyrene. utskillelsen av EPO øker når mengden o2 i blodet avtar.
utskillelse av erytropoetin skjer via negativ tilbakekobling
idrettsutøvere utnytter denne mekanismen for å øke antallet erytrocytter og dermed blodets evne til å frakte oksygen.
Hvor/hvordan produseres og modnes blodceller?
Blodceller dannes fra celler (stamceller) som deler seg i den røde beinmargen i knoklene (etter pubertet i flate knokler, i fosterstadiet lever og milt) skjer en differensiering.
Hvordan brytes erytrocytter ned? Hvilke nedbrytningsprod. dannes og hva skjer med disse?
Erytrocytter brytes ned etter ca 120 dagen. cellemembran har mistet sin elastisitet. ødelagte erytrocytter blir spist av makrofager og brytes ned i milt, lever.
fra hemoglobin -> heme og globin.
fra globin -> aminosyrer (brukes igjen)
fra heme -> bilirubin -> gallefargestoffer (skilles ut)
fra heme -> jern (brukes igjen)
-brukes igjen til prod. av nye erytrocytter
Beskriv: ulike trinn i hemostasen
- karkontraksjon
- ringmuskler i veggen til den skadde blodåren trekker seg samme, slik at diameteren blir mindre og blodstrømmen reduseres - blodplateplugg
- blodplatene strømmer til skadde stedet og fester seg til sårkanten og til hverandre (plugg dannes) -> minsker åpning i blodårevegg.
starter med at skade gjør at kollagene fibre i årevegg kommer i kontakt med blodplater. blodplater vil feste seg til karvegg, de sveller da opp og danner utløpere. Samtidig skiller blodplatene ut ADP som gjør dem klebrige og tromboxan som gjør at flere trobocytter strømmer til. samling blodplater danner blodplateplugg som tetter. inneholder aktin og myosin så kan derfor trekke seg sammen. - koagulering
-skjer i og omkring blodplatepluggen. 12 koagulasjonsfaktorer blir aktivert i tur og orden i en kjedereaksjon. siste faktor er proteinet fibrinogen, det blir aktivert av trombin (som er omdannet fra protrombin).
når fibrinogen blir omdannet til fibrin blir det til tråder i blodet på skadestedet, de danner et nettverk som fanger opp flere blodplater og andre blodceller, resultat-størknet blod (koagel). aktin og myosin gjør at blodplatene trekker seg sammen -> koagel skrumper sammen -> sårkanter dratt nærmere = letter helingsprosessen.