biologi 2.0 Flashcards
typisk utveckling
Typisk utveckling avser den förväntade och vanligt förekommande utvecklingen hos en individ inom en viss åldersgrupp. Det innebär att barn når vissa milstolpar och utvecklingssteg inom olika områden, såsom motorik, språk, kognitiv förmåga och social interaktion.
atypisk utveckling
Atypisk utveckling hänvisar till avvikelser från den förväntade typiska utvecklingen. Det kan vara när ett barn inte når de förväntade milstolparna inom vissa utvecklingsområden eller visar beteendemässiga, kognitiva eller emotionella svårigheter.
nature vs nurture
Nature vs nurture-debatten handlar om förhållandet mellan ärftliga faktorer (nature) och miljömässiga påverkningar (nurture) på individens utveckling. Nature-aspekten betonar rollen av genetik och biologiska faktorer, medan nurture-aspekten betonar betydelsen av erfarenheter, inlärning och sociala faktorer.
prenatal utveckling och hormoner
Prenatal utveckling hänvisar till utvecklingen av fostret från befruktning till födsel. Under denna period spelar hormoner en avgörande roll. Hormoner, såsom könshormoner och stresshormoner, påverkar olika aspekter av fostrets utveckling, inklusive könstilldelning, organbildning och hjärnutveckling.
meios
Meios är en process som sker under celldelning vid bildandet av könsceller (spermier och ägg). Meios innebär att antalet kromosomer i de nya cellerna halveras jämfört med de ursprungliga cellerna. Detta är viktigt för att säkerställa att när könscellerna kombineras vid befruktningen, bildas en zygot med rätt antal kromosomer.
mitos
Mitos är en annan typ av celldelning som sker i kroppens celler för att producera nya celler för tillväxt, reparation och underhåll. Mitos resulterar i två nya celler som innehåller samma antal kromosomer som den ursprungliga cellen.
fetalperioden
Fetalperioden är den tredje och sista perioden under prenatal utveckling. Det börjar efter embryoperioden och sträcker sig från vecka 9 till födseln. Under fetalperioden fortsätter organ och kroppssystem att utvecklas och mogna.
fosterutvecklingen
inhiberad funktion: Under fosterutvecklingen kan olika faktorer orsaka inhiberad funktion, vilket innebär att normal utveckling störs eller försenas. Det kan vara på grund av genetiska avvikelser, exponering för skadliga ämnen eller brister i näringsintag.
pubertet
Puberteten är den biologiska processen då barn utvecklas till sexuellt mogna individer. Det innebär fysiska förändringar som tillväxtspurt, utveckling av sekundära könskaraktäristika (som bröstutveckling hos flickor och ansiktsbehåring hos pojkar) samt hormonella förändringar som leder till reproduktiv mognad.
kritiska perioden
Kritiska perioder är tidsperioder under vilka vissa utvecklingsprocesser och inlärning är särskilt känsliga för att ske. Om viktiga erfarenheter eller stimulanser inte inträffar under dessa kritiska perioder kan det ha varaktiga effekter på individens utveckling. Exempel på kritiska perioder inkluderar språkutveckling och synutveckling hos barn.
tillväxt
Tillväxt avser ökningen i storlek och fysiska egenskaper hos en individ över tiden. Det handlar om kroppens förändringar, såsom ökning i längd, vikt, muskelmassa och skelettutveckling. Tillväxtprocessen är mest framträdande under barndomen och tonåren, då individen går igenom snabba fysiska förändringar.
mognad
Mognad handlar om biologiska och psykologiska förändringar som gör att en individ kan nå en viss nivå av funktion eller kompetens. Mognad innebär att de nödvändiga färdigheterna och förmågorna utvecklas för att kunna utföra specifika uppgifter eller fungera på olika områden. Det kan vara motorisk mognad, kognitiv mognad eller emotionell mognad.
indata
Indata i utvecklingspsykologin syftar på de miljömässiga faktorer och stimulanser som påverkar individens utveckling. Indata kan komma från den fysiska miljön, sociala interaktioner, kulturella influenser och inlärningserfarenheter.
fenotypen
Fenotypen hänvisar till de observerbara egenskaperna eller kännetecknen hos en individ, såsom fysiska egenskaper, beteende och andra uttryck av genetiska och miljömässiga faktorer.
genotypen
Genotypen är resultatet av kombinationen av gener från både individens biologiska föräldrar. Varje genotyp är unik för varje individ och kan vara antingen homozygot (två identiska alleler för en viss gen) eller heterozygot (två olika alleler för en viss gen). Genotypen kan påverka hur gener uttrycks i fenotypen, det vill säga hur de fysiska och observerbara egenskaperna manifesterar sig hos individen.