Algemeen & logica Flashcards
Pedagogische prudentie
Casussen en dan staat er ergens beschreven hoe die zijn aangepakt
Twistpunt
Iets waar een meningsverschil over is.
(Enkelvoudig) Geschil
Bestaat uit ten minste één meningsuiting van een gesprekspartner en een uiting van een andere gesprekspartner waaruit blijkt dat deze die mening (nog) niet deelt.
- Enkelvoudig geschil: Een geschil waarbij maar één kwestie aan de orde is.
Tegengestelde proposities
Wanneer meningen tegengesteld zijn. Ze zijn tegengesteld, omdat de twee proposities elkaar uitsluiten (bv het kan niet zo zijn dat Jan wel en niet slaagt, dus maar één van de meningen kan waar zijn).
Geef voorbeeld van gemengd enkelvoudig geschil
Gemengd is wanneer meer dan één gesprekspartner een mening heeft. Bv Jan is ervan overtuigd dat hij zijn rijbewijs haalt, zijn zus denkt dat hij dit niet haalt.
Geef voorbeeld van niet-gemengd enkelvoudig geschil
Jan is er nog steeds van overtuigd dat hij slaagt voor zijn rijexamen en zijn moeder vraag waarom, dan neemt zijn moeder geen standpunt in, dus is het niet-gemengd. Ze staat er neutraal in.
Meervoudig geschil
Een geschil wordt meervoudig als er meer dan één meningsverschil in voorkomt.
Geef voorbeeld van niet-gemengd meervoudig geschil
Jan zegt dat hij overtuigd is dat hij morgen slaagt voor zijn rijexamen en dat hij denkt dat zijn moeder hem wel geld wil lenen voor zijn vakantie. Jan heeft een positief standpunt tov twee proposities, dit is een niet-gemengd meervoudig geschil.
Gemengd meervoudig geschil
Als er iemand is die ook een geuite mening heeft over het meervoudig geschil, is het een gemengd meervoudig geschil.
Tegengestelde proposities en geef voorbeeld
Als twee strijdige proposities (proposities die niet tegelijk waar kunnen zijn) ook niet tegelijk onwaar kunnen zijn, zijn ze elkaars tegengestelde. Bv: Als iemand zegt dat de aarde opwarmt en iemand anders zegt van niet. Ze kunnen niet allebei onwaar zijn, één van de twee gaat ooit gebeuren.
Proposities contrair en geef voorbeeld
Strijdige proposities die allebei onwaar kunnen zijn. Bv: als iemand zegt dat de opwarming van de aarde door het broeikaseffect komt en iemand anders zegt dat dit door de verhoogde staat van activiteit van de zon komt.
Verschuiving van de bewijslast
Als iemand anders dan degene die het standpunt naar buiten bracht, moet verantwoorden waarom hij twijfelt aan het standpunt, is er sprake van verschuiving van de bewijslast.
Stroman
Als mensen zich in een discussie richten op iets anders dan het daadwerkelijke standpunt, waardoor de discussie makkelijk gewonnen lijkt.
Houdbaarheidskritiek
Binnen een discussie kunnen sommige argumenten, naast het standpunt, ook in twijfel getrokken worden. Er ontstaat een discussie over het argument van het hoofdstandpunt, waardoor het argument zelf ook weer een substandpunt in het subverschil vormt.
Drogredenkritiek
Argumenten in twijfel trekken op een manier waarin het argument niet geldig is. Bv: Olga zegt tegen Jan dat iedere instructeur tegen zijn leerling zegt dat hij zal slagen.