9 - Gruppestudier Flashcards

1
Q

Hvordan kan gruppestudier av hjerneskadde pasienter bidra til å øke den vitenskapelige kunnskapen om normale hjernefunksjoner? Hva er fordeler og ulemper med å benytte gruppestudier sammenlignet med case-studier? (Innledning)

A

I denne oppgaven skal jeg si hvordan gruppestudier av hjerneskadde pasienter kan bidra til å øke den vitenskapelige kunnskapen om normale hjernefunksjoner. I tillegg skal jeg si litt om fordeler og ulemper ved gruppestudier og kasusstudier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvorfor er studier på hjerneskadde pasienter nyttig?

A

Studier om hjerneskadde pasienter, både gruppestudier og case-studier, kan gi oss mye informasjon og kunnskap. Ved å studere hjerneskadde pasienter får vi muligheten til å studere hvordan skader påvirker ulike funksjoner, og dette kan gi oss svært mye informasjon vi aldri hadde fått fra en frisk hjerne. På grunn av etiske retningslinjer så er det begrenset hvor mye man kan forske på menneskehjerner, og av åpenbare grunner kan ikke forskere skape skader i hjernen hos friske mennesker. Derfor gir hjerneskadde pasienter oss en verdifull innsikt i menneskehjernen. Dette kan gi oss kunnskap om hvordan de ulike hjernestrukturene fungerer, og hvordan de ulike strukturene fungerer sammen eller uten hverandre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar gruppestudier, og hva kan de bidra med?

A

Gruppestudier er en forskningsmetode som involverer undersøkelse av en gruppe mennesker. Et eksempel på dette innenfor psykologisk forskning kan være at man studerer en gruppe med pasienter med lignende hjerneskade. Gruppestudier av hjerneskadde pasienter kan bidra til å øke den vitenskapelige kunnskapen om normale hjernefunksjoner. Ved å se på hvordan atferden til en gruppe med lignende hjerneskade avviker fra en kontrollgruppe, altså en gruppe med normal hjernefunksjon, kan man kartlegge hva slags rolle de ulike hjernestrukturene spiller på atferd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Gi et eksempel på en hypotetisk gruppestudie.

A

Et eksempel som illustrerer dette kunne være at man har en gruppe pasienter som har en form for skade på hippocampus. Hvis disse viser en signifikant forskjell på utførelse av hukommelsestester enn kontrollgruppen, så kan man anta at hippocampus spiller en rolle i hukommelsesprosesser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar case-studier.

A

Case-studier, også kalt kasusstudier, er en dybdeanalyse av et individ, en gruppe eller en hendelse. Ved å studere et enkelt tilfelle i stor detalj, er det mulig å oppdage prinsipper for atferd som gjelder for mennesker eller lignende situasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Gi et klassisk eksempel på en kasusstudie. (Phineas Gage)

A

Et klassisk eksempel på en kasusstudie er Phineas Gage. Gage jobbet med jernbane konstruksjon på midten av 1800-tallet. Han overlevde etter at en metallstang gikk gjennom hjernen hans, og ifølge mange rapporter endret dette personligheten hans. Han gikk fra å være en pålitelig og høflig arbeider til å bli impulsiv, ukontrollerbar og sosialt upassende. Skaden til Phineas Gage er et klassisk eksempel på hvordan forskjellige deler av hjernen kan påvirke atferden, og det har bidratt til vår forståelse av betydningen av prefrontal cortex i forhold til beslutningstaking, sosial atferd og impulsivitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Fordeler og ulemper med gruppestudier.

A

En av de viktigste fordelene med gruppestudier er at man samler inn data fra flere personer, i motsetning til en kasusstudie der man bare har data fra ett individ. Ved at man har et større utvalg slik som i en gruppestudie kan man med større sikkerhet generalisere resultatene til en populasjon. En kasusstudie kan ikke nødvendigvis si så mye om en hel populasjon, men en gruppestudie kan heller ikke nødvendigvis si så mye om et enkelttilfelle, siden de er basert på et gruppegjennomsnitt. I en gruppe så kan det være store individuelle variasjoner, som ikke kommer så tydelig fram i gruppestudien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Fordeler og ulemper med case-studier.

A

Siden en kasusstudie kun har én person i utvalget, så begrenser det muligheten til å finne årsak-virkning sammenhenger fordi man ikke kan konkludere om kausalitet på bakgrunn av ett resultat. Men en kasusstudie kan gi mye verdifull informasjon som kan brukes for å utvikle hypoteser som kan testes videre i gruppestudier, og i tillegg gi oss en pekepinn på hvordan hjerneskader og funksjoner kan henge sammen. I tillegg kan en kasusstudie gi oss en helhetlig forståelse av deltakeren, fordi vi undersøker personen i stor detalj. En annen ulempe med kasusstudier er at pasientene som undersøkes ofte kan ha ekstreme skader og utfall, og dette gjør at det kan bli problematisk å generalisere kunnskapen til mindre ekstreme tilfeller av samme type hjerneskade

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Oppsummering (avslutning)

A

Så for å oppsummere så kan gruppestudier av hjerneskadde pasienter bidra til å øke den vitenskapelige kunnskapen om normale hjernefunksjoner, ved at man kan generalisere resultatene fra en gruppe til en populasjon. En kasusstudie kan også gi mye verdifull informasjon, men man kan ikke generalisere resultatene til en populasjon kun på bakgrunn av ett tilfelle. Men begge typer studier gir oss mye verdifull informasjon om hjernen og hjernestrukturers funksjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly