15 - Place og gridceller Flashcards

1
Q

Innledning (Hva er place- og grid-celler, og hvem har fått nobelprisen for dette?)

A

Place- og gridceller er to typer nevroner som spiller en viktig rolle i hjernens evne til å oppfatte rom og retning. Kunnskapen om disse typer celler er et resultat av forskning på rotter, og hvordan de navigerer seg i et miljø. Forskerne som har funnet ut dette har fått Nobelprisen i fysiologi eller medisin, og disse inkluderer norske Edvard og May Britt Moser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Forklar place-celler, og hva skjer når man kommer tilbake til et sted?

A

Place-celler er nevroner som fyrer når et dyr befinner seg på et spesifikt sted i omgivelsene. Kort tid etter at en rotte blir plassert i et nytt miljø vil place-celler fra hippocampus begynne å fyre i forhold til hvor rotten befinner seg i miljøet. Hver gang man kommer tilbake til et sted, reaktiveres de place-cellene som ble aktivert da man var der tidligere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar hva place-by-direction celler gjør.

A

En type place-celler, kalt place-by-direction celler, koder ikke bare for selve lokasjonen, men også for retningen og farten den beveger seg i.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva slags cues bruker place-celler?

A

Det ser ut som place-celler helst foretrekker visuelle cues, men de kan bli påvirket av andre cues også. Dette kan være taktile og auditive cues. Et eksempel på dette er hos blinde rotter, der place-celler vil respondere til cues rotta finner ved berøring. Place-celler er nært knyttet til dyrets mulighet til å bevege seg. Dette ser man hos rotter som blir holdt tilbake og ikke har muligheten til å bevege seg, for da stopper place-cellene å fyre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er spesielt med place-cellene i hippocampus?

A

Man kan finne place-celler i andre strukturer enn hippocampus, men mye tyder på at det kun er place-celler i hippocampus som har den særegne evnen til å endre aktivitet som en respons til endringer i miljø cues. Place-celler antas å fungere sammen ved at de skaper en mental representasjon av rommet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Forklar grid-celler

A

I tillegg til place-celler, så spiller grid-celler en viktig rolle i hjernens evne til å skape et slags posisjoneringssystem, som gjør at vi kan forstå hvor vi er, samt finne veien fra ett sted til et annet. Grid-celler befinner seg hovedsakelig i entorhinal cortex , og de aktiveres når man passerer et punkt i miljøet, og de danner et virtuelt rutenett som ikke endrer seg i møte med endringer i rottens retning, bevegelse eller hastighet. Grid-cellene hjelper hjernen med å nøyaktig beregne avstanden og retningen mellom forskjellige steder i omgivelsene. Grid-celler er derfor viktige for nøyaktig navigasjon og kartlegging av omgivelsene. Det var nordmennene May Britt og Edvard Moser som identifiserte grid-cellene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Oppsummering (avslutning)

A

Enkelt sagt så kan man si at place-celler gir oss et mentalt kart av rommet, mens grid-celler hjelper deg med å navigere. Så kombinert kan vi si at place- og grid-celler spiller en viktig rolle i navigasjon og romlig orientering. Disse cellene ble først oppdaget i rotter, men lignende systemer er også funnet i mennesker og andre dyr.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly