23 - Homeostase og motivasjon Flashcards

1
Q

Innledning (Forklar begrepet homeostase i et nevrobiologisk perspektiv, og hvordan homeostasefunksjoner påvirker motivasjon til atferd hos mennesker.)

A

I denne oppgaven skal jeg forklare begrepet homeostase i et nevrobiologisk perspektiv, og forklare hvordan homeostasefunskjoner påvirker motivasjon hos mennesker. Jeg skal bruke spising som et eksempel på en atferd som påvirkes av motivasjon, og det innebærer også homeostasefunksjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva går homeostase ut på? Og hva består det av?

A

Homeostase handler om det å opprettholde et kjemisk og fysisk konstant indre miljø ved hjelp av indre regulatoriske prosesser. Et homeostatisk system krever et setpoint, en feildetektor og en feilkorrigeringsmekanisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Sammenlign homeostase og varmeovn.

A

Det homeostatiske systemet i kroppen kan sammenlignes med en varmeovn. Da vil målet være å opprettholde en konstant temperatur i rommet. Den ønskede temperaturen som man stiller inn på termostaten vil da være setpointet. Varmeovnen vil da bruke dette som utgangspunkt og regulere seg ut ifra dette. Termostaten måler temperaturen i rommet, og vil fungere som en feildetektor, som vil oppdage om temperaturen avviker fra setpoint. Selve delen av ovnen som gir elektrisk varme fungerer som en korreksjonsmekanisme, og vil henholdsvis skru seg av eller på for å korrigere temperaturen slik at den når setpoint. En varmeovn er et godt eksempel på en ren homeostatisk prosess. I menneskekroppen har vi flere elementer som jobber ut fra slike homeostatiske prinsipper.

For å forklare hvordan motivasjon påvirker atferden hos mennesker i sammenheng med homeostase så kan vi bruke spising som et eksempel. Vår motivasjon for å spise påvirkes av homeostatiske prosesser, men påvirkes også av andre faktorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Spising som eksempel på ren homeostatisk prosess.

A

Når vi mennesker ikke spiser, vil vi etter hvert bli sultne. Da vil vi ha mangel på ulike næringsstoffer, for eksempel glukose, og fettlagrene våre krymper. Ved å spise så vil dette endres, og vi får påfyll av næringsstoffer og fettlagrene fylles opp igjen. På samme måte vil homeostatiske prosesser få oss til å stoppe å spise, slik som at vi ikke har mangel på næringsstoffer og at fettlagrene er fulle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hormoner og homeostase.

A

Hormoner har en sentral rolle i opprettholdelse av homeostase i kroppen. Hormoner blir skilt ut fra kjertler i kroppen og fra hjernen, hvor de aller fleste er kontrollert av hypothalamus og hypofysen. Hormoner er med på å regulere kroppens indre miljø.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ghrelin og sult.

A

Det finnes flere ulike hormoner i kroppen som påvirker sult, og dermed også motivasjon for å spise. Et av de mest studerte hormonene som spiller en rolle i sult er ghrelin. Ghrelin kalles ofte for “sulthormonet”, og det er fordi nivåene av ghrelin i blodet øker før måltider, og reduseres etter inntak av mat. Ghrelin sender signaler til hjernen, for å fremme sult og øke matinntaket. Det betyr at ghrelin spiller en viktig rolle i starte måltider, og dermed vår motivasjon for å spise.

Ut fra denne tanken så kan spising ses på som en ren homeostatisk prosess, men vår motivasjon til å spise er mer kompleks enn som så og andre faktorer spiller inn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Andre faktorer som kan påvirke motivasjonen til å spise, i tillegg til sult.

A

En faktor som kan påvirke vår motivasjon til å spise er forventninger om fremtidige behov. Hvis man har faste klokkeslett man pleier å spise måltider på, vil det gjøre at man spiser på omtrent samme tidspunkt for å unngå å bli sulten senere. Tilgang på velsmakende mat kan også øke sultfølelsen, som igjen kan motivere oss til å spise. Hvis man blir tilbudt en sjokolade, så kan dens tilstedeværelse gjøre at man øker sultfølelsen og man spiser sjokoladen, selv om man egentlig ikke var sulten i utgangspunktet. Sosiale cues og normer kan også påvirke vår motivasjon til å spise. Et eksempel på dette kan være at folk rundt deg spiser, og det gjør at du også blir sulten og begynner å spise. Eller at det er lunsjtid, og du vil føle deg sulten kun basert på at det er norm å spise på det tidspunktet. Dette viser at vår motivasjon til å spise påvirkes av både homeostatiske prosesser og andre faktorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Oppsummering ( Forklar begrepet homeostase i et nevrobiologisk perspektiv, og hvordan homeostasefunksjoner påvirker motivasjon til atferd hos mennesker.)

A

For å oppsummere så spiller homeostatiske prosesser en viktig rolle i motivert atferd, men atferd er ikke et resultat av rent homeostatiske prosesser. Motivasjon for å spise er et godt eksempel på en atferd drevet av motivasjon, der både homeostatiske prosesser spiller inn, men også andre faktorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly