22 - Visuell oppmerksomhet Flashcards

1
Q

Innledning (Hva er visuell oppmerksomhet? Hva er det som skjer når vi ender opp med å fokusere på noe fremfor noe annet?)

A

I denne oppgaven skal jeg si hva visuell oppmerksomhet er, og hva det er som skjer når vi ender opp med å fokusere på noe fremfor noe annet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er visuell oppmerksomhet? Hva hjelper det oss med?

A

Visuell oppmerksomhet er vår evne til å fokusere på bestemte visuelle stimuli, samtidig som man ignorerer andre stimuli. Dette spiller en viktig rolle i hverdagen vår. Visuell oppmerksomhet hjelper oss med å filtrere ut unødvendig informasjon, oppdage viktige detaljer, og reagere raskt på endringer rundt oss.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan kan vi forstå visuell oppmerksomhet? Og hva går denne modellen ut på?

A

En måte å forstå visuell oppmerksomhet på er som et resultat av interaksjoner mellom forskjellige nevroner og strukturer. Dette er utgangspunktet for “bias-competition”- modellen som er en modell for oppmerksomhet. Ifølge denne modellen er oppmerksomhet utfallet av en nevral konkurranse, og det er denne jeg velger å ta utgangspunkt i for denne oppgaven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva går konkurransen mellom objekt, trekk og plassering ut på?

A

Objekt, trekk og plassering konkurrerer om nevral representasjon i hjernen, og dette er en konkurranse som er biased, som betyr at det ikke er en jevn konkurranse mellom ulike stimuli, men at det er ulik vekting. Vinneren av konkurransen kan bestemmes på flere nivåer. Det kan skje i lave nivåer av sensorisk cortex, det kan skje for mer komplekse trekk, eller at vi kan tenke på noe som får en til å fokusere på et spesielt objekt. Som sagt så kan vi se på oppmerksomhet som utfallet av en konkurranse. Ubalansen av hva vi er sensitive for gjør at enkelte objekter skiller seg ut, og irrelevante objekter kan hemmes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Gi et eksempel på hvordan visuelle trekk vinner konkurransen med jordbær som eksempel.

A

Vi kan fokusere på visuelle trekk som form, farge, bevegelse og størrelse. Tenker man for eksempel på et jordbær, så vil røde ting med samme størrelse og form bli fremhevet i synsfeltet sammenlignet med andre ting uten disse trekkene. Tenker vi på jordbæret så vil dette innebære en aktivering av nevroner i relevante modaliteter. Dette betyr at nevroner i visuell cortex som i dette tilfellet signaliserer trekk som bidrar til koding av jordbær, vil være mer sensitive enn andre nevroner. Videre nedover i systemet vil nevroner som koder rødt eller nevroner som koder relevante konturer være mer sensitive. Dette gjør at vi lettere vil legge merke til jordbær, eller ting som ligner, fordi disse objektene i synsfeltet lettere vil vinne konkurransen på flere nivåer og dermed bli valgt frem over andre objekter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvordan spiller affekt en rolle i visuell oppmerksomhet?

A

Affekt har også en viktig rolle når det kommer til hvorfor vi ender opp med å fokusere på noe fremfor noe annet. Dersom en vennegjeng er ute og koser seg, hvor alle er glad unntatt en, så vil denne personen skille seg ut. Dette er fordi det er andre visuelle trekk som dominerer et sint ansikt enn et fornøyd ett. Det skiller seg også fra de andre fornøyde ansiktene fordi det formidler en annen emosjon enn de andre. Dette involverer affektive systemer, som for eksempel amygdala, som igjen påvirker aktiveringen i lavere og høyere visuell cortex. Og dette gjør at det sinte ansiktet skiller seg ut og vinner konkurransen. Det er ulike teorier om årsaken til at dette skjer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva slags faktorer kan visuell oppmerksomhet bli påvirket av?

A

Oppmerksomheten vår blir påvirket av ulike faktorer. Vi kan skille mellom eksogene og endogene faktorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er eksogene faktorer? Gi et eksempel.

A

Eksogene faktorer er faktorer knyttet til det som kommer utenfra. Et eksempel på en eksogen faktor vil være at det kommer en bil mot deg, og dette gjør at fokuset ditt blir flyttes mot bilen fordi det skaper et sterkere nevralt signal enn bakgrunnen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er endogene faktorer? Gi et eksempel.

A

Endogene faktorer er faktorer som kommer innenfra. Et eksempel på en endogen faktor vil være tanken på at du skal bli hentet etter skolen, og da vil oppmerksomheten din være rettet mot det området der du forventer at bilen kommer. Nevroner som representerer dette området vil dermed bli mer sensitive på grunn av signaler fra høyere-ordens kortikale områder. Dette betyr at eventuelle ting som vil skje her vil bli lettere oppdaget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvordan påvirker “cueing” av eksogene og endogene faktorer oppmerksomheten? Vis til studie.

A

Det er gjort “cueing” eksperimenter der man ser på eksogene og endogene faktorer, og hvordan påvirker oppmerksomheten. Resultatene fra disse studiene viser at ved hjelp av eksogene og endogene cues på samme sted som stimulus oppstod reagerte deltakerne raskere på å oppdage stimulus de skulle rapportere, enn om de hadde fått cue på et annet sted eller nøytrale cues.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva viser ERP målinger om hjerneaktiviteten når man blir eksponert for “cues”?

A

Ved å ha tatt i bruk blant annet EEG for å måle hjerneaktivitet under slike studier har man sett at en ERP-respons er sterkere når det har vært cues, enn de tilfellene det ikke har vært cues. I enkeltcellestudier har det blitt funnet økning i baseline fyringsrate for nevroner som er med på å representere området som blir cuet. Nevronene blir mer eksitable og vil lettere respondere på noe de er sensitive for.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Oppsummering av “Bias-competition”- modellen

A

“Bias-competition”- modellen er en nyttig tilnærming for å forstå hvordan oppmerksomhet fungerer i hjernen, men det er også viktig å merke seg at det er flere aspekter ved oppmerksomhet, og forskere fortsetter å utforske denne komplekse prosessen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly