12 - Kortisol Flashcards

1
Q

Innledning (Hva er kortisol, og hvilke negative effekter har langtidseksponering for høye nivåer av kortisol i sentralnervesystemet?)

A

I denne oppgaven skal jeg forklare hva kortisol er, samt hva slags effekter kortisol har i stressresponsen. I tillegg skal jeg gå inn på noen negative effekter ved langtidseksponering av for høye nivåer av kortisol i sentralnervesystemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er kortisol? Hvor produseres det? Og hvor fort virker det?

A

Kortisol er et hormon som produseres i binyrene, og det kalles ofte for et “stresshormon” fordi kortisol spiller en viktig rolle i kroppens stressrespons. Kortisol er et hormon som virker sakte, og det kan ta alt fra minutter til timer før det aktiveres og virker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke funksjoner har kortisol?

A

Kortisol har flere funksjoner. En av de viktigste funksjonene er å skru av alle kroppslige systemer som kroppen ikke umiddelbart er avhengig av for å håndtere den stressoren som har oppstått. Kortisol kan for eksempel skru av insulinproduksjonen slik at leveren produserer glukose, og dette fører til at kroppens energilager øker i et begrenset tidsrom. Det skur også av reproduksjonssystemene og hemmer produksjonen av veksthormoner. Kortisol gjør at kroppens energilager kan brukes for å håndtere stress, og ikke andre funksjoner kroppen vanligvis gjør.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er en stressor? Endres kroppens stressrespons avhengig av stressoren?

A

En stressor er en stimulus som utfordrer kroppens homeostase og trigger aktivering. Kroppens stressrespons vil være den samme uavhengig av om en stressor er spennende, trist eller skremmende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvordan deler vi kroppens stressrespons? Og hvordan fungerer de to responsene?

A

Kroppens respons på en stressor kan deles inn i to, en rask respons og en tregere respons. Den raske responsen forbereder kroppen på “flight or fight”. Den trege responsen mobiliserer kroppens ressurser for å konfrontere en stressor, og denne responsen styres av hormonet kortisol. Når vi blir utsatt for en stressor så vil hypothalamus frigjøre adrenokortikotropt hormon (ACTH). ACTH er med på å stimulere binyrene til å skille ut kortisol. Kortisol aktiverer celler i kroppen, endokrine kjertler og hjernen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvordan fungerer vanligvis en stressrespons tidsmessig?

A

Vanligvis så er stressresponser midlertidig. Kroppen mobiliserer sine ressurser og håndterer stressoren fysiologisk og atferdsmessig, og så avslutter den stressresponsen. Det er hjernen som er ansvarlig for å aktivere eller deaktivere stressresponsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva skjer hvis stressresponsen ikke blir avsluttet?

A

Hvis stressresponsen ikke blir avsluttet, så vil kroppen fortsette å oppføre seg som om den fortsatt er utsatt for stressoren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva slags effekter har langtidseksponering av høye nivåer av kortisol?

A

Langtidseksponering av høye nivåer av kortisol i sentralnervesystemet har flere negative effekter for kroppen. Kroppen vil fortsette å mobilisere på en slik måte at energien som brukes går ut over energilageret kroppen har. Dette vil føre til at proteiner blir brukt opp, som igjen resulterer i fatigue og muskelsvinn. Veksthormonene vil fortsette å være inhibert og kroppen vil ikke lenger vokse. Fordøyelsessystemet blir påvirket slik at det reduserer opptaket og prosessering av næringsstoffer som kan erstatte brukte ressurser. Reproduksjonsfunksjoner blir inhibert og immunsystemet vil være så undertrykt at personen blir svært sårbar for infeksjoner og sykdommer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Negativ konsekvens - Hippocampus

A

En annen negativ konsekvens er at hippocampus kan bli ødelagt hvis den blir eksponeres for høye nivåer av kortisol over tid. Dette skjer ved at opplevd stress fremmer en overdreven frigjøring av kortisol, som skader hippocampus sine nevroner. De skadede nevronene klarer dermed ikke å oppdage kortisol, og kan derfor ikke gi signal til binyrene om å slutte å produsere det. Dette fører til en økt kortisolutskillelse, som videre skader hippocampus sine nevroner ytterlige. Dette blir derfor en ond sirkel der hippocampus gjennomgår en progressiv degenerasjon og kortisolnivået blir ukontrollert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kort oppsummering av negativ konsekvens av hippocampus + PTSD

A

Så oppsummert så spiller hippocampus en sentral rolle i å skru av stressresponsen, og hvis den blir skadet, vil det føre til at den ikke lenger klarer å redusere kortisolnivået, og kroppen vil på den måten forbli i en stressrespons. Dette er også en av forklaringene på posttraumatisk stresslidelse (PTSD), altså at stressresponsen ikke blir skrudd av.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Oppsummering (Hva er kortisol, og hvilke negative effekter har langtidseksponering for høye nivåer av kortisol i sentralnervesystemet?)

A

For å oppsummere spiller kortisol en sentral rolle i kroppens stressrespons. Kortisol bidrar til at kroppen klarer å håndtere en stressor ved at den bidrar med flere viktige funksjoner, men hvis man blir utsatt for langvarig stress og dermed også høye kortisolnivåer over tid, vil dette ha flere negative konsekvenser for kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly