8. JOHDANNAISINSTRUMENTIT Flashcards
Mikä on optio?
Optio on kohde-etuuden ostamisesta/myymisestä tehtävä sopimus, jossa toimitus ja maksu tapahtuu (jos tapahtuu) tulevaisuudessa sellaisena ajankohtana ja sellaiseen hintaan, jotka on sovittu optiosopimuksen solmimisen yhteydessä. Optio on haltijalleen eli ostajalle oikeus, mutta ei velvollisuus toteuttaa optiosopimuksessa määritelty transaktio (hinta, ajankohta, määrä). Option asettaja on velvollinen toteuttamaan transaktion, jos option haltija niin haluaa. Option ostaja maksaa oikeudestaan optiopreemion (option markkinahinnan) option asettajalle.
Miten osto- ja myyntioptio eroavat toisistaan?
Osto-optio (call option) on haltijalleen oikeus, mutta ei velvollisuus, ostaa kohde- etuus optiosopimuksessa määritetyin ehdoin (hinta, ajankohta, määrä).
Myyntioptio (put option) on haltijalleen oikeus, mutta ei velvollisuus, myydä kohde- etuus optiosopimuksessa määritetyin ehdoin (hinta, ajankohta, määrä).
Mikä on toteutushinta?
(strike price) on hinta, johon option haltija saa tulevaisuudessa ostaa/myydä kohde-etuutta
Mikä on johdannaisinstrumentti?
Johdannaisinstrumentilla (derivative) tarkoitetaan rahoitusinstrumenttia, jonka hinta määräytyy jonkin toisen hyödykkeen, kuten osakkeen perusteella. Kauppaa käydään oikeuksilla tai velvollisuuksilla ostaa tai myydä kohdehyödykettä tiettynä hetkenä tiettyyn hintaan. Kauppaa käydään sekä asiakaskohtaisilla sopimuksilla (ns. OTC) että vakioiduilla instrumenteilla niihin erikoistuneissa pörsseissä. Varsinaiset hyödykkeet eivät usein kuitenkaan vaihda omistajaa (fyysinen toimitus vs. nettoarvon tilitys). Johdannaisilla voidaan siirtää riskiä niiltä, jotka eivät voi riskiä kantaa, niille, jotka voivat riskin kantaa (riskin kantaja saa korvauksen kantamastaan riskistä). Täydentävät markkinoita.
Mitä erilaisia käyttömahdollisuuksia johdannaisilla on?
- Spekulointi
- Suojautuminen
- Preemioiden kerääminen
- Markkinoiden liikkeisiin osallistuminen (esim. indeksituotteet, markkinoiden nousu/ lasku/ paikallaan pysyminen)
- Täydentävät markkinoita (esim. eri assettien hintojen tulee olla linjassa, muuten arbitraasimahdollisuus)
- Salkun ominaisuuden muuttaminen (riskinmäärä, tuottojakauman muoto, kohde-etuus, short vs. long)
Mikä on termiini?
Termiinit (forward contracts) ovat johdannaisinstrumenteista vanhimpia ja kenties myös yksinkertaisimpia. Termiinisopimus velvoittaa haltijansa ostamaan termiinin kohteena olevan instrumentin eli termiinin kohdeetuuden (underlying asset) tiettynä päivänä sopimuksen teon yhteydessä sovittuun hintaan. Termiinisopimuksen vastapuoli eli sopimuksen myyjä puolestaan sitoutuu myymään kohde-etuuden sovittuna päivänä sovittuun hintaan. Termiinin kohde-etuus on se instrumentti tai muu kohde, jonka suojaamiseen termiini on tarkoitettu, esimerkiksi rahamarkkinainstrumentti, valuutta, osake tai raaka-aine.
Mikä on futuuri?
Forward Rate Agreement -sopimukset (FRA) ja futuurit 3 ( futures ) ovat perusominaisuuksiltaan samankaltaisia kuin termiinit, eli niissäkin molemmat osapuolet sitoutuvat tulevaan kauppaan. FRA-sopimukset ja futuurit eroavat kuitenkin termiineistä siten, että ne ovat aina standardoituja sopimuksia, joilla käydään kauppaa jossain johdannaispörssissä. Tiukimman tulkinnan mukaan FRA-sopimukset ja futuurit eroavat vielä toisistaan siten, että FRA-sopimuksen sopimushinta maksetaan yhdessä erässä sopimuksen päättymispäivänä, kun taas futuurissa sopimushinnan ja kohde-etuuden markkinahinnan erotus maksetaan päivittäin. Tätä toimenpidettä kutsutaan myös nimellä marking-to-market.
Miksi arbitraasin mahdollistamat tilanteet rahoitusmarkkinoilla ovat lyhytaikaisia?
Arbitraasin mahdollistamat tilanteet ovat markkinoilla mahdollisia mutta käytännössä hyvin lyhytaikaisia, koska termiinisopimuksiin kohdistuva kysyntä ja tarjonta korjaavat hinnat nopeasti sellaisiksi, ettei arbitraasi ole mahdollista.
Miten arbitraasivoittoja on mahdollista tehdä osaketermiinimarkkinoilla?
kirja Yritysrahoitus
Jos kaavasta saatu osaketermiinin teoreettinen arvo on pienempi kuin termiinin markkinoilla noteerattu hinta, saattaa markkinoilla olla mahdollista tehdä arbitraasivoittoja. Operaatio toteutetaan siten, että ostetaan yrityksen osakkeita lainarahalla hetkellä t = 0 ja terminoidaan osakkeet samanaikaisesti myymällä yrityksen osaketermiini vallitsevaan termiinihintaan.
Arbitraasin mahdollisuuksia käytännön osaketermiinimarkkinoilla rajoittavat kuitenkin monet seikat. Esimerkiksi sekä osake- että termiinikauppoihin liittyy kaupankäyntikustannuksia ja osto- ja myyntikurssien välisiä eroja eli niin sanottuja spreadejä. Erilaiset kustannukset saattavat helposti syödä kaikki arbitraasista mahdollisesti saatavissa olevat voitot. Jos arbitraasi on tarkoitus rahoittaa lainarahalla, ei myöskään rahoituksen saanti ole aivan vaivatonta, koska osakkeet itsessään eivät kelpaa täysimääräisesti lainan vakuudeksi.
kirja Yritysrahoitus
Millaisilla asioilla optiokauppaa yleensä käydään?
kirja Yritysrahoitus
Standardoitua optiokauppaa käydään usealla eri kohde-etuudella, joille yhteistä on lähinnä kohteen ”bulkkitavaraluonne”. Optiokauppaa käydäänkin sen vuoksi lähinnä raaka-aineilla sekä rahoitusinstrumenteilla, kuten arvopapereilla ja valuutoilla.
kirja Yritysrahoitus
Mitä ovat warrantit?
kirja Yritysrahoitus
Option kaltaisia instrumentteja ovat myös warrantit. Warrantit ovat eräänlaisia arvopaperistettuja optioita. Varsinaisista optioista poiketen warrantit lasketaan liikkeelle arvo-osuusjärjestelmässä, ja niillä käydään kauppaa samaan tapaan kuin osakkeilla. Warranttien liikkeellelaskijoina toimivat pankit ja pankkiiriliikkeet, minkä vuoksi sijoitukseen liittyy aina liikkeellelaskijaan kohdistuva konkurssiriski.
kirja Yritysrahoitus
Mitä eroa on eurooppalaisella ja amerikkalaisella optiolla?
kirja Yritysrahoitus
Optiot voivat olla luonteeltaan joko amerikkalaisia tai eurooppalaisia. Eurooppalainen optio voidaan käyttää ainoastaan option päättymispäivänä, kun taas amerikkalainen optio voidaan käyttää koska tahansa ennen option päättymispäivää. Eurooppalaisella ja amerikkalaisella optiolla ei siis ole mitään tekemistä sen kanssa, missä optiolla käydään kauppaa. Esimerkiksi Eurexissa suomalaisille osakkeille noteerattavat optiot ovat luonteeltaan amerikkalaisia.
kirja Yritysrahoitus
Mikä + ja miinusoptio?
kirja Yritysrahoitus
Miinusoptioita (outof-the-money) ovat optiot, joiden toteutushinta on kaupankäyntipäivänä vallinnutta 2,8 euron markkinahintaa korkeampi. Jos osakkeen markkinahinta olisi ollut toteutushintaa matalampi, olisi kyseessä ollut niin sanottu plusoptio (in-the-money). Jos toteutushinta ja markkinahinta olisivat olleet yhtä suuria, kyseessä olisi ollut tasaoptio (at-the-money). Myyntioptio puolestaan on plusoptio, jos sen toteutushinta on markkinahintaa suurempi ja miinusoptio, jos toteutushinta on markkinahintaa matalampi.
kirja Yritysrahoitus
Miten option perusarvo (intrinsic value) muodostuu?
kirja Yritysrahoitus
Option perusarvo ( intrinsic value ) muodostuu kohde-etuuden arvon ja toteutushinnan välisestä erosta. Koska optio on haltijan kannalta oikeus eikä velvollisuus, ei option arvo voi koskaan olla negatiivinen haltijan kannalta.
kirja Yritysrahoitus
Mihin Black & Scholes -hinnoittelumallia käytetään?
kirja Yritysrahoitus
Monimutkaisesta ulkoasustaan huolimatta kaavassa on itse asiassa vain viisi muuttujaa, joista neljä saadaan helposti markkinoilta. Tunnetut muuttujat ovat osakkeen markkinahinta, option toteutushinta, riskitön korko ja option elinikä. Tämän lisäksi malli olettaa, että osakkeen vuotuisten tuottojen standardipoikkeama on vakio. Todellisuudessa tämä standardipoikkeama vaihtelee jatkuvasti, eikä sen tulevia arvoja voida varmasti ennustaa. Termejä N(d 1 ) ja N(d 2 ) voidaan ajatella todennäköisyyksinä. Ne osoittavat, millä todennäköisyydellä osakekurssi on toteutuspäivänä lunastushintaa alempi. Mitä suurempi todennäköisyys on, sitä enemmän suojautumisen pitäisi maksaa. Kun d 1 ja d 2 on laskettu, voidaan termien N(d 1 ) ja N(d 2 ) arvot hakea joko normaalijakauman taulukosta (liite 2) tai ratkaista taulukkolaskentaohjelman avulla 6 . Koska taulukoissa ei listata arvoja kuin kahden desimaalin tarkkuudella, ja näiden lukujen väliin jäävät arvot saadaan vain interpoloimalla, voi taulukkolaskentaohjelman käyttö olla helpompi vaihtoehto.
Kaikki rahoituksen mallit pitävät sisällään todellista maailmaa yksinkertaistavia oletuksia, ja niiden käyttökelpoisuus määräytyy pitkälti sen perusteella, kuinka hyvin nämä yksinkertaistukset jäljittelevät todellisuutta. Myös Black & Scholes -mallissa käytettäviin lähtötietoihin liittyy monia oletuksia. Mallissa oletetaan esimerkiksi, että kohde-etuuden hin- nan varianssi ja markkinoiden riskitön korko eivät muutu option elinai- kana. Lisäksi mallissa oletetaan, että hinnanmuutokset ovat tasaisia eikä niihin liity minkäänlaisia suuria äkkinäisiä muutoksia ja että osakkeiden tuotto noudattaa normaalijakaumaa. Malli ei toisaalta ota huomioon kaupankäyntiin liittyviä transaktiokustannuksia eikä osakkeille makset- tavia osinkoja. Edelleen on huomattava, että malli soveltuu ainoastaan eurooppalaisten optioiden hinnoitteluun. Yksinkertaistavista oletuksistaan huolimatta Black & Scholes -mallin on todettu approksimoivan erityyppisten optioiden markkinahinto- ja hämmästyttävän hyvin, ja sitä käytetäänkin yleisesti kaikkialla missä käydään optiokauppaa. Black & Scholes -hinnoittelumallia on siihen liittyvien yksinkertaistusten vuoksi myöhemmin monesti laajennettu.
kirja Yritysrahoitus