6 CAPITAL ASSET PRICING MODEL (CAPM) Flashcards
Mikä on CAPM:n perusidea?
kirja Yritysrahoitus
CAPM:n perusidean mukaan riskiä sisältävien sijoituskohteiden tuotto-odotusten on oltava korkeampia kuin riskittömän tuoton, jotta riskiä karttavat sijoittajat suostuisivat pitämään hallussaan niitä. Sijoituskohteilta vaadittu tuotto luonnollisesti kasvaa riskin kasvaessa.
kirja Yritysrahoitus
Mikä on karakteristinen suora?
kirja Yritysrahoitus
CAPM:n mukaan markkinatasapaino vallitsee, kun arvopapereiden tuotto-odotukset vastaavat niiden ei-vältettävissä olevaa ( unavoidable ) eli systemaattista riskiä ( systematic risk ). Systemaattinen riski aiheutuu yleistaloudellisista tekijöistä, kuten suhdanteista, laeista, poliittisista päätöksistä jne.). Nämä vaikuttavat kaikkien markkinoilla olevien arvopapereiden tuottoihin. Tällöin systemaattinen riski on se osa arvopaperin kokonaisriskistä eli sen tuoton standardipoikkeamasta , jota ei voida sijoitusportfoliota hajauttamalla eli diversifioimalla välttää. Mitä suurempi on ei-vältettävissä oleva riski, sitä korkeampi on arvopaperin tuottovaatimus.
Hajauttamalla vältettävissä oleva riski on vastaavasti epäsystemaattista riskiä ( unsystematic risk , residual risk ). Vaikka arvopaperin epäsystemaattinen riski olisi kuinka suuri, sillä ei ole vaikutusta arvopaperin tuottovaatimukseen, eli sijoittaja ei saa korvausta epäsystemaattisen riskin kantamisesta. 6 Sijoituskohteen kokonaisriski on systemaattisen riskin ja epäsystemaattisen riskin summa. Systemaattisen ja epäsystemaattisen riskin luonnetta voidaan havainnollistaa nk. karakteristisen suoran ( characteristic line ) avulla. Suora kuvaa yksittäisen arvopaperin j tuoton r j tilastollista riippuvuutta markkinaportfolion tuotosta r m . Tilastollinen riippuvuus tarkoittaa sitä, että tarkastelu suoritetaan jälkikäteen ( ex post ) rahoitusmarkkinoilta saadulla havaintoaineistolla.
kirja Yritysrahoitus
Miten systemaattista riskiä voidaan kuvata karakterisesta suorasta?
kirja Yritysrahoitus
Systemaattisen riskin suuruutta mitataan karakteristisen suoran kulmakertoimen avulla. Mitä jyrkempi kulma, sitä suurempi on systemaattinen riski. Kuvasta 7.10a nähdään että Nokian osakkeen karakteristinen suora nousee jyrkemmin kuin Olvin vastaava suora, mikä ilmentää Nokian osakkeeseen sisältyvää suurempaa systemaattista riskiä.
Yleisesti, jos karakteristisen suoran kulmakerroin on > 1, arvopaperin tuotto vaihtelee voimakkaammin kuin muiden arvopapereiden tuotot keskimäärin. Tällöin kyseessä on nk. aggressiivinen sijoituskohde.
Koska Olvin karakteristisen suoran kulmakerroin on < 1, se on nk. defensiivinen sijoituskohde. Ero Nokiaan on myös maalaisjärjellä ajatellen uskottava: Nokian keskittyessä riskialttiiseen ja kansainvälisesti kilpailtuun teknologiaan Olvin toimialana on oluen ja virvoitusjuomien valmistus.
kirja Yritysrahoitus
Mikä on on CAPM:n riskiä ilmaiseva parametri?
Karakteristisen suoran kulmakerrointa kutsutaan beta-kertoimeksi, joka on CAPM:n riskiä ilmaiseva parametri.
Miten systemaattinen riski ja kokonaisriski reagoivat keskenään?
kirja Yritysrahoitus
Periaatteessa yrityksen osakkeen systemaattinen riski eli beta voi olla suuri, mutta sen osuus kokonaisriskistä eli osaketuoton standardipoikkeamasta voi olla vähäinen – ja kääntäen. Kuvasta 7.10a kuitenkin nähdään, että Nokialla, jolla on suuri systemaattisen riskin kerroin eli beta, myös systemaattisen riskin osuus kokonaisriskistä on suurempi kuin Olvilla.
kirja Yritysrahoitus
Mitä arvopaperimarkkinasuoran avulla voidaan tutkia?
kirja Yritysrahoitus
Arvopaperimarkkinasuoran avulla voidaan tutkia ovatko sijoituskohteet oikein hinnoiteltuja. Jos arvopaperi ei sijaitse suoralla, se on väärin hinnoiteltu, koska sen tuotto-odotus ja riski (beta) eivät vastaa toisiaan. Tällaisessa tilanteessa markkinat eivät ole tasapainossa, vaan osakkeiden hinnoilla on muutospaineita kohti CAPM:n mukaista tasapainotilaa.
kirja Yritysrahoitus