2. ARVONMÄÄRITYKSEN PERUSTEISTA Flashcards
Määrittele mikä on korko?
Koron määritelmää
* Rahan tarvitsijan näkökulmasta korko on korvausta lainaksi otetusta pääomasta
* Rahan lainaksi antajan, ts. sijoittajan näkökulmasta korko on korvaus kulutuksen lykkäämisestä ja inflaatiosta
* Korko on vaihtoehtoiskustannus. Vaihtoehtoiskustannus on vaihtoehtoisen rahankäyttökohteen tuotto
Mikä on nimellis- ja reaalikoron ero?
- Nimelliskoroilla tarkoitetaan normaaleja sopimuksissa käytettäviä ja markkinoilla noteerattavia korkoja ja ne sisältävät vallitsevat inflaatio- odotukset
- Reaalikorko on korko, joka on puhdistettu inflaatiosta
Korkojen aikarakennetta selitetään kolmella erilaisella teorialla. Mitkä ne ovat?
- puhdas odotusteoria (unbiased expextations theory)
- likviditeettipreferenssiteoria (liquidity preference theory)
- markkinasegmentaatioteoria (market segmentation theory)
Mitä enemmän tuotot vaihtelevat (eli mitä suurempi hajonta), sitä suurempi riski. Miten lasket?
Riskiä mitataan tuoton varianssilla (σ2) n
σ^2 =(sigma)(ri −E(r)) * 2pi
missä E(r) on odotettu tuotto,
ri on tuotto tilassa i,
pi on tilan i todennäköisyys
Mikä on volatiliteetti?
Rahoitusmarkkinoilla puhutaan rahoitusinstrumentin riskiin liittyen usein volatiliteetista, jolla viitataan rahoitusinstrumentin hinnassa (tuotoissa) tapahtuviin muutoksiin.
Historiallinen volatiliteetti lasketaan historiallisesta aineistosta: lasketaan esimerkiksi päivätuottojen pohjalta keskihajonta ja muunnetaan se esim. vuositasolle. Tässä yhteydessä volatiliteettia mitataan instrumentin tuoton keskihajonnalla tietyllä aikaperiodilla.
Mikä on implisiittinen volatiliteetti?
Implisiittinen volatiliteetti viittaa markkinoiden odotukseen tulevasta volatiliteetista: voidaan laskea optioiden hinnoista.
Mikä on likviditeettipreferenssiteoria?
kirja Yritysrahoitus
Likviditeettipreferenssiteorian ( liquidity preference theory ) mukaan sijoittajat ovat riskinkarttajia ja suosivat lyhyitä korkoinstrumentteja pienemmän korkoriskin ja helpomman realisoitavuuden takia. Pitkien lainojen on tällöin tarjottava preemio eli lyhyitä korkoja suurempi tuotto. Likviditeettipreferenssiteoria siis ennustaa, että tuottokäyrä on ylös oikealle nouseva, eikä sen perusteella voida selittää muun muotoisia tuottokäyriä. Likviditeettipreferenssiteoria ei siten tarjoa mitään selitystä lyhyiden korkojen osalta laskevalle tuottokäyrälle, jollainen on euron osalta havaittu esimerkiksi keväällä 2003.
kirja Yritysrahoitus
Mikä on markkinasegmentaatioteoria?
kirja Yritysrahoitus
Markkinasegmentaatioteoria ( market segmentation theory ) lähtee siitä, että sekä lainojen liikkeellelaskijat että niitä ostavat sijoittajat ovat jakautuneet ryhmiin eli segmentteihin, jotka suosivat eripituisia maturiteetteja. Esimerkiksi pankit sijoittavat mielellään lyhyisiin tai keskipitkiin instrumentteihin, koska niiden omat velkasitoumukset eli talletukset ovat luonteeltaan lyhytaikaista pääomaa. Kotitaloudet, jotka säästävät alkupääomaa omaa asuntoa varten, voivat olla kiinnostuneita keskipitkistä 2–5 vuoden sijoituksista. Pitkistä sijoituskohteista ovat tyypillisesti kiinnostuneet esimerkiksi henki- ja eläke vakuutusyhtiöt, joiden omat sitoumukset tulevat täytettäviksi vasta pitkän ajan kuluttua sijoituksen tekemisestä.
kirja Yritysrahoitus
Mitä nimikettä konkurssitunnusluvuista käytetään kansainvälisesti?
kirja Yritysrahoitus
Konkurssitunnusluvuista käytetään kansainvälisesti nimikettä z-luku.
kirja Yritysrahoitus
Suomessa kirjanpitolautakunta antoi 30.1.2007 yleisohjeen rahoituslaskelman laatimisesta. Millainen se on?
kirja Yritysrahoitus
Osakeyhtiölaissa velvoitetaan julkiset eli pörssissä noteeratut osakeyhtiöt ja tietyt (suuret) yksityiset osakeyhtiöt laatimaan rahoituslaskelma. Rahoituslaskelmalla tarkoitetaan yleisohjeessa ”yrityksen tietyn tilikauden varojen virrat käsittävää laskelmaa, josta käy selville varojen hankinta ja varojen käyttö”.
Yleisohjeen mukaan tilinpäätöksen hyväksikäyttäjä voi rahoituslaskelman avulla ennakoida yrityksen taloudellisen tilanteen, erityisesti rahoitusaseman ja rahoitusrakenteen sekä mm. vakavaraisuuden ja maksuvalmiuden muutoksia. Rahoituslaskelmalla ei kuitenkaan ole itsenäistä asemaa, vaan sitä tulee kirjanpitolautakunnan mukaan tarkastella osana tilinpäätöstä.
kirja Yritysrahoitus
Mikä on rahan aika-arvo?
kirja Yritysrahoitus
Keskeinen sijoittamisen oppi on rahan aika-arvo, eli euro tänään on arvokkaampi kuin euro huomenna. Tänään saatu euro voidaan käyttää kulutukseen tai säästämiseen. Huomiseen liittyy aina epävarmuutta, joten rahan täytyy olla arvokkaampi tänään kuin huomenna. Korko on korvausta siitä.
kirja Yritysrahoitus
Mitä hyötyä on koronkorko- ja nykyarvon laskemisesta?
kirja Yritysrahoitus
Rahan aika-arvon vuoksi eri ajankohtina tapahtuvat kassavirrat on muutettava yhteismitallisiksi ennen kuin niitä voidaan vertailla keskenään. Ei ole yhdentekevää, milloin sijoituksiin liittyvät tuotot saadaan tai milloin lainojen korot ja lyhennykset maksetaan. Koronkorkolaskenta (compounding) ja nykyarvolaskenta (discounting) ovat menetelmiä, joiden avulla rahan aika-arvo voidaan huomioida laskelmissa. Ne ovat toisilleen käänteisiä menetelmiä. Koronkorkolaskennassa pyritään määrittämään nykyarvoltaan tunnetun sijoituksen arvo tietyn ajan kuluttua. Nykyarvolaskennassa puolestaan pyritään määrittämään nykyarvo summalle, jonka tuleva arvo tunnetaan.
kirja Yritysrahoitus
Mitä nimitystä koronkorkolaskennasta käytetään?
kirja Yritysrahoitus
prolongointi
kirja Yritysrahoitus
Mitä nimitystä nykyarvon laskemisesta käytetään?
kirja Yritysrahoitus
Tapaa, jolla nyky arvo lasketaan, kutsutaan nykyarvolaskennaksi eli diskonttaukseksi.
kirja Yritysrahoitus
Missä tilanteissa käytetään yksinkertaista korkolaskentaa?
kirja Yritysrahoitus
Yksinkertaista korkolaskentaa käytetään esimerkiksi laskettaessa lyhytaikaisten, alle vuoden pituisten rahamarkkinainstrumenttien hintoja tai lyhytaikaisten rahoituspäätösten kannattavuuslaskelmien nykyarvoja. Näin tehdään yksinkertaisuuden vuoksi ja siksi, että tarkasteltaessa lyhytaikaisia kohteita yksinkertaisen koronlaskennan antama likiarvo on riittävän lähellä varsinaisen koronkorko- tai nykyarvolaskennan antamia tuloksia.
kirja Yritysrahoitus