7. Driftsomkostninger, driftstab og andre fradrag Flashcards
Hovedprincip indkomstopgørelsen i DK
Hovedprincippet med indkomstopgørelsen i Danmark er et nettoindkomstprincip Den skattepligtige indkomst udgør summen af skattepligtige indtægter reduceret med de fradragsberettigede udgifter dvs. et nettobeløb
o SSL §§4 og 5 dækker indkomstsiden
o SSL §6 beskriver de fradragsberettigede driftsomkostninger
Skelner mellem driftsomkostninger og driftstab
Sondrer mellem
o Driftsomkostninger SSL §6 stk. 1 litra a o Private udgifter SSL §6 stk. 2 o Anlægsudgifter SSL §6 stk. 2 o Etableringsudgifter SSL §6 stk. 2 o Sammensatte udgifter o Driftsfremmede udgifter
SL §6 litra a
- Driftsomkostninger er fradragsberettigede omkostninger i den skattepligtige indkomst.
- Omkostningerne skal være erhvervsmæssige og i årets løb være anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten, herunder ordinære afskrivninger
o Lønmodtagere skal kunne bevisføre at det var til for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten (så gælder det også for dem) dog kun fradrag hvis omk. for mere end ca. 6000 - De består af løbende driftsomkostninger (f.eks. løn og personaleudgifter, leje af lokale og driftsmidler, samt vedligehold af inventar og maskiner), ordinære afskrivninger og driftstab.
- SL §6 stk. 2 siger, at der ikke er hjemmel for at fradrage udgifter til privatforbrug.
o Den beregnede skatteindtægt er skattepligtig uden hensyn til, hvorledes den anvendes, altså hvad enten den benyttes til egen eller families underhold, betjening, nytte eller behagelighed - Bemærk: udgift er kun fradragsberettiget, hvis afholdt med indkomstskabelse for øje
- Driftsomkostninger er f.eks. husleje, personaleudgifter, kontorhold, vedligeholdelsesudgifter
Udgifter til privatforbrug
- Intet fradrag for udgifter, der benyttes til egen eller familiens underhold, nytte eller behagelighed, f.eks. bolig, mad og drikke, beklædning, sygdomsbehandling, gaver og ferier.
o Visse private udgifter kan dog have betydning for indkomsterhvervelsen, og må derfor fradrages kræver dog, at den er anvendt for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten.
o Afgræsning mellem erhverv og privat
Eks. på udgiftsområder på grænsen mellem privat og erhvervsmæssig. Omkostningen kræver tilstrækkelig erhvervsmæssig relevans og der er et højt dokumentationskrav! Udgangspunktet er at de er private.
• Arbejdsværelse i hjemmet, men vand og varme vedr. værelset kan fradrages, hvis værelset ikke kan bruges privat (svært at bevise), men f.eks. laboratorium. Udgør mere end 10% af boligen også ejendomsskat.
• Kørselsudgifter, kan dog fradrage den erhvervsmæssige andel.
• Arbejdstøj, da det træder i stedet for alm. tøj. Men f.eks. udklædning eller special beklædning kan fradrages hvis man kan bevise det ikke anvendes privat.
• Sundhedsudgifter er en privat udgift, mm. det er til behandling af en medarbejder med et misbrug. Der er fradrag for erhvervsdrivende til syge og arbejdsskadeforsikringer(ligningsmæssigt).
• Udgifter til PC og telefon er private udgifter. Arbejdsgiveren kan fradrage jf. afskrivningsloven.
• Udgifter til faglitteratur, mm. det har væsentlig betydning for erhvervets udførelse vil det kunne fradrages.
• Rejseudgifter afhænger af formålet med rejsen, men strenge krav til relevansen. Overvejende turistmæssigt, er der intet fradrag.
• Kursus og kongresudgifter: skelner mellem om der er tale om videreuddannelse(etablering) eller vedligeholdelse(driftsomkostning)
• Markedsføring (gaver, reklame mv.) er som udgangspunkt private udgifter, der er dog fradrag for gaver til almenvelgørende institutioner og til medarbejdere. F.eks. sponsorater og smagsprøver er fradragsberettigede, hvis det er ”imageskabende”.
Omkostninger ved etablering/ophør
Da driftsomkostninger skal være med henblik på indkomsterhvervelse, er omkostninger til etablering og ophør af virksomheden ikke fradragsberettiget.
o HR: ingen fradrag for omkostninger til etablering eller ophør af virksomhed.
o U: etableringsomkostninger afholdt før virksomheden er i gang, kan anerkendes som driftsomkostninger, hvis de er af almindelig karakter (løn, husleje mv.)
Anlægsudgifter
- Er udgifter til forbedring af en ejendom og til udvidelse af næring eller drift.
- De udspringer fra aktiver, man har i flere år, men som forbruges eller udsættes for værdiforringelse under driften, f.eks. ejendom, maskiner, goodwill.
- Kan ikke få fradrag for dem, men man kan afskrive på dem.
Vedligeholdelse og forbedring
Forbedringsudgifter dem der bringer ting i bedre stand end den stand de var i på anskaffelsestidspunktet. Hvis genstanden er bragt til det niveau, den var på da vi købte det, så vil det bare være vedligehold.
- Vedligeholdelsesomkostninger er fradragsberettigede, SL § 6, stk. 1, litra a skal tjene imødegåelse af. Alm. Strid og ælde.
- Forbedringer kan afskrives (ikke fradragsberettiget), SL § 6, stk. 2
Etableringsudgifter med særlig hjemmel
- Lovbestemte undtagelser til fradrag for udgifter, der har medgået til etablering, udvidelse eller ændring af indkomst, således, at de alligevel kan fradrages.
o LL §8 stk. 1 Udgifter til rejser, reklamer o.lign. afholdt med det formål at opnå salg af varer og tjenesteydelser i det pågældende og senere indkomstår. Reklameudgifter skal dog afholdes over for en ubestemt kreds af kunder eller potentielle kunder for at være fradragsberettigede.
Reklamegaver skal være over for ubestemt modtagerkreds, reklamepræget (påtrykt logo) og have værdi under kr. 100
o LL §8b: Forsøgs- og forskningsudgifter kan fradrages eller afskrives (afskrives over 5 år)
o Gaver almennyttige institutioner – kræftens bekæmpelse skal dog være til varetagelse af forskningsformål
o Skovplantning – afskrive på fredsskov og læhegn. udgift kan fratrækkes straks hvis mindre end 25.000 pr. år pr. ejendom. Fuld fradragsret til etablering af læhegn
Andre omk. uden fradrag eller delvist fradrag
Nogle omkostninger er fradragsberettigede af natur, men kan af forskellige grunde ikke fratrækkes eller kun fratrækkes delvist
o LL §8 stk. 4 - Repræsentationsomkostninger: fradrag på 25%. Defineres som opmærksomhed og kommerciel gæstfrihed over for forretningsforbindelser (gaver og måltider), men til bestemte personer (modsat reklame, som er ubestemt kreds af kunder)
- Ingen fradragsmulighed på følgende ting:
o Bøder og andre retsstridige handlinger(bestikkelse)
o Kasinobesøg og cigaretter
Sammensatte udgifter
o En blanding af privatforbrugs- og anlægsbetragtning, f.eks. Uddannelsesudgifter, basisuddannelse, ajourføring, videreuddannelse afgørende om videnstilegnelsen medfører en ikke uvæsentlig forbedring af indtjeningsmulighederne
Omkostningernes tidsmæssige placering
o Fradrag foretages i år hvor de udgift anvendes ikke nødvendigvis betales
o Opstår ved ”endelig, retlig forpligtelse til at betale det påglædende beløb
Driftstab + 2 kriterier
- Et driftstab er uforudsete udgifter eller forringelse af et aktiv. Et driftstab adskiller sig ved at være en ”ikke bevist eller en uforudset” udgift, som påføres af udefrakommende hændelser. Skal ikke forveksles med f.eks. et tab ved salg af et aktiv. Eksempel på driftstab: aktiv går til grunde ved brand, ulykke eller tyveri.
o 2 kriterier for om et tab kan fradrages
Genstandskriteriet – hvilken genstand er der lidt tab på?
Man skelner mellem omsætnings(henblik på salg) og anlægsaktiver (alle andre) hvis genstanden i øvrigt ville være fradragsberettiget kan tabet også være det.
Årsagskriteriet – hvad er årsagen til at tabet er opstået?
Tabet skal vedrøre erhvervsmæssig virksomhed og det afgørende er de tabsfremmende omstændigheder, der skal være udslag af en naturlig driftsrisiko for virksomheden. Ikke fradrag ved forsætlige/strafbare handlinger. - Hvis man modtager erstatning, er det kun forskellen mellem tabet og erstatningen, der kan fradrages.