6.4 De arbeidsmarkt Flashcards
Waar horen de mensen die betaald werk doen of wil doen (vanaf twaalf uur in de week)?
Bij het AANBOD VAN ARBEID.
Wat oefenen bedrijven uit die zoeken naar personeel om werk uit te voeren?
VRAAG NAAR ARBEID. De prijs van arbeid noem je het loon.
Hoe verschillen mensen die hun arbeid aanbieden?
In opleiding, ervaring en talenten. Er is dus sprake van een heterogeen product. De arbeidsmarkt is dus een markt van monopolistische concurrentie.
Hoe wordt in Nederland ongeveer 85% van alle lonen geregeld?
Via het opstellen van een COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST (CAO).
Wat is een cao?
Dat is een arbeidsovereenkomst voor alle werknemers van een bedrijf of van een hele bedrijfstak. Individuele arbeidsovereenkomsten moeten in lijn zijn met de afspraken die in de cao zijn gemaakt. in de cao worden financiële zaken geregeld, zoals de loon. maar ook niet-financiële afspraken, zoals het aantal vrije dagen. Cao-onderhandelingen verlopen nogal eens moeizaam, omdat werknemers voor een deel andere belastingen hebben dan de werkgevers.
Wat is groter in een tijd met hoge werkeloosheid?
Heet aanbod is dan groter dan de vraag. Een deel van de mensen die hun arbeid aanbieden, kan geen werk vinden en is werkloos. Op de meeste markten met een aanbodoverschot zal de prijs van het goed of de dienst dalen. Bij werkeloosheid verwacht je dus een daling van het loon.
Hoe kan dat dit in Nederland nauwelijks het geval is?
Dat komt onder andere door het bestaan van de collectieve arbeidsovereenkomsten. Als de werkeloosheid oploopt, liggen de meeste lonen vast in de cao’s. Pas na het aflopen van een cao, bij het onderhandelen over een nieuwe cao, kunnen lagere lonen wordt afgesproken. Maar meestal is dit niet het geval en blijven de lonen in een tijd van werkeloosheid ongeveer gelijk aan het loon in de vorige cao.
Waar slagen de vakbonden er meestal in bij een vraagoverschot?
Om hogere lonen met de werkgevers af te spreken. op deze manier hebben vraag en aanbod toch hun invloed op de prijs op de arbeidsmarkt.
Wat is een tweede reden waarom de lonen op de arbeidsmarkt niet vrij kunnen dalen en stijgen als gevolg van vraag en aanbod?
Dat is het MINIMUMLOON. In Nederland heeft de overheid een minimumloon ingesteld. Ook bij hoge werkeloosheid kan het loon niet onder het minimumloon zakken. de overheid wil met het minimumloon werknemers beschermen tegen uitbuiting met te lage lonen.
aanbod van arbeid
Mensen met betaald werk plus mensen die betaald werk zoeken.
collectieve arbeidsovereenkomsten (cao)
Een overeenkomst waarbij alle werknemers van een (groot) bedrijf of van een hele bedrijfstak dezelfde arbeidsovereenkomst met hun werkgever(s) hebben.
minimumloon
Het minimale brutoloon dat werkgevers moeten uitbetalen.
vraag naar arbeid
De vraag naar arbeidskrachten door bedrijven.