5. Ledelsesovertagelse i rekonstruktion Flashcards

1
Q

Hvad er formålet med reglerne om ledelsesovertagelse?

A

Sikre effektivitet og fremdrift i rekonstruktionsbehandlingen + men også sikre ledelse i situationer, hvor der ikke er enighed om den generalforsamlingsvalgte ledelse og rekonstruktør.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvorfor sker der automatisk ledelsesovertagelse i konkurs? Og hvad er forskellen på konkurssituationen og rekonstruktion?

A

Ledelsesovertagelse i konkurs sker fordi skyldner ved konkursbehandlingen skifter retssubjekt, og der opstår herved en ny juridisk person i form af boet med behov for en faktisk ledelse og fuldstændig rådighedsberøvelse jf. KL § 29.

Anderledes er situationen i rekonstruktion, da skyldner ikke skifter subjekt og dermed som udgangspunkt fortsat råder og disponerer over aktiver. Væsentlige dispositioner kræver samtykke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Medfører ledelsesovertagelse, at der sker en ændring i de formelle selskabsretlige ledelsesorganer hos skyldner?

A

Nej, men ledelsesovertagelsen medfører, at så længe beslutningen opretholdes, er de ikke kompetente til at råde på skyldners vegne (ændret tegningsret) jf. Konkursrådet .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nævn alternativer til ledelsesovertagelse.

A

En nødlidende virksomhed kan bringe nye ledelsesmedlemmer i forslag i en vis periode, som har erfaring med “turn arounds”.

Advisery boards er også en mulighed.

Fordringshaver kan opnå håndpant i skyldners kapitalandele og på den måde sikre sig indflydelse på ledelsen i det krise ramte selskab. (denne løsning medfører dog også en række ulemper, da panthaveren herved optræder som ejer og derfor påtager sig pligter som regnskabsaflæggelse mv. Ordningen anvendes sjældent i praksis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilke virksomhedstyper (ejerforhold) finder reglerne om ledelsesovertagelse typisk anvendelse på?

A

Reglerne om ledelsesovertagelse er praktisk anvendelige over for virksomheder, hvor ejerkredsen og ledelsen er den samme (f.eks. familieejede virksomheder). Det skyldes, at virksomheden er et ømt punkt for disse, og de vil derfor sjældent give afkald på ledelsen.

Modsat har en professionel bestyrelse ingen interesse i i at fortsætte i en nødlidende skyldnervirksomhed.

Ledelsesovertagelse er typisk relevant, når der er uenighed mellem ledelsen og fordringshavere/rekonstruktører.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kan regler om sammensætning af ledelse (andre regler end SEL) fraviges ved ledelsesovertagelse efter reglerne om rekonstruktion?

A

Nej, rekonstruktionsreglerne kan ikke anvendes til at undgå anden præceptive lovgivning for ledelse, hvorfor der kan være begrænsninger i hvilke typer af virksomheder, der kan tages under konkursbehandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kan der ske tvungen ledelsesovertagelse over for en personlig skyldner, eller en sammenslutning, hvor mindst en hæfter personligt? Begrund.

A

NEJ jf. § 11, stk. 5.
Dette da en fysisk skyldner ikke gennem en beslutning om ledelsesovertagelse mod sin vilje skal kunne tvinges ud i yderligere gældsstiftelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Finder reglen om tvungen ledelsesovertagelse anvendelse, når ejeren personligt har kautioneret for skyldnerselskabets gæld?

A

Ja, begrænsingen overfor det tvungne ledelsesovertagelse gælder alene, når hæftelsen er direkte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvad sker der, hvis en personlig skyldner ikke giver samtykke? Og hvad er hjemlen?

A

Begæringen om rekonstruktionsbehandling konverteres til en begæring om konkurs jf. KL § 11, stk. 5

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kan en personlig skyldner samtykke til ledelsesovertagelse?

A

JA!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

I hvilke situationer, kan der ske ledelsesovertagelse?

A

Der kan ske ledelsesovertagelse i tre situationer:
1. Automatisk ledelsesovertagelse, når skyldner er et kapitalselskab, der ikke giver samtykke til indledning af rekonstruktionsbehandling jf. § 11a, stk. 3.

  1. På begæring fra en fordringshaver eller rekonstruktør, hvor der sker afstemning om ledelsesovertagelse jf. § 12a.
  2. Midlertidig ledelsesovertagelse, hvis der er fare for, at skyldner vil råde over ejendele til skade for kreditorerne jf. KL § 12b.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvorfor sker der automatisk ledelsesovertagelse, når skyldner ikke samtykker til indledning af rekonstruktionsbehandling jf. § 11a, stk. 3? Kan det fremgå af begæringen, at der ikke skal ske automatisk ledelsesovertagelse, selvom ledelsen ikke samtykker i begæringen?

Hvornår indtræder den automatiske ledelsesovertagelse?

A

Fordi der her er en forventning om, at skyldners ledelse ikke vil medvirke loyalt eller ligefrem modarbejder rekonstruktionsbehandlingen.

Nej, fordringshaveren kan ikke i sin begæring, at ledelsesovertagelse ikke skal ske.

Automatisk ledelsesovertagelse indtræder ved indledning af rekonstruktionsbehandling, hvor der ikke foreligger samtykke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kan der opstå en mellemperiode i forhold til reglerne om ledelsesovertagelse?

A

Ja, hvis skyldner ikke samtykker i begæringen om rekonstruktionsbehandling, skal der indkaldes til et møde, hvor begæringen behandles. Automatisk ledelsesovertagelse træder først i kraft, når behandlingen indledes (dvs. når skifteretten har truffet afgørelse om indledning af rekonstruktionsbehandling).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kan der ske automatisk ledelsesovertagelse jf. § 11a, stk. 3, hvis skyldner samtykker i begæringen om rekonstruktionsbehandling?

A

NEJ, KL § 11a, stk. 3 om automatisk ledelsesovertagelse gælder kun, hvis skyldner ikke samtykker til indledning af rekonstruktionsbehandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvem kan fremsætte begæring om varig ledelsesovertagelse? Og hvad er hjemlen?

Er der krav om begrundelse ved begæring?

A

Rekonstruktør eller fordringshavere, der tilsammen repræsenterer mindst 25 % af det samlede kendte beløb, kan fremsætte begæring rekonstruktørens overtagelse af skyldners ledelse jf. § 12a, stk. 1.

Intet krav om begrundelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvad kan årsagerne være til, at man ønsker varig ledelsesovertagelse jf. § 12a?

Hvornår kan der tidligst fremsættes begæring om varig ledelsesovertagelse jf. § 12a? Og hvornår kan den tidligst effektueres/behandles?

A

Ny dynamisk ledelse, mistillid til eksisterende ledelse, inkompetence hos eksisterende ledelse, manglende samarbejdslyst hos den eksisterende ledelse.

UP: Begæringen kan fremsættes efter indledning af rekonstruktionsbehandlingen.
Modif: i praksis bør det være muligt at indgive begæring om rekonstruktionsbehandling med skyldners samtykke og her vedlægge begæring om ledelsesovertagelse f.eks. hvis skyldner og fordringshaver og ledelse er enige om, at rekonstruktøren allerede fra starten bør overtage ledelsen.

UP: Ledelsesovertagelse kan tidligst effektueres på 4-ugers skifteretsmødet.
Modif: hvis ledelsesovertagelsen ikke kan vente, kan man alternativt indkalde til en ekstraordinær generalforsamling og her indstille rekonstruktøren som ny ledelse. (vedtægter og selskabsloven kan dog hindre denne løsning). OBS: habilitetsreglen hindrer ikke denne mulighed.

17
Q

Hvornår kan en begæring om varig ledelsesovertagelse tilbagekaldes?

A

Indtil skifterettens afgørelse (dvs. efter afstemning blandt kreditorerne jf. § 13d).

18
Q

Skal en begæring om varig ledelsesovertagelse jf. § 12a varsles?

Hvad er vedtagelsesproceduren for en begæring om varig ledelsesovertagelse? Og hvad er hjemlen?

Skal ledelsesovertagelsen bekendtgøres?

A

Nej, en begæring om ledelsesovertagelse kan fremsættes og behandles umiddelbart på et skifteretsmøde, selvom mødet har en anden dagsorden. Aktørerne bør derfor være indstillet på at kunne behandle en begæring herom straks.

Begæringen skal vedtages i medfør af KL § 13d, hvorefter forslaget er vedtaget, medmindre et flertal, der er repræsenteret, stemmer i mod.

Varig ledelsesovertagelse bekendtgøres ikke i statstidende, men der skal ske registrering hos ERST.

19
Q

Hvor er muligheden for midlertidig ledelsesovertagelse hjemlet? Og hvornår kan det ske? Kan det ske tidligere end en varig ledelsesovertagelse?

A

KL § 12b. Hvis der er fare for, at skylderen vil råde over ejendele til skade for fordringshaverne, kan skifteretten bestemme, at rekonstruktøren foreløbigt skal overtage ledelsen.

Midlertidig ledelsesovertagelse kan ske på et hvilket som helst tidspunkt efter indledning af rekonstruktionsbehandling.

Midlertidig ledelsesovertagelse kan ske tidligere end en varig ledelsesovertagelse, da sidstnævnte tidligst kan effektueres på 4-ugers mødet. Midlertidig ledelsesovertagelse kan principielt træde i kraft allerede ved indledningen, hvis begæringen om rekonstruktionsbehandling var vedlagt en begæring en begrundet begæring om midlertidig ledelsesovertagelse.

20
Q

Er der begrundelseskrav ved begæring om midlertidig ledelsesovertagelse?

Hvem kan fremsætte begæring om midlertidig ledelsesovertagelse?

Hvornår behandler skifteretten begæringen?

Skal der afholdes møde, før der kan træffes afgørelse om midlertidig ledelsesovertagelse?

Skal afgørelsen om midlertidig ledelsesovertagelse bekendtgøres?

A

Ja, modsat den varige ledelsesovertagelse, skal det angives, hvorfor der er mistillid til den nuværende ledelse. F.eks. hvis skyldner foretager en række ubegrundede afhændelser, forberedelser til bortrejse - der kan hentes relevant praksis fra KL § 26 (om midlertidig ledelsesovertagelse i konkurs).

Følgende kan fremsætte begæring om midlertidig ledelsesovertagelse:
Fordringshaver, rekonstruktør, skifteretten eller skyldner.

Skifteretten behandler begæringen straks, da formålet med reglen ellers forspildes.

Nej, skifteretten træffer selv afgørelse på grundlag af begæringen. Skifteretten har heller ikke pligt til at orientere andre forud for afgørelsen om midlertidig ledelsesovertagelse.

Midlertidig ledelsesovertagelse bekendtgøres i statstidende.

21
Q

Hvor lang tid kan den midlertidige ledelsesovertagelse opretholdes?

A

Skifteretten skal så vidt muligt inden 14 dage (tidligst på 4-ugers mødet) træffe afgørelse, om den midlertidige ledelsesovertagelse skal overgå til varig eller ophøre. Ved denne prøvelse finder KL § 13d anvendelse, hvorfor der blot ikke må være et flertal i mod varig ledelsesovertagelse.

22
Q

Skal ledelsesovertagelse (uanset hvilken form) registreres hos ERST?

Hvornår er oplysninger om ledelsesskift/overtagelse kommet til tredjemands kundskab? Og hvad er hjemlen?

A

JA, rekonstruktør har herefter offentlig tegingsret.

SEL § 14 fastslår, at oplysninger er kommet til 3M’s kundskab, når de er registreret i ERST, dog ikke for dispositioner i god tro som er foretaget SENEST 16 dage før registreringen. Rekonstruktøren bør derfor staks lade sig registrere, da 16 dages-fristen først løber fra registreringstidspunktet.

23
Q

Hvad sker der med SEL lovkrav til sammensætning af direktion og bestyrelse, når der er sket ledelsesovertagelse?

Indtræder rekonstruktøren i tidligere ledelses pligter og rettigheder?

A

Lovkravene suspenderes. Krav om medarbejderrepræsentation er f.eks. ikke gældende i overtagelsesperioden.

JA!

24
Q

Hvad er retsvirkningen af ledelsesovertagelse?

A

UP: Efter ledelsesovertagelse er det rekonstruktøren, der har den fulde tegningsret.

U: Rekonstruktøren tegner ikke ejerkredsen (generalforsamlingen).

25
Q

Hvordan er forholdet mellem rekonstruktørens kompetence/tegningsret efter ledelsesret og generalforsamlingen? Og hvad er hjemlen?

A

Rekonstruktøren kan ikke træffe afgørelser om forhold, der henhører under generalforsamlingen, dog bortset fra udpegning af revisor jf. KL § 12, stk. 6.

Rekonstruktørens kompetence svarer altså til den almindelige ledelseskompetence sammenlignet med generalforsamling, dog med det forbehold, at udpegning af revisor normalt er en beslutning, der træffes af generalforsamlingen.

26
Q

Kan en rekonstruktør ændre selskabets vedtægter?

A

Nej, det hører under generalforsamlingen.

27
Q

Hvorfor er KL § 12, stk. 6 udtryk for en “gensidig vetoret”?

A

Forhold som hører under generalforsamlingen, men som rekonstruktøren vil gennemføre, kan kun gennemføres hvis generalforsamlingen vedtager dette.

Omvendt kan en generalforsamling ikke træffe afgørelse om et forhold uden rekonstruktørens samtykke.

28
Q

Hvilket ansvar er rekonstruktøren underlagt, hvis der sker ledelsesovertagelse?

A

Almindeligt ledelsesansvar - dog formentlig skærpet, da rekonstruktøren er underlagt et professionsansvar som advokat.

29
Q

Kan rekonstruktøren blive ansvarlig for den tidligere ledelses ansvarspådragende forhold?

Kan rekonstruktøren blive ansvarlig for tab under rekonstruktionsbehandlingen?

A

UP: nej.
Modif: rekonstruktøren som ledelse kan blive ansvarlig for fejl begået af den tidligere ledelse, hvis rekonstruktøren var eller burde være bekendt med fejlene og en indgriben fra rekonstruktøren kunne rette op på fejlene.

Rekonstruktøren kan blive ansvarlig for tab under rekonstruktionsbehandlingen, hvis rekonstruktionen savner formål og er udsigtsløs, da fordringshavernes tab herved forøges.

30
Q

Hvis der er udpeget flere rekonstruktører, indtræder de så alle sammen i skyldners ledelse?

A

Ja, men der skal ske supplerende registrering. Rekonstruktørerne i ledelsen tegner hver for sig.

31
Q

Kan en generalforsamling for skyldner indsætte medlemmer i ledelsen, hvis der er sket ledelsesovertagelse?

A

UP: nej.

U: valg af ledelse i forbindelse med ophør af rekonstruktionsbehandling.

OBS: generalforsamlingen kan under hele perioden stemme om en ny ledelse, men beslutningen får først virkning senere.

32
Q

Hvornår kan en ledelsesovertagelse ophøre? Og hvor er det hjemlet?

A

En varig ledelsesovertagelse kan først bortfalde ved rekonstruktionsbehandlingens ophør jf. KL § 15a. Når ledelsesovertagelsen først er gennemført, er det ikke muligt at lade en rekonstruktør udtræde igen af det resterende forløb i rekonstruktionsprocessen (ved fratrædelse/afsættelse skal den ny udmeldte rekonstruktør således indtræde i ledelsen). Skifteretten har ikke hjemmel til at udelade, at den nye rekonstruktør indtræder i ledelsen.

33
Q

Hvordan sker der ophør af ledelsesovertagelse?

A

Automatisk ved ophør af rekonstruktionsbehandling (for alle former af ledelsesovertagelse) jf. KL § 15a.

34
Q

Kan en ledelsesovertagelse udstrækkes til efter ophør af rekonstruktionsbehandling?

A

Skifteretten kan bestemme, at en rekonstruktionsbehandling i særlige tilfælde skal fortsætte efter en stadfæstelse, hvor rekonstruktøren i denne periode vil fortsætte som ledese jf. KL § 13f.

Modif: Et rekonstruktionsforslag kan gå ud på, at skyldner skal pålægges et tilsyn i forbindelse med opfyldelse af forslaget jf. KL § 13f. (Tilsynet er dog ikke en fortsat ledelse!!!).

35
Q

Hvad skal rekonstruktøren gøre, når rekonstruktionsbehandlingen ophører ved solvens eller et stadfæstet forslag om tvangsakkord?

A

Rekonstruktøren er forpligtet til at sikre, at der indkaldes til generalforsamling om valg af ny ledelse jf. lovmotiverne til § 12a (gælder tilsvarende ved de andre overtagelsesmuligheder)

36
Q

Hvornår ophører den midlertidige ledelseovertagelse?

A

Ophør hvis der i forbindelse med den efterfølgende behandling af spørgsmål ikke opnås tilslutning til en varig ledelsesovertagelse.

37
Q

Er valg eller anmeldelse af genindtrædelse relevant, når skyldner overgår til konkursbehandling?

A

Nej, idet skyldner bliver et nyt retssubjekt i form af konkursboet.