15. Modregning Flashcards
Hvad er formålet med modregning?
At parternes mellem helt eller delvist ophører, idet parterne bliver frigjort for deres gæld henholdsvis blive fyldestgjort for tilgodehavendet.
Man undgår en række unødige betalinger.
Forklar med obligationsretlig terminologi, hvem parterne er i et modregningsforhold herunder hvad fordringerne benævnes.
Den, der vil modregne, kaldes modregneren, og den, han modregner over for, kaldes hovedmanden.
Modregnerens fordring kaldes for modfordringen.
Hovedmandens fordring kaldes for hovedfordringen.
Er modregning anvendelig på andet end pengefordringer?
Ja, men i praksis er det pengefordringer, der typisk anvendes til modregning.
Kan der ske tvungen modregning? Kan modregning aftales?
JA, der kan ske tvungen (ensidig modregning), hvis betingelserne for modregning.
Modregning kan aftales.
Hvad er modregningsbetingelserne efter den almindelige obliationsret?
Modregningsbetingelserne efter den almindelige obligationsret:
- Udjævnelighed
- Afviklingsmodne
- Gensidighed
- retskraftig, dvs. at modfordringen er en retlig forpligtelse for hovedmanden.
- modfordringen består med nogenlunde sikkerhed
- modregneren afgiver modregningseklæring.
Forklar hvad der forstås ved modregningsbetingelsen “udjævnelighed”. Giv eksempler, hvor der er udjævnelighed, og hvor der ikke er.
Fordringerne (modfordring og hovedfordring) skal efter deres art kunne udligne eller opfylde hinanden.
Eksempel på udjævnelighed
- begge fordringer er pengekrav.
Eksempel på ikke udjævnelighed
- En køber har en fordring på 100 kg. kartofler. Sælger har i forvejen et krav mod køber på 300 kr. Her kan sælger ikke afgive modregningserklæring om at kartoflerne skal modregnes i hans fodring mod sælger.
Kan der modregnes når pengefordringerne er i forskellig valuta?
Ja, blot det er en gangbar mønt.
Hvad forstås ved modregninsbetingelsen om afviklingsmodenhed efter den almindelige obligationsret?
Frigørelsestiden for hovedfordringen er indtrådt og forfaldstiden for modfordringen er indtrådt.
Hvad forstås ved hovedfordringens frigørelsestid ifht. afviklingsmodenhed?
Hvornår forfaldsdagen for modfordringen?
Hovedfordringens frigørelsestidspunkt: hvor debitor har ret til at komme ud af sin forpligtelse.
Forfaldsdagen er sidste rettidige betalingsdag
Hvad forstås ved modregningsbetingelsen “gensidighed”? Og hvorfor er den nødvendig?
Kravene består mellem samme parter. Dvs. den ene part er pengedebitor (skyldig for en pengesum) og realkreditor (krav på en ydelse).
Anden måde at udtrykke det på:
Hovedfordringens kreditor skal være debitor for modfordring, og modfordringens kreditor skal være debitor for hovedfordringen.
Tredje måde at udtrykke det på:
Kreditors krav er mod skyldner, og kreditors gæld er til skyldneren.
Uden gensidighedsbetingelsen giver modregningen ikke begge parter opfyldelse.
Forklar udgangspunkt og undtagelse til modreging i koncernforhold i forhold til gensighedsbetingelsen
UP: der kan ikke foretages modregning i et krav fra et koncernselskab med et krav på et andet selskab inden for samme koncern jf. U 1983.267. (der er ikke gensidighed)
U: særlige omstændigheder hvis modfordringen reelt tilkommer koncerncen.
Forklar skyldners muligheder for modregning, hvis der overdrages et simpelt gældsbrev fra overdrager til erhverver mod skyldner (kreditorskifte).
Ovenstående er relevant for betingelsen gensidighed.
UP: erhververen opnår ikke bedre ret end overdrageren jf. GBL § 27. Skyldner i henhold til gældsbrevet kan derfor som udgangspunkt modregne over for erhververen.
U: Skyldner kan IKKE modregne over for erhververen, hvis skyldnerens modfordring er stiftet/erhvervet/opstået modfordringen efter det tidspunkt, han fik formodning om overdragelsen af hovedfordringen jf. GBL § 28.
Forklar skyldners muligheder for modregning, hvis der overdrages et omsæstningsgældsbrev fra overdrager til erhverver mod skyldner (kreditorskifte).
Ovenstående er relevant for betingelsen om gensidighed.
UP: skyldner kan IKKE modregne over for erhververen af et omsætningsgældsbrev (grundet hensyn til omæstningssikkerheden) jf. GBL § 18, stk. 1.
U: skyldner kan modregne over for erhververen af et omsætningsgældsbrev, hvis erhververen vidste, at skyldner havde en fordring, der kunne benyttes til modregning, og at skyldneren ville lide tab, dersom overdragelsen afskar modregning.
Hvornår er fordringerne konnekse? Og hvilken betydning har det for adgangen til modregning?
Modfordringen og hovedfordringen er konnekse, når de udspringer af samme retsforhold (fordringerne er tæt forbundne).
Konneksitet medfører en udvidet modregningsadgange
Hvilke modregningsbetingelser lempes efter den almindelige obligationsret, når fordringerne er konnekse? Forklar lempelserne.
Kravet om udjævnelighed består fortsat for modregning af konnekse fordringer.
Lempelser:
- Afviklingsmodenhed lempes, da modregningen sker med tilbagevirkende kraft, således at fordringerne anses for afviklingsmodne, selvom de ikke er det.
- Gensidighedsbetingelsen lempes ved overdragelser af hovedfordringen (skyldneren/modregneren har altså en udvidet modregningsadgang ved konnekse fordringer).
Overdragelse af konnekse fordringer. Hvilken betydning har det for skyldners modregningsadang, at der overdrages et simpelt gældsbrev?
Skyldner har en udividet modregningsadgang over for erhververen, hvis fordringerne er konnekse jf. nærmere nedenfor.
UP: erhververen opnår ikke bedre ret en overdrageren, hvorfor skyldner kan modregne over for erhververen. Den udvidet modregnignsadgang består i, at skyldner OGSÅ KAN modregne over for erhververen, selvom betingelserne i § 28 ikke er opfyldt, dvs. selvom skyldners modfordring er erhvervet/stiftet efter, at skyldner fik formodning om overdragelsen.
Overdragelse af konnekse fordringer. Hvilken betydning har det for skyldners modregningsadang, at der overdrages et simpelt gældsbrev?
Skyldner har en udividet modregningsadgang over for erhververen, hvis fordringerne er konnekse jf. nærmere nedenfor.
UP: erhververen opnår ikke bedre ret en overdrageren, hvorfor skyldner kan modregne over for erhververen. Den udvidet modregningsadgang medfører, at skyldner OGSÅ KAN modregne over for erhververen, selvom betingelserne i § 28 ikke er opfyldt, dvs. selvom skyldners modfordring er erhvervet/stiftet efter, at skyldner fik formodning om overdragelsen.
Overdragelse af konnekse fordringer. Hvilken betydning har det for skyldners modregningsadgang, at der overdrages et omsætningsgældsbrev?
UP: der kan ikke ske modregning over for erhververen af et omsætningsgældsbrev jf. § 18, stk. 2
U: medmindre erhververen på erhvervelsesstidspunktet VIDSTE, at skyldner havde en modfordringen, og at debitor ville lide tab, såfremt overdragelsen afskar debitor for modregning (gælder for ikke-konnekse).
U2: For overdragelse af konneske fordringer (her omsætningsgældsbreve) gælder der en udvidet modregningsadgang for debitor over for erhververen.
§ 18, stk. 2 fastslår, modregningsadgangen består, medmindre andet følger af indsigelsesreglerne i § 15.
Hvis erhververen blot HAVDE GRUND TIL MISTANKE om en konneks modregninsadgang, så bevares skyldners modregningsadgang jf. GBL § 15, stk. 2.
Hvor er modregningsregler i konkurs hjemlet?
§§ 42-45
Gælder for § 42 for konkursboets modregning over for kreditor?
NEJ, KL §42 gælder kun for kreditors modregning i konkursboets hovedfordring, dvs. konkursboet er debitor for modfordringen og kreditor for hovedfordringen.
Skyldner/konkursboet kan derfor modregne over for kreditor efter de almindelige obligationsretlige regler.
Forklar om og hvordan der kan ske modregning, hvis det offentlige er part i sagen, dvs. henholdsvis adgang til at modregne i offentlige krav, og de offentlige myndigheders adgang til modregning. Stilles der krav om samme forvaltningsgren?
Skyldners modregningsadgang:
- Hvis det offentlige har et krav mod skyldner, så kan skylnder kun modregne med krav, som haves mod den samme forvaltningsgren (staten bliver altså IKKE her betragtet som en enhed)
Det offentlig modregningsadgang:
- Det offentlige kan modregne en forvaltningsgrens fordring i skyld, der påhviler en anden forvaltningsgren (staten bliver her betragtet som en enhed)
Hvordan påvirker en gennnemført modreging dividenden i konkursboet?
Hvis kreditor kan modregne sin fordring i skyldners hovedfordring mod kreditor (hovedfordringen er et aktiv for boet jf. § 32), så bliver dividenden til de øvrige kreditorer mindre, da hovedfordringen ophører efter modregning.
Har det betydning for skyldner personligt, om en kreditor kan modregne sit krav? Hjemmel?
Nej, modregning rammer kun de øvrige kreditorer i form af en lavere dividende, mens skyldner under alle omstændighederne hæfter for den del af af kravene, der ikke dækkes af konkursen jf. § 156.
Foretag en afvejning af hensynene bag reglerne om modregning i konkurs?
Adgang til modregning er en afvejning mellem hensyn til kreditorlighed på den ene side, og den enkelte kreditors fyldestgørelsesmuligheder på den anden side.