5 - Gjør rede for personlighetsegenskapen feltavhengighet vs feltuavhengighet. Flashcards

1
Q

Innledning - Gjør rede for personlighetsegenskapen feltavhengighet vs feltuavhengighet. Først si litt om persepsjon og mentale representasjoner. Deretter innled Witkin sin teori.

A

Persepsjon handler om hvordan vi ordner og organiserer våre sanseinntrykk. Man skulle kanskje tro at alle oppfattet verden på samme måte siden sanseorganene og systemene våre er helt like, men dette stemmer ikke, og to personer kan oppfatte samme situasjon helt forskjellig. Vår mentale representasjon av virkeligheten gjenspeiler ikke virkeligheten slik den er, og det er personen som persiperer som bidrar til denne mentale representasjonen.

Psykologen Herman Witkin studerte ulikhetene i perseptuelle stiler. Han kom opp med begrepet feltavhengig versus feltuavhengig. Her er hvilken informasjon vi bruker fra sanseinntrykkene sentralt, i tillegg til om vi ser det store bildet eller de små detaljene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva fant Witkin ut når det kommer til holdepunkter vi bruker når vi orienterer oss i et rom? Hva utviklet han for å måle dette?

A

Witkins interesse på feltet var først hvilke holdepunkter vi bruker når vi orienterer oss i et rom. Når vi for eksempel ser en gjenstand som er på skrå, hvordan vet vi at det er gjenstanden og at det ikke er kroppen vår som er på skrå? For å vurdere dette så fant han ut at noen bruker i større grad informasjon fra gjenstandens omgivelser, slik som om andre ting også er på skrå. Mens andre bruker i større grad informasjon fra kroppen, slik som om man selv står oppreist og det derfor må være objektet som er på skrå. For å undersøke denne individuelle forskjellen, utviklet Witkins et apparat kalt Rod and Frame Test (RFT).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan fungerer RFT?

A

RFT går ut på at Personen sitter i et mørkt rom og ser på en lysende stav i en ramme som også lyser. Staven, rammen og forsøkspersonens stol kan justeres og skråstilles. Forsøkspersonens oppgave er å justere staven slik at den er perfekt loddrett, og for å klare dette nøyaktig må personen ignorere cues i det visuelle feltet, som er rammen fordi denne kan justeres av forsøkslederen.
Dersom personen justerer staven i forhold til den skråstilte rammen og dermed bruker det visuelle feltet er personen feltavhengig, fordi den er da avhengig av det visuelle feltet.
Dersom personen kun bruker informasjon fra sin egen kropp for å justere staven og ikke det visuelle feltet, er personen feltuavhengig, fordi den er uavhengig av det visuelle feltet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva ble utviklet etter RFT og hvorfor?

A

RFT er en ressurs- og tidkrevende test, og Witkin utviklet dermed en enklere test, kalt Embedded Figures Test (EFT). Oppgaven består i å finne skjulte figurer i et stort bilde som består av mange enkle figurer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er funnene fra EFT? Hvordan er disse skårene i forskjeller over tid?

A

Feltavhengige har vansker med oppgaven, det vil si med å se ting uavhengig av bakgrunnen, man kan bruke metaforen «de ser skogen, men ikke trærne» for å illustrere dette. Feltuavhengige finner raskt figuren, siden de klarer å fokusere på detaljer til tross for distraksjoner i bakgrunnen. Man kan si at de klarer å se objekter uavhengig av bakgrunnen. Disse forskjellene i skårer på feltavhengighet og feltuavhengighet er stabile over tid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva slags funn har man på feltavhengighet og feltuavhengighet når det kommer til andre forskjeller i personlighet? (Læringsstil, utdanning, sosialt orientert, fokus på oppgaver, sosiale ferdigheter)

A

Feltavhengighet og feltuavhengighet kan også være relatert til andre forskjeller i personlighet.
Når det gjelder læringsstil har feltuavhengige studenter god selektiv oppmerksomhet og de er gode til å fokusere på spesifikk informasjon og stenge uviktig informasjon ute. De har også ofte en tendens til å velge naturvitenskapelige retninger når det kommer til utdanning, slik som matematikk og ingeniørvitenskap. Feltavhengige studenter har en tendens til å behandle informasjon i store biter og er flinke til å se sammenhenger mellom kategorier. De velger ofte samfunnsvitenskap når det kommer til utdanning.

Når det gjelder interpersonlige relasjoner er feltavhengige personer mer orientert mot andre, og feltuavhengige er mer distrahert og tilbaketrukket. Nyere funn viser at feltuavhengige personer ikke så lett blir avledet av distraherende informasjon, og kan bedre fokusere på en oppgave. Feltuavhengige kan analysere komplekse situasjoner og ekstrahere sentral informasjon, men de kan mangle sosiale ferdigheter. Feltavhengige har ofte gode sosiale ferdigheter og er mer oppmerksom på den sosiale konteksten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly