3 - Gjør rede for forskjellen mellom delt og ikke-delt miljø i forbindelse med studier på arvelighet av personlighet. Flashcards

1
Q

Innledning og hva betyr en arvelighet på 30 til 50%? Gjør rede for forskjellen mellom delt og ikke-delt miljø i forbindelse med studier på arvelighet av personlighet.

A

Studier som viser moderat arvelighet for viktige personlighetstrekk, viser også betydningen av miljøet. Når et personlighetstrekk har en arvelighet på 30 til 50 prosent, så betyr det at miljøet forklarer 50 til 70% av variasjonen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvilke to typer miljø skiller vi mellom i studier på arvelighet? Og hva kan man bruke som eksempel for å illustrere dette?

A

I studier på arvelighet så skiller vi mellom to typer miljø, og det er delt og ikke-delt miljø. For å illustrere dette kan man bruke søsken i samme familie som eksempel, for de vil ha både ha et delt og et ikke-delt miljø.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er delt miljø og ikke-delt miljø? Gi eksempler for søsken.

A

Delt miljø er karakteristikker ved miljøet som er felles for alle. Et eksempel på dette er antall bøker i hjemmet, maten i huset, foreldrenes verdier og holdninger. Ikke delt miljø referere til miljøkarakteristikker som er forskjellige for individer. Et eksempel på dette er forskjellige fritidsaktiviteter, venner, lærere og hvis foreldrene forskjellsbehandler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvilket miljø har størst påvirkning på personlighet? Hva er en mulig kandidat som en viktig faktor?

A

For de fleste personlighetstrekk så har miljøet stor innflytelse, og det ikke-delte miljøet, altså de unike erfaringene som barnet gjør, ser ut til å ha større innvirkning enn det delte miljøet. Hvilke ikke-delte opplevelser som har en sentral innvirkning på personlighet er ukjent. Påvirkning av jevnaldrende er en sterk kandidat som en viktig faktor for påvirkning av personlighet, men det også stor sannsynlighet for at det handler mye om summen av små opplevelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

For hvilke egenskaper er det delte miljøet viktigst?

A

For noen egenskaper er det delte miljøet viktigere enn det udelte, for eksempel holdninger, religiøs tro, politisk orientering, helseatferd, røyking, drikking og tilknytningsstil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Gi en oppsummering om delte og ikke-delte miljøer (avslutning)

A

For å oppsummere så er miljøet som søsken deler viktig innenfor noen områder. Men for mange personlighetstrekk, slik som ekstroversjon og nevrotisisme, så ser det ikke ut til at det delte miljøet spiller noen særlig rolle. I stedet ser det ut til at det er det ikke-delte miljøet som spiller en sentral rolle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly