2 - Gjør rede for femfaktormodellen og utfordringene med å definere den femte faktoren. Flashcards
Hva er fem-faktomodellen? Hva kalles den også? Hvor mange trekk?
Fem-faktormodellen er den mest anerkjente og den mest brukte personlighetsmodellen. Femfaktormodellen går også under navnet «the Big Five».
Denne modellen består av fem personlighetstrekk.
Hva er de fem personlighetstrekkene i FFM?
Åpenhet for erfaringer, planmessighet, ekstraversjon, omgjengelighet og nevrotisisme.
Hva handler åpenhet for erfaringer om?
Åpenhet for erfaringer (Openess to experience) handler blant annet om interesse for nye ideer og opplevelser.
Hva handler planmessighet om?
Planmessighet (Conscientiousness) handler blant annet om orden, organisering og målrettet atferd.
Hva handler ekstraversjon om?
Ekstraversjon (Extraversion) handler blant annet om forskjeller i preferanser for sosial interaksjon og aktivitet.
Hva handler omgjengelighet om?
Omgjengelighet (Agreeableness) handler blant annet om tillit, omtanke, rettfremhet og føyelighet.
Hva handler nevrotisisme om?
Nevrotisisme (Neuroticism) handler blant annet om tendensen til å reagere sterkt på stress og å oppleve ubehagelige følelser.
Hvor mange fasetter består hovedtrekkene av? Og gi eksempler på noen instrumenter som måler FFM.
Hvert av de fem personlighetstrekkene består av seks underliggende fasetter. Det er mange instrumenter som måler femfaktormodellen, for eksempel NEO-PI-3 og Big Five Inventory.
Hvilke tilnærminger er FFM basert på? Og hvordan gikk de frem?
Femfaktormodellen er basert på en kombinasjon av den leksikalske og den statistiske tilnærmingen. Den leksikalske tilnærmingen startet med på 1930-tallet da Allport og Odbert fant nesten 18 000 begreper i en ordbok som beskriver personlighet. De delte så disse begrepene inn i fire grupper, og disse gruppene var stabile trekk, forbigående tilstander, sosiale evalueringer og andre begreper som er vanskelig å kategorisere. Cattell brukte ordene fra den første kategorien som utgangspunkt, og reduserte listen og endte opp med 35 grupper av personlighetstrekk. Fiske, Tupes & Christal og Norman tok utgangspunkt i Cattels liste over personlighetstrekk, brukte dem i studier og fant fem faktorer.
FFM og empirisk støtte.
Femfaktormodellen har sterk empirisk støtte. Modellen har blitt replisert i adjektiver, i forskjellige språk, i forskjellige utvalg, i selv- og observatørrapporteringer og i forskjellige eksisterende personlighetstester.
Debatt rundt den femte faktoren. Og litt om kritikk rundt antall faktorer.
Selv om femfaktormodellen har sterk empirisk støtte, så er det fortsatt noe uenigheter og usikkerhet med tanke på hvordan man skal tolke den femte faktoren. Den femte faktoren er åpenhetsfaktoren. Ulike forskere har på forskjellige måter navngitt denne faktoren, blant annet som kultur, intellekt, åpenhet eller konvensjonalitet. Disse forskjellene kan skyldes at forskere legger forskjellige begreper inn i faktoranalysen. De forskerne som starter med den leksikalske strategien og bruker adjektiver som testledd, støtter vanligvis intellekt som betydningen og betegnelsen på den femte faktoren. Derimot har de forskerne som bruker spørreskjema med testledd har en tendens til å foretrekke åpenhet eller åpenhet for opplevelse, fordi denne betegnelsen gjenspeiler bedre innholdet i disse testleddene. Det er også kulturelle forskjeller i hva som kan være den femte faktoren. I Tyrkia så er det åpenhet mens i Italia er det konvensjonalitet og i Tyskland så er det intelligens, evner og talenter. Så dette tyder på at noen individuelle forskjeller er mer relevante i noen kulturer enn i andre.
Kritikken til femfaktormodellen handler blant annet om antall faktorer. Det ser ut til at noen trekk faller utenfor femfaktormodellen, slik som religiøsitet og spiritualitet og fysisk attraktivitet. HEXACO-modellen har en seks faktorer og ikke fem, der den sjette er en humility-honesty faktor.
Hva er en annen del av kritikken til FFM?
En annen del av kritikken går ut på at femfaktormodellen har mangel på teori, den er kun empirisk basert og basert på psykometri og statistikk.