5 - Beføjelser I Flashcards
Hvilke gensidighedsbeføjelser er relevante for længerevarende kontraktforhold?
De traditionelle gensidighedsbeføjelser omfatter naturalopfyldelse, afhjælpning og/eller omlevering., afslag og ophævelse. Det er ikke dem alle sammen som er lige relevante i længerevarende kontrakter.
Afhjælpning og forholdsmæssigt afslag spiller en større rolle end de øvrige.
Hvorledes tilpasses gensidighedsbeføjelserne sig til længerevarende kontraktforhold?
Modifikationerne som er nødvendige for at tilpasse gensidighedsbeføjelserne til de længerevarende kontrakter findes i vidt omfang i privat regulering i form af standardklausuler, ofte udviklet enten som agreed documents eller på anden vis som branchestandarder.
Hvad er hensynet bag privat regulering af gensidighedsbeføjelserne?
Privat regulering af beføjelserne afspejler ofte et ønske om at undgå sammenbrud af kontraktforholdet mellem parterne i en konfliktsituation og at sikre en gennemførelse af kontrakten.
Hvilken betydning får det, hvis parterne ikke har vedtaget standardvilkår der regulerer beføjelserne?
Hvor standardvilkårene ikke er vedtaget som en del af den konkrete, længerevarende kontrakt, vil de efter omstændighederne kunne få retskildemæssig betydning for det konkrete aftaleforhold fordi standardaftalerne har karakter af sædvanlige løsning på et konkret område.
Hvad er naturalopfyldelse?
Naturalopfyldelse er en misligholdelsesbeføjelse, som angår kravet på, at den aftalte ydelse præsteres, uanset om den har form af en natural- eller pengeydelse. Debitor skal således opfylde aftalen efter dens indhold
Det almindelige obligationsretlige udgangspunkt i dansk ret er, at en kontrakt giver grundlag for krav på naturalopfyldelse. Kun i særlige tilfælde kan realdebitor fritages for sin opfyldelsesbetingelse.
Hvad er offergrænsen?
Princippet om, at ”ingen er forpligtet til det umulige” og skal ses i sammenhæng med bl.a. afhjælpning og naturalopfyldelse. Dette fortolkes en smule udvidende sådan, at man som kontrahent også fritages for en opfyldelsesforpligtelse, dersom opfyldelse ikke er fysisk umulig, men dog vil kræve urimeligt mange ressourcer.
- Fritages realdebitor for sin opfyldelsespligt under henvisning til offergrænsebetragtninger, opgives gennemførelsen af kontrakten. Når der er tale om længerevarende kontrakter, vil dette ofte indebære et stort ressourcespild.
Hvad omfatter hardshipklausuler?
Hardshipklausuler adresserer – ligesom de almindelige principper om offergrænsebetragtninger og force majeure-begrebet – også betydningen af uforudsete begivenheder men adskiller sig fra klassiske force majeure-bestemmelser ved at foreskrive genforhandling som løsningsmodel.
- Målet er at skabe mulighed for, at kontraktforholdet kan fortsætte trods vanskeligheder eller efter udløbet af en på forhånd fastsat eller forlænget frist.
Hvorfor ses hardshipklausuler sjældent i Danmark?
Genforhandlingsklausuler ses relativt sjældent i DK, da bristende forudsætninger og force majeure reglerne kan løfte en del. Desuden er klausulerne lidt uegnet i længerevarende kontrakter, i hvert fald der hvor parterne alligevel har erkendt en række ukendte faktorer for ydelse, pris m.m.
Hvilke konsekvenser får det hvis genforhandlingspligten misligholdes?
Kun hvis genforhandlingspligten i sig selv misligholdes eller ikke fører frem til en løsning, kan der opstå et spørgsmål om anvendelse af sanktioner/misligholdelsesbeføjelser
- Der kan være procesretlige grænser for, i hvilket omfang man ved et krav om naturalopfyldelse, kan pålægge en part en personlig forhandlingsindsats. Det er endvidere vanskeligt at se for sig, hvordan det skulle være muligt at opgøre et tab i form af positiv opfyldelsesinteresse og kræve erstatning i anledning af manglende genforhandling.
Hvilken betydning har afhjælpningsbeføjelsen i længerevarende kontrakter?
Afhjælpningsbeføjelsen er i standardkontrakter ofte gjort til den primære beføjelse i længerevarende kontraktforhold. Det er således almindeligt, at realdebitor både er pålagt afhjælpningspligt og indrømmet afhjælpningsret i længerevarende kontrakter.
- Afhjælpningsretten indebærer normalt, at realdebitor kan afskære realkreditor fra at gøre brug af andre gensidighedsbeføjelser, hvis afhjælpningen kan gennemføres tilfredsstillende og uden væsentlig gene for realkreditor.
Hvad er forholdsmæssigt afslag, og på hvilket grundlag idømmes forholdsmæssigt afslag?
Et forholdsmæssigt afslag er teoretisk set et afslag i prisen. Ved forholdsmæssigt afslag foretages en reduktion af prisen.
Et krav på forholdsmæssigt afslag idømmes på objektivt grundlag, hvis det er godtgjort at der foreligger en mangel.
- Afslagsbeføjelsen anvendes i vidt omfang indenfor flere længerevarende kontrakttyper, herunder leje-, entreprise- og it-kontrakter, hvor adgangen til afslag er fastslået i standardkontrakter.
Hvad er afhjælpning?
En afhjælpningspligt er en pligt for debitor til at afhjælpe mangler, når en ydelsesgenstand er leveret og lider af en mangel.
En afhjælpningsret er når realdebitor ønsker at afhjælpe mangler og derved afværge, at køberen gør misligholdelsesbeføjelser gældende.
Hvad er ophævelse og hvilken rolle spiller beføjelsen i længerevarende kontraktforhold?
Ophævelse er en gensidighedsbeføjelse, hvorefter en part ansvarsfrit kan bringe begge parters forpligtelser til at opfylde en aftale in natura til ophør.
Hævebeføjelsen får ofte en mere subsidiær karakter i LVK, fordi afhjælpning som instrument fylder mere og kan afværge ophævelse. Ophævelse vil være forbundet med betydelig vanskelighed, hvis kontraktforholdet har løbet over længere tid.
- Selve væsentlighedsbedømmelsen vil ofte være kompliceret i et længerevarende kontraktforhold. Dette hænger bl.a. sammen med, at der ofte vil skulle leveres en serie af delydelser, som kan være tæt forbundne, ligesom selve ydelsen kan være vagt eller upræcist beskrevet.
Hvordan skal parterne løse tvister?
Tvisterne kan løses ved at bruge agreed documents, der bl.a. har et udvidet system for tvistløsninger. Tvisterne kan også løses efter offentlig regulering.
Parterne kan også benytte voldgift. Brug af voldgift kræver dog en særlig aftale mellem parterne, typisk som en del af standardvilkår. Mediation eller tilsvarende kræver også særligt aftale.
Hvilke fordele og ulemper er der ved at bruge domstole?
- Der er mulighed for anke
- En mere brancheuafhængig proces hvor interne forståelser ikke fylder så meget
- Ingen valg af dommere
- Sagkyndig viden skal tillægges
- To instanser er lig med længere tid inden endelig afgørelse
- Offentlig proces hvor navne og tvist kan komme ud i en bredere kreds
- Normalt billigere end voldgift