2012 VT från lakare.tk (9 jan 2013) Flashcards
Några svar är ännu inte pålitliga...
I mitten av augusti har Lars-Johan beställt tid hos sin företagsläkare. L-J är 46 år och har de senaste 22 åren arbetat som lastbilschaufför på ett åker, där han främst kör livsmedelstranporter mellan grossistlager. Han berättar att han brukar semestra i husvagn med sin hustru. Den här sommaren har paret fått kontakt med flera grannar på campingen. Hustrun uppskattade att man nästan varje kväll grillade och umgicks med de nya vännerna. L-J plågades däremot av sitt dåliga självförtroende och upplevde ångest, när han kände krav på sig att bidra med sånger och skämt i det livliga sällskapet. Han var rädd för att göra bort sig, tappa kontrollen över rösten och att de andra skulle se hur han rodnade. Besvären minskade om han drack en flaska rödvin på em, vilket han nu gjort två veckor i följd. Han vill nu till varje pris undvika att få alkoholproblem, som skulle kunna äventyra hans arbete på åkeriet, vilket han trivs med. Företagsläkaren får veta att han bortsett från astma i barndomen varit kroppsligen frisk. Modern och hennes yngre syster har alltid varit ängsligt lagda. Själv har L-J sedan tidiga skolår plågats när han behövt prata inför klasskamraterna eller på annat sätt stå i centrum. Han har trivts bäst, när han på egen hand ägnat sig åt fågelskådning, trädgårdsarbete och på senare år med renovering av den gamla byskola, som paret flyttat till.
a. vilken typ av ångestsyndrom är det mest troligt att L-J lider av?
b. vilket är det farmakologiska förstahandsmedlet mot detta tillstånd?
c. nämn en icke-farmakologisk behandlingsmetod som också kan användas
a. Social fobi
b. SSRI (t.ex. citalopram, sertralin…. betablockerare v.b.)
c. KBT (gruppterapi, mentalisering, exponering)
Nämn en skattningsskala som kan användas om man vill att en patient själv skall skatta sina symtom vid depression?
MADRS-S
(Montgomery A(Å)sberg Depression Rating Scale - Self…)
Åsberg - prof em i psykiatri, KI
Du arbetar som AT-läkare på VC och träffar Katarina, 45 år. Hon söker för att hon i flera månader har haft ont i nacken och hon undrar även om hon kan bli sjukskriven då hon är så vansinnigt trött och rädd för att göra fel på jobbet. Du ser i journalen att hon sökt VC minst en gång/mån de senaste två åren. Det har nästan jämt varit olika saker, ibland har hon haft värk i olika delar av kroppen, andra gånger har hon sökt för magsmärtor. Omfattande kroppsliga us har utförts men man har aldrig kunnat hitta någon kroppslig förklaring till hennes olika bekymmer. Det visar sig att Katarina har svårt att sova och inte bara oroar sig för sitt arbete utan även för hur det ska gå för hennes tre barn som nu närmar sig tonåren. Nu står hon inte ut med sin oro längre. Hon gråter ängsligt när du frågar henne om hon har bekymmer med ekonomin.
Nämn tre troliga psykiatriska differentialdiagnoser och ange för var och en av dem en fråga som ytterligare hjälper dig med diagnostiken?
depression, utmattningssyndrom somatoformt syndrom GAD Missbruk (alkohol) Dystymi Ångestsyndrom (Vanföreställningssyndrom) m hypokondri, somatisering (Stressreaktion) Fobisk personlighetsstörning, osjälvständig personlighetsstörning insomni, sömnstörningar social fobi EJ: Schizofreni (mindre troligt), suicidalitet
Nämn två olika läkemedelsgrupper som har indikationen profylax vid Bipolär sjukdom typ 1.
Litium
antiepileptiska (Lamotrigin, Valproat)
neuroleptika
Jörgen, 32 år, söker VC där du jobbar som AT-läkare. Du bedömer att han har en medelsvår depression med melankoli och att suicidrisken är låg. Du ordinerar Citalopram och vid den första uppföljningen över telefon framkommer ingenting avvikande. När ni träffas för uppföljning 4 v senare är Jörgen däremot påtagligt förändrad. Han är forcerat, talträngd och du har svårt att avbryta honom i hans utläggningar. Han beskriver att medicinen hjälpt honom mycket och att han nu knappt behöver sova. Nätterna ägnar han åt planerna för det solcellsföretag han tänker starta, något han förvisso inte har någon kunskap om men som han förstått är framtiden.
a. vilket tillstånd misstänker du?
b. hur handlägger du fallet?
a. hypomani (ev mani)
b. Remiss (ev akut) till psyk klin
konsultera kunnig allmänläkare eller psykakut för att säkerställa adekvat handläggning och uppföljning
utsättning/nertrappning SSRI-preparat
sömnmedicinering. Planera för insättning av … antiepileptika eller neuroleptika?
Om mani, eventuellt vårdintyg, akut transport till psykakuten.
Du arbetar som AT-läkare på en VC. Din nästa pat är Johan, 27, som söker för sömnsvårigheter. Han berättar att han för två månader sedan blev uppsagd från sitt arbete som informatör på ett mobiltelefonföretag och att han sedan dess haft allt svårare att somna. Den uppkomna situationen har fått Johan att tvivla på sina förmågor och han oroar sig för hur det skall bli med ekonomin då han är osäker på om han skall kunna hitta ett nytt arbete. Den senaste veckan har han efter sänggående inte kunnat komma till ro och han kan då inte sluta grubbla över sin situation. När han väl har somnat in sover han väl och eftersom han inte har någon tid att passa så kan han sova ut på förmiddagarna. På vardagarna när han är ensam hemma är det jobbigt, han känner sig någon enstaka dag i veckan nedstämd och har då svårt att motivera sig till att göra något annat än det som krävs för att vardagen skall fungera. Han tycker inte att han känner sig riktigt lika alert som vanligt men har inga svårigheter att läsa böcker. På kvällarna och helgerna då de övriga i familjen är hemma mår han bättre och kan då glädjas åt samvaron. Johan har inte någon tidigare psykiatrisk eller somatisk sjuklighet och säger att han inte tidigare haft någon anledning att söka vård - “allt har ju gott som på räls”. Johan önskar något att sova på.
I psykstatus noterar du: Ordnat yttre. Klar, vaken och orienterad. Ger god kontakt, både formellt och emotionellt. Stämningsläget är väsentligen neutralt. Inga tecken till hämning. Beskriver oro men ger inte uttryck för någon påtaglig oro i samtalssituationen. Inga självförebråelser framkommer. Inget psykotiskt ses. Ingen livsleda eller dödstankar.
a. vilken psykiatrisk diagnos beskriver Johans tillstånd bäst?
b. nämn tre rimliga behandlingsåtgärder som du kan erbjuda patienten
a. Maladaptiv stressreaktion (DSM-IV), anpassningsstörning (ICD 10)
b. remiss för samtalskontakt
Kontroll på VC t.ex.
Information om …. och tillståndets benigna karaktär
Ev ÅB för depressionsbedömning
Ev sömnmedicin, liten förpackning och orosdämpande: Atarax, Lergigan
Föreslå fysisk aktivitet på recept
Fråga om pat har ett eget nätverk som kan ge stöd
Finns barn med i bilden?
Vilket av följande symtomområden måste finnas hos en person om vederbörande ska få diagnosen Aspergers syndrom?
a. monomana snäva intressen
b. stora svårigheter i ömsesidig social interaktion
c. problem i i icke-verbal kommunikation
d. rutinbundenhet, ritualer
e. tal- och språkproblem
b
Eva, 55 år, kommer till dig på VC där du gör AT. Hon söker då hon nästan hela tiden den senaste månaden känt sig ledsen och inte tyckt att något var roligt. Hon har svårt att somna, sover några få timmar och vaknar tidigt på morgonen med en känsla av att allt är meningslöst och att hon känner sig rädd på något vis. Hon har ingen ork att städa i hemme och blir mest sittande på en stol. Du misstänker att hon är deprimerad och du vill ställa fler frågor till henne. Det finns en hel del som du behöver ta reda på mer om men,
a. vad är det allra viktigaste att fråga om?
b. nämn fyra somatiska sjukdomar som har en välbelagd ökad förekomst av depression?
a. frågor om suicidalitet
b.
Hjärt-kärlsjukdom (infarkt, svikt)
Parkinsons sjukdom
Reumatoid artrit, SLE
Kroniskt smärttillstånd, fibromyali
Diabetes
Cancer
Celiaki?
Hypotyreos, hypertyreos
Vitamin B12-brist…
Hypercalcemi (hyperparatyreoidism)
artros
obesitas?
cushings syndrom
IBS?
traumatisk hjärnskada
MS
Hortons huvudvärk, ALS
Nämn en psykoterapiform som är särskilt utformad för behandling av patienter med emotionell instabil personlighetsstörning och självskadebeteende.
DBT
MBT
En 28-årig kvinna med nydiagnosticerad paranoid schizofreni behandlas med Risperdal (risperidon) i dosen 4 mg/dygn sedan 6 v. Hon besväras sedan tre veckor av sekretion av bröstmjölk.
a. vilken endokrinologisk mekanism ligger bakom galaktorrén?
b. vilken transmittor är inblandad?
a. prolaktinstegring
b. dopamin
Du är primärjour på psykakuten under AT. In kommer en man f.89 med sin flickvän. Det framkommer att han de senaste månaderna blivit alltmer tillbakadragen och välrdsfrånvänd. Han har tappat kontakten med sin omgivning, träffar nästan inga kompisar eller släktingar. Han verkar tämligen ointresserad av flickvännens förehavande och hon uppger att han blivit helt personlighetsförändrad.Flickvännen har nu förmått patienten att söka då han har tilltagande oro och verkar upptagen av inre upplevelser. I samtal framkommer det att han hör en kommenterande röst som säger till honom att han är värdelös och inte klarar av någonting. De senaste veckorna har han inte sovit bra och det har inte heller blivit särskilt bra med maten. Han upplever att världen runt omkring har förändrats och att han själv inte kan finna sig till rätta i detta nyta tillstånd. Fram till och med förra veckan har han lyckats hålla en någorlunda fasad och kunnat ta sig till arbetet som parkskötare på kommunen, men inte fått så mycket uträtttat där. När du mer ingående penetrerar anamnesen, visar det sig att symtomen kommit smygande under ca sex månaders tid.
a. Nämn två diagnoser som kan misstänkas.
b. Ge tre exempel på ytterligare information, som du skulle vilja inhämta, då den vore av värde för diagnostiken.
a. schizofreni depression, affektiv psykos alkoholmissbruk drogmissbruk schizofreniformt syndrom schizoaffektivt syndrom neurologiska bortfallssymtom, CNS tumör tecken på infektion före debut psykos
b. missbruka av alkohol/andra droger nedstämd? förekomst av psykossymtom? hallucinationer hos karaktär? vanföreställningar, symtom? Bisarra?
Du arbetar som AT-läkare på psykkliniken. En 41-årig kvinna har remitterats till psykmottagningen efter att ha inkommit på natten till sjukhusets akutintag i ambulans p.g.a. kraftig ångest, hjärtklappning och trycker över bröstet. Hon har haft tre tidigare episoder med liknande symtom under de senaste två månaderna och sökt på samma sätt. I remissen framgår att EKG, utöver sinustakykardi med en kammarfrekvens på 115/minut, inte visar något anmärkningsvärt. Troponin och CKMB visar nu, liksom vid tidigare besök, inget som talar för infarkt. T3, TSH ua. Andra hälsoproblem förnekas och hon har aldrig rökt. Medger att hon lätt oroar sig för saker och ting och beskriver sig som den “ängsliga” typen. Somatiskt rutinstatus inkl. neurologi är ua. Eftersom patienten nu inkommer för fjärde gången på två månader med samma symtom, utan tecken på somatisk förklaring, bedöms psykiatrisk us vara relevant. Symtomen har debuterat akut och varat i några timmar. Den värsta ångesten har lagt sig när Du ser patienten, men hon är fortfarande yr, svag och darrig. Hon känner sig konstig, som om hon stod utanför sig själv och tittade på. Kan inte koncentrera sig. I status noteras en svettig, orolig, spänd och välvårdad kvinna som erbjuder god formell men sämre emotionell kontakt.
Vilken psykiatrisk diagnos är mest trolig?
Paniksyndrom (1/2 p för panikångestattack, panikångest, panikångest synd, panikattack, akut ångestsyndrom)
Du träffar på din mottagning en man som är inremitterad p.g.a. misstanke om Aspergers syndrom. När du går igenom anamnes och status är patienten visserligen rigid, och har samarbetssvårigheter men du finner en människa med god icke-verbal kommunikation som inte har några motoriska svårigheter eller språkproblem. Du misstänker att patienten istället har en av följande peronlighetsstörningar, vilken är mest trolig?
a. emotionellt instabil personlighetsstörning
b. antisocial personlighetsstörning
c. fobisk personlighetsstörning
d. tvångsmässig personlighetsstörning
e. narcissistisk personlighetsstörning
Tvångsmässig personlighetsstörning
Ange fyra vanliga fynd i somatiskt status vid anorexia nervösa? (2p)
avmagring torr och sprucken hud kalla händer och fötter perifier cyanos tunt hår lanugobehåring tand- och tandköttsskador bradykardi hypotension hypotermi perifiera ödem försenad längdtillväxt försenad pubertetsutveckling halonerade ögon
Ge tre exempel på psykisk sjukdom som räknas som allvarlig psykisk störning. (3p)
Tillstånd av psykotisk karaktär (oavsett etiologi) dvs. tillstånd med störd verklighetsuppfattning och med symtom av typen vanföreställningar, hallucinationer, tankestörningar, förvirring
Mani
Allvarliga depressioner med självsmordsrisk
Svårartade personlighetsstörningar t.ex. invalidiserande neuroser och personlighetsstörningar med impulsgenombrott av psykoskaraktär
Missbruk med psykostillstånd, allvarligt förvirringstillstånd, svårartat abstinenstillstånd