2009 VT från lakare.tk Flashcards
Det är ju psyk så långa frågor är det. Något nerkortad text.
När är suicidrisken (åldersspecifika incidensen) för män statistiskt sett som störst?
a) i ungdomsåren (15-24 år)
b) i medelåldern (25-44 år)
c) i övre medelålder + hög ålder (>45år)
d) i medelåldern, övre medelåldern och i hög ålder (>24år)
e) jämt fördelat över åldrarna
c. (>45 år)
VC: Lars, 35 år, söker för andningsbesvär, hjärtklappning och yrsel som kommer när som helst och sedan de senaste månaderna. Senaste veckorna endast enstaka “fria dagar”. Obehagliga attacker, drar sig för att gå till jobbet som lärare då det vore pinsamt om det hände inför eleverna. Känns som han tappar kontrollen och rädd att skada sig själv eller andra. Får inget stöd från sambon och tycker att förhållandet inte är särskilt bra. Hyfsad sömn men lite insomningssvårigheter. Ledsen de senaste veckorna, “anfallen” påverkar hans mående, oro för vad det där samt om han kan fortsätta jobba. Gläds åt sina elever och har många vänner. Ingen viktnedgång, glad i mat och har ett stort matlagningsintresse. Tid sjukd: anstr.utlöst astma.
Vilken psykiatrisk diagnos är mest sannolik?
a) paniksyndrom
b) akut krisreaktion
c) social fobi
d) medelsvår depressiv episod
e) ängslig/fobisk personlighetsstörning
a) paniksyndrom
VC: Lars, 35 år, söker för andningsbesvär, hjärtklappning och yrsel som kommer när som helst och sedan de senaste månaderna. Senaste veckorna endast enstaka “fria dagar”. Obehagliga attacker, drar sig för att gå till jobbet som lärare då det vore pinsamt om det hände inför eleverna. Känns som han tappar kontrollen och rädd att skada sig själv eller andra. Får inget stöd från sambon och tycker att förhållandet inte är särskilt bra. Hyfsad sömn men lite insomningssvårigheter. Ledsen de senaste veckorna, “anfallen” påverkar hans mående, oro för vad det där samt om han kan fortsätta jobba. Gläds åt sina elever och har många vänner. Ingen viktnedgång, glad i mat och har ett stort matlagningsintresse. Tid sjukd: anstr.utlöst astma.
Lars önskar få hjälp och undrar om det finns “något piller” mot detta. Vad svarar du?
a. ja, t.ex. Quetiapin (Seroquel)
b. nej, detta kräver samtalsterapi då läkemedelsbehandling hnte har någon direkt effekt
c. nej, endast symtomatisk behandling med t.ex. Zopiklon (Imovane) och Oxascand (Sobril)
d. ja, t.ex. Bupropion (Voxra)
e. ja, t.ex. Citalopram (Cipramil)
e. ja, t.ex. Citalopram
Den viktigaste anledningen att kontrollera litium-koncentrationen under pågående behandling är:
a. För att den toxiska nivån av litium är nära den terapeutiska nivån
b. för att kontrollera att patienten inte missbrukar preparatet
c. för attlitium utsöndras snabbt från kroppen då det har en kort halveringstid
d. för att litium ansamlas i kroppen då det har en lång halveringstid
e. för att det vid nedbrytning av litium uppstår olika aktiva metaboliter
A. Toxiska nivån nära terapeutiska nivån
Vilka två av följande symtom är exempel på mycket vanliga biverkningar vid behandling med Olanzapin (Zyprexa)?
a. illamående
b. somnolens
c. viktuppgång
d. hypertoni
e. neutropeni
b samt c - somnolens samt viktuppgång
VC. Ebba, 19 år, kommer med sin mamma. Sen ett halvår tillbaka rasat från 62 kg till 48 kg. 175 cm lång. Ledsen och bekymrad över sin relation till sin fyra år äldre pojkvän. Mamman tycker Ebba blir utnyttjad av honom. Ingen mens på 4 mån och det tjatas om att hon har blivit gravid. Du ber att få prata med Ebba i enrum där det framkommer att hon tycker illa om sig själv och sin kropp och hon tycker att hon är ful, tjock och klumpig. En mil springs varje dag. Ingen aptit men hon äter en smörgås till frukost, lunch och så en tallrik youggi till kvällen. Intensiv rädsla efter varje måltid. Hon går sista året på gymnasiet men har på senaste tiden inte gått till skolan. Känner sig uppgiven och rädd när hon tänker på framtiden. Tidigare varit glad och positiv med många vänner. Särskilt lycklig för två år sedan då hon var nyförälskad. Mjuk och fin emotionell kontakt men verkar vilja dölja något. Klädd i stora, löst sittande kläder. Ser ut som hon fryser. Vilken är den mest sannolika diagnosen?
a. emotionellt instabil personlighetsstörning
b. anorexia nervosa
c. ångestsyndrom
d. krisreaktion
e. bipolär sjukdom typ II
b. anorexia nervosa
Vid likvoranalys av demensmarkörerna amyoid och tau är en av kombinationerna nedan mest sannolik för Alzheimers sjukdom jämfört med en referenspopulation icke-demenssjuka, vilken?
a. amyloid lågt, fosfo-tau lågt och total-tau lågt
b. amyloid lågt, fosfo-tau högt och total-tau högt
c. amyloid lågt, fosfo-tau lågt och total-tau högt
d. amyloid högt, fosfo-tau högt och total-tau högt
e. amyloid högt, fosfo-tau lågt och total-tau högt
b. amyloid lågt, fosfo-tau högt och total-tau högt
Du är underläkare på en psykosavdelning. En akut psykotisk man var i natt så våldsam att han lades i bälte och gavs Zuklopentixol (Cisordinol acutard) i.m. Idag är han stel och har fastnat med huvudet i ett vridet läge och “vägrar att stänga munnen”. Han ser plågad ut men ger ingen anamnes. Vilket behandlingsalternativ är mest lämpligt i denna situation?
a. Diklofenak p.o. och sjukgymnastik
b. Biperiden (Akineton) i.m. och Diazepam (Stesolid) i.m.
c. Haloperiodol (Haldol) i.m. och Diazepam (Stesolid) i.m.
d. ECT
e. Hydroxizin (Atarax) p.o. och Diklofenak p.o.
b. Biperiden och Diazepam
Anhedoni syftar på:
a. en upplevelse av salighet och allsmäktighet; en känsla av att befinna sig i harmonisk förening med världsalltet och att ha kontroll
b. en upplevelse av förändrar identitet; att inte känna igen sina mentala reaktionsmönster, eller sin fysionomi/kropp (depersonalisation); och att känna sig styrd, påverkad, övervakad, eller splittrad.
c. en upplevelse av likgiltighet eller lustlöshet; en oförmåga att känna njutning eller nöje och glädje
d. en observerbar påtaglig avvikelse av det formella känslouttrycket hos en person i form av omodulerande, inkongruenta och avtrubbade effekter
e. att uppleva ångestkänslor kopplade till njutning och välbefinnande och att undvika sådant som skulle kunna ge njutning eller nöje och glädje (kallas även “hedonofobi”)
c. upplevelse av likgiltighet eller lustlöshet
Vilket följande är ett symtom på ADHD enl. DSM-IV?
a. svårigheter att stava
b. hastiga stämningslägesförändringar
c. bristande ögonkontakt
d. svårigheter att kontrollera impulser
e. tendens till utbrott
d. svårigheter att kontrollera impulser
Du är leg.läkare och går jour på kir.akuten. Ulrik kommer tillsammans med sin syster. Ulrik - 55 år gammal - har en känd paranoid schizofreni. Avbröt medicinering (Inj. Trilafon dekanoat 1 ml, 108mg/ml) för 8 mån sen. Sen två mån tillbakadragen. Vågar inte gå ut. Soporna samlas i hallen, kan inte köpa mat. Först tog han emot mat från systern men sen vägrade han ta emot något ätbart med tanke på att det kunde vara förgiftat. Rejäl viktnedgång. Rösterna har blivit mer påtagliga och elaka men tror inte det har samband med att han slutat medicinera och vill inte bli inlagd. Följde med efter mycken övertalning till sjukhus eftersom att han har ont i magen och är förstoppad.
Vilket påstående är riktigt?
a. du kan inte skriva vårdintyg eftersom han söker själv på sjukhuset
b. du kan skriva vårdintyg
c. du kan inte skriva vårdintyg eftersom patienten inte har några suicidtankar
d. du kan inte skriva vårdintyg eftersom du arbetar på kirurgakuten
e. du kan inte skriva vårdintyg eftersom patienten inte utgör någon risk för annans liv eller hälsa
b. du kan skriva vårdintyg
Åke, 41 år, söker VC. Lever ensam, jobbar som skolvaktmästare, ter sig lite skygg och ängslig. Har få vänner och ägnar sig sällan åt sociala aktiviteter. Har en känsla av stark inre oror och tvättar händerna 50 ggr om dagen och om kvällarna kontrollerar han fönstren åtminstone 12 ggr. Får kraftig ångest om han inte gör det. Gör han fel måste han börja om på nytt. Siffran 3 är obehaglig och skriver aldrig ut en check eller parkerar på en plats innehållande nr 3. Sover dåligt och har numera hemska mardrömmar om att bli jagad av svartklädda män.
1) Sannolik diagnos?
a. paranoid personlighetstörning
b. paranoid schizofreni
c. schizotyp störning
d. generaliserat ångestsyndrom
e. tvångssyndrom
- Åke önskar behandling utan psykofarmaka, vilket alternativ är det bästa?
a. psykoanalys
b. kognitiv beteendeterapi
c. interpersonell terapi
d. psykodynamisk terapi
e. dialektisk beteendeterapi
- e tvångssyndrom
2. b. kognitiv beteendeterapi
Gertrud, f.-58, kommer till psykakuten efter initiativ av dottern. Enl. journalen tid.behandlad med Paroxetin (Seroxat) p.g.a. depressiva besvär och ångestproblematik. G beskriver arbetssituation som väldigt belastad. För 1 mån sedan kom chefen med nya direktiv som innebar omställning med mer datoriserat arbete vilket pat känner sig osäker på. Känner sig inte hörsammad vad gäller hennes farhågor eller önskemål om utbildning. Funderar på att sluta för att inte belasta övrig personal med sin inkompetens. Har sagt till dottern “kanske bäst för alla om jag inte finns till”. Sover dåligt, vaknar tidigt med oro för jobbsituationen. Ständig oro med ångestattacker med hjärtklappning, lufthunger, illamående och svimningskänsla. Minskat dramatiskt i vikt och har knappt druckit eller ätit de senaste dagarna. Sänkt grundstämning, ej avledbar. Gertrud verkar avstängd, talar långsamt och svarar med latens. I status i övrigt noterar du nedsatt hudturgor. Vilken diagnos är mest sannolik?
a. generaliserat ångestsyndrom
b. hypothyreos
c. anpassningsstörning/maladaptiv stressreaktion
d. depressiv episod
e. panikångestsyndrom
d. depressiv episod
Göran, 37 år, kommer till psykakuten med polis som hittande honom stapplandes längst med E22. G ser sliten och nergången ut, smutsigt långt hår och håliga kläder. Kommer från Jönköping och att han har haft långvarig kontakt med psykiatrin. Inga mediciner nu då han inte behöver detta. Kommer nu till Lund då Skåne enligt honom är det enda ställe i Sverige som kommer att bevaras efter att Sontronerna gjort sitt. Förklarar detta med att solen har inverterats till månbojar och att allting därför kommer att kollapsa. Göran framför att jordmånen i Skåne ska innehålla salter som skyddar mot detta. Du frågar G vad han gjorde ute på vägen och han svarar då “Banorna är som gula smultron” utan att förklara detta närmare. Säger att han mår mycket dåligt. Flack och ointresserad i kontakten och stannar långa stunder upp i samtalet och verkar då lyssna på någon annan, trots att ni är ensamma i rummet. Han blir allt mer irriterad under samtalet och försöker slutligen ta sig ut genom att banka och slita i dörren.
- mest sannolik diagnos?
a. schizoid personlighetsstörning
b. schizotyp störning
c. hebefren schizofreni
d. svår depressiv episod med psykotiska symtom
e. cykloid psykos - Vilket av nedanstående beh.alternativ är mest lämpligt, avseende denna patient?
a. haloperidol (haldol)
b. ECT
c. venlafaxin (efexor)
d. litium (lithionit)
e. citalopram (cipramil)
- c hebefren schizofreni
- a haloperidol
(Enbart schizofreni är rätt enligt Farshid och oklart varför den är hebefren…)
Stig, 68 år, söker med hustru på VC p.g.a. han, hustrun och barnen noterat att han på senare år fått allt svårare att hitta till sommarstugan som de ägt sedan länge. Han kör därför alltmer sällan bil. Stig frågar hustrun kring "gamla bekanta" eftersom han inte verkar känna igen dem längre och minnet verkar vara sämre. Stig skriver handelslappar, glömmer spisen på och förlägger husnycklarna. Hustrunt har märkt att Stig är "nästan som vanligt" en dagen men det är betydligt värre nästa dag. Stig har fallit ett par ggr senaste halvåret och klagat på yrsel strax före. Hustrun har dessutom noterat att Stig börjat röra sig påtagligt långsammare än tidigare och att "han aldrig ler längre". Stig har några tillfällen nattetid sett personer vid sängen som tyst betraktat honom men synerna har inte skrämt honom. Stig är tid.frisk och har aldrig intagit annat än hälsokostpreparat. Alltid tyckt om att röra på sig, ingen övervikt och inte rökt. Vid us noteras MMT 24, patologiskt klock-test, inga uttalade tecken på depresion, tydlig rigiditet i armar och ben och kraftig ortostatisk blodtrycksreaktion vid test. CT-skalle visar inga tecken på ischemiska skador, men möjlig bitemporal atrofi. Din preliminära diagnos? a. lindrig kognitiv störning (MCI) b. vaskulär demens av storkärlstyp c. alzheimers sjukdom d. Lewy-Body demens e. frontotemperal demens
d