1.2. Structura si dinamica grupurilor sociale restranse. Norme si roluri Flashcards
Ce sunt normele?
Normele sunt reguli care ghidează comportamentul membrilor grupului.
Care sunt functiile normelor?
- supravieţuirea grupului
- evitarea situaţiilor neplăcute, înjositoare
- exprimarea valorilor centrale ale grupului.
De ce folosim norme - perspectiva individualista?
- We have rules, norms and customs because our lives are NOT long enough to think all things through! (Jordan Peterson)
- Ne ajută să reducem ambiguitatea inerentă situațiilor sociale (Uncertainty Avoidance Theory)
- Ne ancorează într-un sistem simbolic împărtășit social care ne ajută să reducem teama de moarte (Therror Management Theory)
- Reflectă indirect statusul social, o sursă importantă a stimei de sine (Social Dominance Theory)
Care sunt sursele principale de normare a comportamentului intr-un grup?
- Organizaţia sau supervizorii
- Evenimentele critice din istoria grupului
- Comportamentul adoptat iniţial într-o situaţie specifică
- Pot fi adoptate norme de la alte grupuri
Care sunt abordarile teoriilor care explica modul de constituire a normelor?
- Normele sunt produsul împărtăşirii în grup a atitudinilor, credinţelor şi valorilor. Aceasta comuniune poate rezulta fie dintr-un consens obţinut în urma discuţiilor, fie din impunerea acestora de către unul din membrii grupului. Prin urmare, conform acestei abordari, se poate distinge intre:
a. normele institutionale (introduse de organizatie cu acordul membrilor grupului);
b. normele emergente (negociate in cadrul grupului de cHtre membrii acestuia, fara implicarea unor persoane din afara grupului, privind modalititi de rezolvare a conflictelor in grup). - Sistemul normativ al grupului se dezvoltă prin analiza consecinţelor pe care diferite comportamente le au asupra membrilor grupului. Conform acestei teorii de formare a normelor, grupul va adopta acele norme care sustin comportamente dezirabile pentru realizarea sarcinii primare a grupului.
Cum se clasifica normele?
- în relaţie cu scopul şi particularităţile organizaţiei
- în funcţie de comportamentele vizate
Cum se clasifica normele in functie de scopul si particularitatile organizatiei?
a. norme centrale (care ghideazi comportamentul grupului cdtre indeplinirea scopului organizalici - de exemplu, nivelul productiei, respectarea programului de munca),
b. norme periferice (care ghideazi comportamente care nu sunt esentiale pentru organizatie - de exemplu, modul in care membrii grupului se imbraca)
Cum se clasifica normele in functie de comportamentele vizate?
a. relative la conduita socială - menite sa creeze si si mentina o atmosfera de munca placuta. In aceasta categorie de norme intra regulile de comportament si interactiune intre membrii grupului.
b. relative la ţinută - armata, politia, spitalele, restaurantele si hotelurile; modul in care se imbraca membrii grupului poate avea un rol esential in interactiunile din cadrul grupului si cu celelalte grupuri.
c. relative la performanţă - reguli referitoare la cat de repede, cat de mult si cat de bine trebuie ca membrii grupului sa-si indeplineasca activitatile de munca
normele idealului de neatins : descriu/prescriu comportamente de genul ,,cu cat mai mult, cu atat mai bine” si nu au un caracter precis ; ca urmare, niciodata nu pot fi atinse.
normele referitoare la valoarea optima a performantei in grup: prescriu care sunt limitele intre care comportamentul indivizilor va fi acceptat de grup.
d. referitoare la alocarea recompenselor
norma egalitatii: sugereaza ca recompensele sa fie distribuite in mod egal si toti membrii grupului sa fie tratati la fel.
norma echitatii : recompensele trebuie sa fie distribuite in functie de contributia fiecarui membru al grupului la performanta acestuia.
norma responsabilitatii sociale : recompensele trebuie sa fie distribuite in functie de nevoi si de situatia sociofamiliala a membrilor grupului.
e. referitoare la reciprocitate – reguli ce vizeaza interactiunea dintre membri grupului. In principiu, sunt norme ce se refera la obligatia fiecarui membru de a ajuta la nevoie pe cei din partea carora a primit, la randu-i, ajutor.
De ce depinde mentinerea unei norme in grup?
Pentru ca o normă să fie creată şi menţinută este nevoie de acordul majorităţii în grup. Când există conştiinţa că grupul susţine un anumit sistem normativ, chiar dacă unii membri încalcă o serie de norme, acest sistem va dăinui atâta timp cât majoritatea va fi de acord cu el. Dacă aderenţa grupului la sistemul său normativ se degradează, acesta va colapsa.
Care sunt factorii compliantei la sistemul normativ al grupului?
- Statutul de lider - liderii deviază cel mai adesea de la normele grupulu
- Inteligența - un nivel mai ridicat al inteligenţei sunt mai puţin complianţi la normele grupului decât membrii mai puţin inteligenţi
- Personalitatea - persoanele autoritare, dominante se conformează mai uşor la sistemul de norme al grupului
Ce zice institutional theory?
Inițial utilizată pentru a explica isomorfismul organizațional (tendința de a copia strategiile utilizate de organizațiile dintr-un context economic) pentru a supraviețui, organizațiile trebuie să se conformeze unui set de norme, valori și reguli împărtășite într-un anumit mediu (Tolbert & Zucker, 1999).
Organizațiile preiau deci comportamentul adoptat de actori social similari și îl consideră legitim și legitimizant.
Conform IT, sistemul normativ cuprinde elemente cognitive (motivația/explicația normelor), normative (conținutul regulilor) reglatorii (consecințe asociate cu violarea normelor)
Ce este rolul?
Rolul este comportamentul aşteptat de la o persoană ce ocupă o poziţie bine stabilită în grup.
De cate tipuri sunt rolurile?
Roluri prescrise: formulate in stransa legatura legatura cu cerintele sarcinii
Roluri emergente: membrii grupului participa activ la definirea si specificarea rolului
Ce e ambiguitatea de rol?
Ambiguitatea de rol se referă la discrepanţa dintre expectanţele transmise şi mesajul recepţionat de persoana ţintă.
Ce e conflictul de rol?
Conflictul de rol apare atunci când există discrepanţe vădite între expectanţele recepţionate în relaţie cu rolul şi comportamentul de rol efectiv.