Wonen in Nederland - Hoofdstuk 3 - begrippen Flashcards
bewonerskenmerk
Eigenschap van de mensen in een buurt of wijk over grootte van huishoudens, etniciteit, inkomen, gezinsfase, leeftijd, beroep of opleiding.
buurtprofiel
Typering van een buurt: kenmerken van bewoners, woningen en woonomgeving. In een buurtprofiel worden zowel objectieve als subjectieve gegevens opgenomen.
buurtvoorziening
Dagelijkse voorziening met een klein verzorgingsgebied (zoals basisscholen, sport- en zorgvoorzieningen en buurtsupers). Heet ook wijkvoorziening.
creatieve stad
Stad waarin veel nieuwe ontwikkelingen en innovaties tot stand komen of een zetje in de rug krijgen in de creatieve industrie.
duale arbeidsmarkt
Tweedeling op de arbeidsmarkt met enerzijds een slecht geschoolde, kansarme groep en anderzijds een goed opgeleide, kansrijke groep.
duurzame stad
Stad waar het gebruik of verbruik van energie en grondstoffen zo gering mogelijk is, materialen maximaal gerecycled worden en waar zo veel mogelijk gebruikmaakt wordt van duurzame energie.
groeikern
Door de overheid aangewezen gemeente op niet al te grote afstand van een grote stad die de suburbanisatie in met name West-Nederland moest opvangen (zodat niet alle kleine dorpen op het verstedelijkte platteland zouden gaan groeien).
herstructurering
Het grondig opknappen van met name naoorlogse buurten of oudere industrie- en haventerreinen of oude stationslocaties, waarbij vaak het stratenpatroon, de verdeling van functies over de wijk en het woningbestand gewijzigd worden.
kenniseconomie
Samenleving waarbij een belangrijk deel van de economische groei voortkomt uit (technische) kennis, innovatie en creativiteit. Fysieke arbeid, natuur en kapitaal worden als productiefactoren relatief minder belangrijk vergeleken met (wetenschappelijke/technische) kennis.
objectieve veiligheid
Geregistreerde criminaliteit als mishandeling, overlast en verloedering.
openbare ruimte
Gebied dat voor iedereen toegankelijk is.
publiek-private samenwerking
Samenwerking tussen particuliere organisaties en bedrijven (zoals investeerders) en overheden met als doel kennis, financiële middelen en risico’s zo veel mogelijk te delen.
science park
Bedrijventerrein met een concentratie van bedrijven met een wetenschappelijke of technologische inslag en onderzoekinstituten.
smart city
Stad waarin de moderne digitale communicatietechnieken intensief gebruikt worden bij de dienstverlening van de overheid aan burgers en bedrijven met als doel om de communicatie en leefbaarheid zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
sociale cohesie
De samenhang (of het cement) van de samenleving of de wijkbevolking.