Week 7 | formele en substantiële theorieën van de rechtsstaat Flashcards
Wat is legaliteit?
Ook wel rechtsgeldigheid, verwijst naar de naleving van de wetten en regels zoals vastgelegd in het juridische kader van de samenleving. Het betekent dat een handeling, beslissing of beleid in overeenstemming is met de bestaande wetgeving.
Wat is legitimiteit?
Ook rechtmatigheid, gaat verder dan alleen juridische geldigheid. Het impliceert een bredere acceptatie en goedkeuring van de wetten en regels door de burgers, gebaseerd op redenen die buiten het juridisch domein liggen. De democratische rechtstaat geeft legitimiteit aan de wet.
Wat houdt een dunne (of formele) theorie over de rechtsstaat in die wordt onderscheiden in ‘On the Rule of Law 2004’?
deze theorie stelt dat een rechtsstaat primair wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van formele juridische structuren en procedures.
Deze benaderingen zijn minimalistischer van aard en leggen de focus op de institutionele aspecten van een rechtsstaat, waarbij ze minder nadruk leggen op de kwaliteit of rechtvaardigheid van de wetten zelf
Wat houdt een dikke (of substantiële) theorie over de rechtsstaat in die wordt onderscheiden in ‘On the Rule of Law 2004’?
Betogen dat een rechtsstaat niet alleen moet voldoen aan formele procedures, maar ook aan bepaalde inhoudelijke criteria. Deze benadrukken de kwaliteit van wetgeving, waarbij wetten moeten worden beoordeeld op hun rechtvaardigheid, gelijkheid en bescherming van fundamentele rechten. We gaan dus van formeel (er wordt voornamelijk naar de vorm gekeken) naar substantieel (er wordt voornamelijk naar de inhoud gekeken)
Wat zijn de 2 formele theorieën?
- Rule by law (dunste theorie)
- Formal legality meer substantiële benadering (minder dun meer voorwaarden)
Wat houdt de eerste formele theorie Rule by law in?
Bij deze theorie geldt er slechts één vereiste: dat de overheid via de wet moet optreden. Volgens deze opvatting krijgt alles wat de overheid doet het etiket ‘wet’, ongeacht de kwaliteit, rechtvaardigheid of legitimiteit ervan. Kortom: zolang een handeling of beslissing van de overheid wordt gedaan via een formele juridische procedure wordt het beschouwd als wettelijk en bindend.
Wat zijn de nadelen van de eerste formele theorie Rule by law?
Allereerst wijkt deze theorie af van de rechtsstaat: het beschermt ons niet tegen overheidsoptreden.
Verder is de theorie leeg: het maakt het onderscheid niet tussen rechtsstatelijke en niet-rechtsstatelijke staten. Iedere staat is dan een rechtsstaat, want overal zijn immers wetten.
Het ontbreken van formele en inhoudelijke criteria voor wetgeving maakt het moeilijk om de legitimiteit en rechtvaardigheid van de wetten te waarborgen, wat kan leiden tot willekeurige machtsuitoefening en schending van individuele rechten.
Wat houdt de tweede formele theorie ‘Formal legality’ in?
Bij deze theorie functioneert de rechtsstaat als een formele beperking van de staatsmacht. De overheid moet handelen in overeenstemming met de wet. Wetten moeten duidelijk, algemeen en kenbaar zijn. Er worden dus formele vereisten aan de wetten gesteld. Deze theorie is gebaseerd op het verhaal van ‘De allegorie van Koning Rex’ en ‘The morality of Law’ van Lon Fuller.
Wat zijn de voordelen van de tweede formele theorie ‘Formal legality’?
Het vergoot de autonomie van de burgers. We kunnen als burger ons leven indelen binnen de kaders van de wet, wat ons legale vrijheid oplevert.
Wat zijn de nadelen van de tweede formele theorie ‘Formal legality’?
De theorie is neutraal. Het zegt niets over de inhoud van de wetten, waardoor het ook compatibel is met onrechtvaardige wetten. Tot slot wijkt deze theorie wederom af van de traditie van de rechtsstaat.
Aan welke 8 voorwaarden moeten wetten voldoen om te spreken van een rechtstaat?
- Algemeenheid
- Kenbaarheid
- Verbod op retroactiviteit
- Duidelijkheid
- Interne consistentie
- Mogelijkheid om na te leven
- Stabiliteit
- Regelmatigheid in toepassing en naleving
Waar dragen de 8 voorwaarden aan bij in de wetgeving?
Gelijkheid en voorspelbaarheid binnen de wetgeving van een rechtsstaat
Wat maakt Fuller uniek?
Zijn nadruk op de intrinsieke moraliteit van de wet. Hij stelt dat de naleving van de formele kenmerken niet alleen bijdraagt aan een goed functionerende rechtsorde, maar ook aan de menselijke waardigheid en individuele autonomie. Fuller spreekt daarom van de interne moraliteit van het recht.
Wat is een voordeel van de opvatting van formele legaliteit; dat de rechtsstaat primair dient als een voor de legitimiteit van het rechtssysteem. Deze visie erkent dat wetten niet noodzakelijkerwijs moreel juist hoeven te zijn om als recht te worden beschouwd.
Een van de voordelen van deze opvatting is dat het de rechtsstaat politiek neutraal maakt, waardoor het acceptabel is voor een breed scala aan regimes en politieke stromingen. Het idee dat de rechtsstaat geen inherente morele of politieke voorkeur heeft, kan leiden tot brede politieke steun, zowel binnen een regime als in bredere samenlevingen.
Wat is een nadeel van de opvatting van formele legaliteit; dat de rechtsstaat primair dient als een voor de legitimiteit van het rechtssysteem. Deze visie erkent dat wetten niet noodzakelijkerwijs moreel juist hoeven te zijn om als recht te worden beschouwd.
Een belangrijk nadeel van deze benadering is dat het zich beperkt tot zuiver formele voorwaarden en daardoor de deur opent voor de mogelijkheid van een rechtsstaat die gecombineerd wordt met inhoudelijke immorele wetten