Week 7 | formele en substantiële theorieën van de rechtsstaat Flashcards

1
Q

Wat is legaliteit?

A

Ook wel rechtsgeldigheid, verwijst naar de naleving van de wetten en regels zoals vastgelegd in het juridische kader van de samenleving. Het betekent dat een handeling, beslissing of beleid in overeenstemming is met de bestaande wetgeving.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is legitimiteit?

A

Ook rechtmatigheid, gaat verder dan alleen juridische geldigheid. Het impliceert een bredere acceptatie en goedkeuring van de wetten en regels door de burgers, gebaseerd op redenen die buiten het juridisch domein liggen. De democratische rechtstaat geeft legitimiteit aan de wet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat houdt een dunne (of formele) theorie over de rechtsstaat in die wordt onderscheiden in ‘On the Rule of Law 2004’?

A

deze theorie stelt dat een rechtsstaat primair wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van formele juridische structuren en procedures.

Deze benaderingen zijn minimalistischer van aard en leggen de focus op de institutionele aspecten van een rechtsstaat, waarbij ze minder nadruk leggen op de kwaliteit of rechtvaardigheid van de wetten zelf

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat houdt een dikke (of substantiële) theorie over de rechtsstaat in die wordt onderscheiden in ‘On the Rule of Law 2004’?

A

Betogen dat een rechtsstaat niet alleen moet voldoen aan formele procedures, maar ook aan bepaalde inhoudelijke criteria. Deze benadrukken de kwaliteit van wetgeving, waarbij wetten moeten worden beoordeeld op hun rechtvaardigheid, gelijkheid en bescherming van fundamentele rechten. We gaan dus van formeel (er wordt voornamelijk naar de vorm gekeken) naar substantieel (er wordt voornamelijk naar de inhoud gekeken)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat zijn de 2 formele theorieën?

A
  1. Rule by law (dunste theorie)
  2. Formal legality meer substantiële benadering (minder dun meer voorwaarden)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat houdt de eerste formele theorie Rule by law in?

A

Bij deze theorie geldt er slechts één vereiste: dat de overheid via de wet moet optreden. Volgens deze opvatting krijgt alles wat de overheid doet het etiket ‘wet’, ongeacht de kwaliteit, rechtvaardigheid of legitimiteit ervan. Kortom: zolang een handeling of beslissing van de overheid wordt gedaan via een formele juridische procedure wordt het beschouwd als wettelijk en bindend.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat zijn de nadelen van de eerste formele theorie Rule by law?

A

Allereerst wijkt deze theorie af van de rechtsstaat: het beschermt ons niet tegen overheidsoptreden.
Verder is de theorie leeg: het maakt het onderscheid niet tussen rechtsstatelijke en niet-rechtsstatelijke staten. Iedere staat is dan een rechtsstaat, want overal zijn immers wetten.
Het ontbreken van formele en inhoudelijke criteria voor wetgeving maakt het moeilijk om de legitimiteit en rechtvaardigheid van de wetten te waarborgen, wat kan leiden tot willekeurige machtsuitoefening en schending van individuele rechten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat houdt de tweede formele theorie ‘Formal legality’ in?

A

Bij deze theorie functioneert de rechtsstaat als een formele beperking van de staatsmacht. De overheid moet handelen in overeenstemming met de wet. Wetten moeten duidelijk, algemeen en kenbaar zijn. Er worden dus formele vereisten aan de wetten gesteld. Deze theorie is gebaseerd op het verhaal van ‘De allegorie van Koning Rex’ en ‘The morality of Law’ van Lon Fuller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat zijn de voordelen van de tweede formele theorie ‘Formal legality’?

A

Het vergoot de autonomie van de burgers. We kunnen als burger ons leven indelen binnen de kaders van de wet, wat ons legale vrijheid oplevert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat zijn de nadelen van de tweede formele theorie ‘Formal legality’?

A

De theorie is neutraal. Het zegt niets over de inhoud van de wetten, waardoor het ook compatibel is met onrechtvaardige wetten. Tot slot wijkt deze theorie wederom af van de traditie van de rechtsstaat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Aan welke 8 voorwaarden moeten wetten voldoen om te spreken van een rechtstaat?

A
  1. Algemeenheid
  2. Kenbaarheid
  3. Verbod op retroactiviteit
  4. Duidelijkheid
  5. Interne consistentie
  6. Mogelijkheid om na te leven
  7. Stabiliteit
  8. Regelmatigheid in toepassing en naleving
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Waar dragen de 8 voorwaarden aan bij in de wetgeving?

A

Gelijkheid en voorspelbaarheid binnen de wetgeving van een rechtsstaat

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat maakt Fuller uniek?

A

Zijn nadruk op de intrinsieke moraliteit van de wet. Hij stelt dat de naleving van de formele kenmerken niet alleen bijdraagt aan een goed functionerende rechtsorde, maar ook aan de menselijke waardigheid en individuele autonomie. Fuller spreekt daarom van de interne moraliteit van het recht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat is een voordeel van de opvatting van formele legaliteit; dat de rechtsstaat primair dient als een voor de legitimiteit van het rechtssysteem. Deze visie erkent dat wetten niet noodzakelijkerwijs moreel juist hoeven te zijn om als recht te worden beschouwd.

A

Een van de voordelen van deze opvatting is dat het de rechtsstaat politiek neutraal maakt, waardoor het acceptabel is voor een breed scala aan regimes en politieke stromingen. Het idee dat de rechtsstaat geen inherente morele of politieke voorkeur heeft, kan leiden tot brede politieke steun, zowel binnen een regime als in bredere samenlevingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat is een nadeel van de opvatting van formele legaliteit; dat de rechtsstaat primair dient als een voor de legitimiteit van het rechtssysteem. Deze visie erkent dat wetten niet noodzakelijkerwijs moreel juist hoeven te zijn om als recht te worden beschouwd.

A

Een belangrijk nadeel van deze benadering is dat het zich beperkt tot zuiver formele voorwaarden en daardoor de deur opent voor de mogelijkheid van een rechtsstaat die gecombineerd wordt met inhoudelijke immorele wetten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

In de rechtsstaat is het niet alleen belangrijk dat wetgeving voldoet aan formele criteria zoals algemeenheid, maar ook dat deze op een democratische manier tot stand komt. Wat wordt hiermee bedoeld?

A

Democratie wordt beschouwd als een formele of procedurele voorwaarde, waarbij het niet zozeer gaat om de inhoud van de wetten maar op de manier waarop ze worden vastgesteld.

17
Q

Wat is het voordeel van het combineren van formele legaliteit en democratie in een rechtsstaat?

A

Ze kunnen elkaar versterken.
- formele legaliteit versterkt democratie door ad-hoc beslissingen van de overheid te voorkomen en door te zorgen voor consistentie en voorspelbaarheid in het wetgevingsproces.
- democratie versterkt de formele legaliteit door extra legitimiteit te verlenen aan wetten die tot stand zijn gekomen via democratische procedures, omdat ze reflecteren op de wil van het volk.

18
Q

Wat zijn de voordelen van rule of law + formele legaliteit + democratie?
sv

A

Formele legaliteit en democratie versterken elkaar. Formele legaliteit versterkt democratie (tegen ad-hoc beslissingen van de overheid). Democratie versterkt formele legaliteit (geeft extra legitimiteit aan wetten).

19
Q

Wat zijn de nadelen van rule of law + formele legaliteit + democratie?
sv

A

Democratische totstandkoming is geen garantie voor morele wetten

20
Q

De substantiële opvatting van de rechtsstaat voegt een belangrijke inhoudelijke voorwaarde toe aan het concept, wat is dit?

A

Deze benadering benadrukt dat een rechtsstaat niet alleen de macht van de overheid beperkt en procedures volgt, maar ook de fundamentele rechten en vrijheden van individuen waarborgt.
Een uitdaging van deze benadering is dat de inhoud van deze individuele rechten vaak onderwerp van debat en verandering in de samenleving is. Het blijft moeilijk om de precieze inhoud van deze rechten te bepalen en dus ook welke moeten worden beschermd door de rechtsstaat.

21
Q

Wat is een kritiekpunt op het idee van individuele rechten binnen een democratische context?

A

Ze kunnen als antidemocratisch worden beschouwd, wanneer individuele rechten worden vastgelegd en beschermd vallen ze buiten het democratisch proces en zijn ze niet langer onderworpen aan de wil van de meerderheid wat kan leiden tot conflicten

22
Q

Welke verschillende mogelijkheden voor verzoening tussen individuele rechten en het democratisch proces zijn er?

A
  1. rechters oordelen in overeenstemming met de oorspronkelijke betekenis van de inhoud die democratisch werd bepaald.
  2. rechters oordelen in overeenstemming met de betekenis die de politieke gemeenschap geeft aan deze rechten.
  3. rechters oordelen in eer en geweten, waarbij ze erkennen dat hoewel dit een afwijking kan zijn van het democratisch principe, het soms noodzakelijk is om de rechten en vrijheden van individuen te beschermen tegen mogelijke inbreuken van de meerderheid.
23
Q

Wat is het voordeel van het opnemen van sociaaleconomische rechten in de rechtsstaat?

A

Het plaatst de waarde van individuele vrijheden in een bredere context. Het opnemen van sociaaleconomische rechten in de rechtsstaat benadrukt het belang van het waarborgen van de basisbehoeften en kansen van alle individuen binnen de samenleving

24
Q

Wat is het nadeel van het opnemen van sociaaleconomische rechten in de rechtsstaat?

A

Het risico bestaat dat de rechtsstaat wordt overladen met verantwoordelijkheden die eigenlijk buiten zijn scope vallen.

25
Q

Wat zijn substantiële theorieën?

A

Theorieën dit niet alleen geïnteresseerd zijn in de vorm van de wet, maar stellen ook bepaalde eisen aan de inhoud van de wet. De substantiële opvatting van de rechtstaat voegt een belangrijke inhoudelijke voorwaarde toe aan het concept door te vereisen dat de wetten niet alleen aan formele criteria voldoen en democratisch tot stand komen, maar ook individuele rechten respecteren.

26
Q

Wat houdt de individual right theory in?

A

De rechtstaat eist dat de wetten en fundamentele morele rechten (mensenrechten) worden gerespecteerd, In deze specifieke theorie gaat het om de burger-en politieke rechten.

27
Q

Wat zijn de 2 problemen bij de individual right theory?

A
  1. Antidemocratisch - niet alleen alles wat de meerderheid wil in een rechtsstaat kan worden aangenomen.
  2. Heerschappij van rechters - geen rule of law, maar een rule by judges. De betekenis van fundamentele rechten is niet altijd duidelijk. De rechter zal dan moeten interpreteren of een democratisch tot stand gekomen wet wel of niet een fundamenteel recht schendt.
28
Q

Wat houdt de right of dignity and/or justice/Waardigheid-theorie rechtsstaat in?

A

Deze theorie is grotendeels hetzelfde als de individual right theory, het verschil is dat bij deze theorie de rechten zijn gebaseerd op het meer ongrijpbare concept van waardigheid ipv politieke of persoonlijke vrijheid

29
Q

Wat houdt de welfarist theory of sociaaldemocratische theorie van de rechtsstaat in?

A

Deze theorie voegt ook nog de sociaaleconomische fundamentele rechten toe. De gedachte is dat de verschillende rechten allemaal onderling afhankelijk zijn van elkaar.
Probleem: deze theorie probeert alle waarden in het concept van de rechtsstaat te proppen, waardoor het abstract wordt en daarmee betekenis verliest.

30
Q

Wat stelt Fuller mbt recht en moraal?

A

Fuller stelt dat er overlap is tussen recht en moraal en er dus geen sprake is van een strikte scheiding. Het gaat niet om de inhoud van de wet, maar stelt wel dat wanneer een voorschrift niet aan de criteria voldoet het eigenlijk geen wet is.