Week 10 crypto Flashcards
- Wallet
- Wallet
Gebruikers van Bitcoins bewaren hun Bitcoins in digitale portemonnees (‘wallets’), die op het eerste oog lijken op bank- of girorekeningen. Bij het transactieverkeer van Bitcoins wordt ook gesproken over rekeningen en bovendien hebben ‘wallets’ ieder een eigen (rekening)nummer. De ‘wallets’ worden echter niet beheerd door een derde partij, maar door de gebruiker zelf. Weliswaar kan een gebruiker zijn Bitcoins bewaren in een ‘wallet’ bij een aanbieder van meerdere (gebundelde) ‘wallets’, maar dat maakt deze aanbieder nog geen giro-instelling als bedoeld in artikel 6:114 BW. De Bitcoins gaan immers niet over in het vermogen van de aanbieder van de (gebundelde) ‘wallets’ en er ontstaat geen verbintenisrechtelijke verhouding tussen de eigenaar van de Bitcoins en de aanbieder van de ‘wallet’. Je hebt een privésleutel nodig om toegang te verkrijgen tot je wallet.
Unieke kenmerken van crypto’s
- Anonimiteit
- Cryptografie
- Gedecentraliseerd
- Onomkeerbaarheid
- Anonimiteit
Heel hoog niveau van anonimiteit, maar niet daadwerkelijk. Het is eigenlijk pseudoniem, je bent feitelijk anoniem, maar het is niet onmogelijk om daadwerkelijke identiteit aan pseudoniem te koppelen (vaak wanneer iemand niet zorgvuldig omgaat met zijn privacy op internet). - Cryptografie
Oftewel: geheimschrift. Het verbergen/versleutelen van informatie die verstuurd wordt. Combinatie met andere factoren is nieuw, het systeem is tot een heel hoog niveau uitgegroeid. Tot zo’n niveau dat er waterdichte regulering nodig is. Geen enkel ander systeem heeft dat bereikt. - Gedecentraliseerd
Peer to peer systeem. Als je kijkt naar de ING miljoenenschikking, was sprake van ontbreken toezicht. Maar wie ga je daarmee aanspreken op gedecentraliseerd netwerk, wie houdt toezicht, daarvoor moet een ander systeem in de plaats komen. Als dit niet geregeld wordt, verplaatst criminaliteit. - Onomkeerbaarheid
transactie binnen Blockchain netwerk is onomkeerbaar, dus eenmaal opgenomen, staat het vast, transactie is opgenomen en blijft staan. Er zijn twee manieren om het feitelijk gezien terug te keren:
1. iemand kwam in bezit van bitcoin die eigenlijk aan mij behoorde, je zou dan moeten overmaken. Het is een feitelijke mogelijkheid.
2. 50% van de nodes ondersteund een nieuw blockchain, ze gaan een andere, als het hele netwerk wordt aangetast, zou dat een optie zijn.
Waarom is er zo’n aantrekkingskracht t.a.v. criminaliteit?
- Pseudoanonimiteit
- Cryptografie (privacy, opsporing kan moeilijk doordringen in het systeem, ze kunnen wel zien wie wat naar wie overmaakt, maar ze kunnen heel moeilijk in de wallet van iemand)
- Peer-to-peer (toezicht ontbreekt)
- Ontbreken toezichtsorganen
- Makkelijk beïnvloedbare financiële markt (smallfreefloat)
- Grensoverschrijdend gebruik
- Ontbreken waterdichte regulering -> verplaatsing criminaliteit.
Lage pakkans + gebrekkige regulering = kweekvijver voor criminaliteit
- Criminaliteit rondom de uitgifte en handel van crypto (bv. ICO’s)
- Criminaliteit welke door crypto wordt gefaciliteerd (bv witwassen)
Bij Hans wordt een rechtmatige politie-inval gedaan in zijn huurhuis (naar aanleiding van de verdenking van drugs gerelateerde strafbare feiten) en bij hem wordt na een doorzoeking apparatuur aangetroffen voor het minen van Bitcoins met een waarde van 75K
- Hans is in 2015 ontslagen en leeft van een uitkering;
- Hans heeft de apparatuur in 2017 aangeschaft;
- Hans verteld dat hij begin 2017 een lening is aangegaan met een neef ter waarde van 100K euro;
- Hij overlegt een overeenkomst van de lening en een kopie van de verrichte transactie;
Witwassen mogelijk?
Het hof is van oordeel dat, hoewel de verdachte over bepaalde aspecten van de feitelijke uitvoering van de geldlening niet steeds eensluidend heeft verklaard, de verdachte een verklaring over de herkomst van de geldbedragen en daarmee - indirect - van de bij hem aangetroffen bicoinmining apparatuur heeft gegeven, die concreet, min of meer verifieerbaar en niet op voorhand hoogst onwaarschijnlijk is. (…) van de zijde van het openbaar ministerie zijn geen feiten of omstandigheden aangevoerd die nopen hierover anders te oordelen.
Ria biedt een service aan waarbij Bitcoins naar haar worden overgemaakt en zij wisselt deze vervolgens bij een wisselkantoor voor euro’s. Enkele dagen na de ontvangst van het geld wordt het geld contant opgenomen en aan de eigenaar van de Bitcoins gegeven na aftrek van haar marge.
Ze is door de rechtbank veroordeeld wegens het medeplegen van witwassen, meermaals gepleegd.
Volgens Ria’s eigen verklaringen hield zij gemiddeld gezien een marge van 6% aan.
815.017,13/100 x 6 = 49.901,03
Bij het vonnis van de rechtbank in de hoofdzaak is een Volkswagen Golf (11.500 euro) en een Apple computer (1.388 euro) verbeurd verklaard.
48.901,03 - 11.500 - 1.388 = 36.013,03
Rechter achtte aannemelijk, want ze had geen andere mogelijkheden waarmee ze die producten kon kopen.
Stablecoin
- Stablecoins
Dat is een reactie op normale vestigde currencies, Stablecoins zijn de reactie daarop. Het zijn munten die gedecentraliseerd runnen, op blockchain programma. Maar: zij zijn gekoppeld aan een product van vaste waarde. Iets dat een vastere waarde heeft dan normale currencies.
Een stablecoin is een digitale munteenheid die garant staat voor de waarde van een fiat munt. Een fiat munt zoals de Amerikaanse dollar. Deze wordt gebruikt als veilige haven en is niet zonder controverse. Een dollar is namelijk ‘het probleem’ en bitcoin is ‘de oplossing’.
Om dit probleem te ondervangen, maakte White zich hard voor de lancering van een zogenoemde stablecoin, een hybride vorm van cryptovaluta die een brug moet slaan tussen traditionele en digitale valuta. De stablecoins worden gekoppeld aan echte beleggingen, van valuta tot grondstoffen. Investeerders kunnen bijvoorbeeld voor één euro, één digitale munt krijgen, die ze later weer kunnen verkopen voor een euro.
Nodes
- Nodes
Een node is in de informatica een apparaat of een structuur, die als onafhankelijke eenheid kan worden beschouwd. Nodes functioneren binnen een geautomatiseerd systeem en communiceren met elkaar.
Nodes (computers binnen een blockchainnetwerk) verifiëren alle informatie door middel van algoritmische berekeningen en bereiken daar dan overeenstemming over. Als alle nodes samen consensus hebben bereikt, dan gaan zij akkoord met de transactie en wordt deze als zijnde een geldig blokje aan de ketting van de blockchain toegevoegd. Je zou dus kunnen zeggen dat de controlerende taak die normaal gesproken bij het traditionele “centrale” bankieren ligt, nu is overgedragen aan computers binnen de blockchain
- Mining
Het is vervolgens de miners hun taak om dit vast te leggen op de blockchain en dat noemen we dus minen. Dit minen kost de miners alleen wel stroom.
Satoshi Nakamoto heeft hier als oplossing voor bedacht dat de miners beloond kunnen worden. Miners die hun computer inzetten voor het vastleggen van transacties, maken in het geval van Bitcoin kans op een beloning ter waarde van 25 Bitcoins. De computer die als eerst een (zéér) lastige rekensom oplost, krijgt deze beloning. Deze manier van minen wordt ook wel Proof of Work genoemd. Tegenwoordig bestaan er ook andere manier van minen, zoals Proof of Stake (PoS) of Proof of Importance (PoI).
Dat vinden van een block van 25 Bitcoins wordt wel gereguleerd. Dit houdt in dat in het gehele Bitcoinnetwerk er altijd een maximaal aantal Bitcoins per dag worden gemaakt. En omdat er elke dag meer computers naar Bitcoin aan het delven zijn en elke dag de hardware hiervoor verbeterd wordt, wordt het dus steeds moeilijker om Bitcoins te vinden.
Voor andere cryptocoins kunnen weer andere regels gelden voor het minen. Bij Litecoin wordt bijvoorbeeld elke 2,5 minuten een nieuw ‘block’ gevonden. Ook maakt Litecoin gebruik van een heel anders scrypt, waardoor de moeilijkheidsgraad een stuk lager ligt dan bij Bitcoin.
- Public ledger -> blockchain
Om het begrip minen goed uit te kunnen leggen, is het belangrijk om eerst een beeld te hebben van wat de blockchain (blokketen) precies is. Kort uitgelegd is dit een gedistribueerde database waarop een continu groeiende lijst van blocks wordt bijgehouden. Elke dag versturen miljoenen mensen cryptomunten naar elkaar, maar als niemand dit bijhoudt op de blockchain, kan niemand bijhouden wie nou wie heeft betaald en wie over welke cryptomunten beschikt. De blockchain houdt dit bij door alle transacties binnen een bepaalde tijd te verzamelen in een ‘block’.
- Peer-to-peer
Peer to peer is een manier van file sharing die steeds populairder wordt. Het idee achter P2P is dat er geen centrale entiteit meer hoeft te zijn om iets te delen. Iedereen is met peer to peer aangesloten op hetzelfde netwerk.
Een bekend voorbeeld van een peer to peer netwerk van vroeger is bijvoorbeeld Limewire. Dit was een programma waar mensen bestanden konden uploaden. Andere mensen die ook Limewire hadden konden deze bestanden vervolgens downloaden. Dit is vergelijkbaar met de torrentsite’s als BitTorrent.
Maar de Bitcoin is zelf ook een peer to peer netwerk. Er kunnen transacties gedaan worden over dit netwerk zonder dat een derde partij hierbij betrokken is. De gebruikers van het netwerk (de peers) sturen BTC naar elkaar toe en dit wordt gecontroleerd door andere mensen die deelnemen aan hetzelfde netwerk.