Verminderingen, vrijstelling & wijze heffing Flashcards

1
Q

Wat houdt de vermindering voor kleine nalatenschappen in Vlaanderen in? 2.7.5.0.1

A

De vermindering voor kleine nalatenschappen biedt een korting op de erfbelasting voor relatief kleine nalatenschappen. De vermindering is afhankelijk van de grootte van het netto-erfdeel en verschilt per categorie van erfgenamen.

In rechte lijn en tussen partners:
    Netto-verkrijging onder €50.000.
    Degressieve vermindering: €500 x (1 – netto-verkrijging/€50.000).
    Erfdelen ≤ €12.500 zijn vrijgesteld van erfbelasting.

Tussen broers of zussen:
    Voor erfdeel < €18.750: progressieve vermindering tot €1.875.
    Voor erfdeel tussen €18.750 en €75.000: degressieve vermindering tot €0.

Tussen anderen:
    Voor erfdeel < €18.750: progressieve vermindering tot €1.875.
    Voor erfdeel tussen €18.750 en €75.000: degressieve vermindering tot €0.

Bijzondere regels:

Het aandeel in de gezinswoning dat de partner verkrijgt, wordt niet meegerekend voor de nettoverkrijging.
Voor personen met een handicap wordt het volledige erfdeel in aanmerking genomen, zonder rekening te houden met het abattement.
Eerst wordt de vermindering voor kleine nalatenschappen toegepast, daarna eventuele verminderingen voor successieve overdrachten.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vraag: Wat houdt de vermindering voor jonge erfgenamen in Vlaanderen in?

A

De vermindering voor jonge erfgenamen is een korting op de erfbelasting voor kinderen van de overledene die jonger zijn dan 21 jaar.

Toepasselijkheid: Alleen voor kinderen (niet kleinkinderen) jonger dan 21 jaar.
Berekening: Vermindering bedraagt €75 vermenigvuldigd met het volledige aantal jaren tot het kind 21 jaar wordt.
Speciale Regel: Overlevende echtgenoot heeft recht op de helft van de verminderingen die de gemeenschappelijke kinderen samen genieten.
Voorbeeld: Een 18-jarige dochter erft €37.500. De principiële belasting is 3% van €37.500, wat €1.125 is. De vermindering voor kleine nalatenschappen is €125, en de bijkomende vermindering voor jonge erfgenaam is 2 x €75 (€150). De totale te betalen erfbelasting is dan €850.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat houdt de vermindering voor successieve overdrachten in Vlaanderen in?

A

De vermindering voor successieve overdrachten biedt een korting op de erfbelasting voor goederen die binnen één jaar na verkrijging uit een andere nalatenschap opnieuw worden overgedragen.

Korting: 50% van de erfbelasting die verschuldigd is op de navolgende overdracht.
Limiet: De korting is beperkt tot de hoogte van de erfbelasting die op de vorige overdracht werd betaald.
Voorwaarde: De goederen moeten door de erflater minder dan één jaar voor diens eigen overlijden uit een andere nalatenschap zijn verkregen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat houdt de vermindering voor in het buitenland betaalde erfbelasting in Vlaanderen in?

A

Deze vermindering is een maatregel om dubbele belasting te verminderen of te elimineren voor erfgenamen die erfbelasting betalen op goederen die zich in het buitenland bevinden.

Toepassing: De vermindering is van toepassing op de erfbelasting die in het buitenland is betaald op zowel onroerende als roerende goederen.
Beperking: De vermindering is beperkt tot het pro rata deel van de Vlaamse erfbelasting dat betrekking heeft op de betreffende buitenlandse goederen.
Voorbeeld: Stel, een erfgenaam erft een huis in het buitenland dat 1/3 van de totale waarde van de onroerende goederen vertegenwoordigt. Als de totale Vlaamse erfbelasting €30.000 is, dan heeft 1/3 daarvan (€10.000) betrekking op het buitenlandse huis. Als de erfgenaam in het buitenland erfbelasting heeft betaald op dat huis, kan dit bedrag worden afgetrokken van de Vlaamse erfbelasting, tot een maximum van €10.000.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat houdt de vermindering voor voorheen betaalde registratiebelasting in Vlaanderen in?

A

Deze vermindering is van toepassing op situaties waarbij een erflater een goed heeft verkocht of afgestaan met voorbehoud van een levenslang recht, zoals vruchtgebruik, en waarbij er registratiebelasting is betaald. De vermindering houdt in dat de eerder betaalde registratiebelasting in mindering kan worden gebracht op de erfbelasting die verschuldigd is voor hetzelfde goed.

Toepassing: De vermindering is van toepassing in het kader van artikel 2.7.1.0.9 VCF, dat betrekking heeft op de verkoop of afstand van goederen met voorbehoud van een levenslang recht.
Doel: Deze vermindering voorkomt dubbele belasting op hetzelfde goed, eerst in de vorm van registratiebelasting en vervolgens als erfbelasting.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is de vermindering voor de vriendenerfenis in Vlaanderen?

A

De vermindering voor de vriendenerfenis is een fiscale stimulans die het mogelijk maakt om een deel van uw nalatenschap (tot €15.000) tegen een verlaagd tarief na te laten aan een ‘vriend’ of iemand die niet tot uw naaste familie behoort.

Maximale Vermindering: De maximale vermindering bedraagt €3.300, berekend als het verschil tussen de belasting in categorie III (25%) en categorie I (3%) op een bedrag van €15.000.
Doel: Deze regeling sluit aan op de verruimde beschikkingsvrijheid in het federale erfrecht en biedt mensen de mogelijkheid om een deel van hun nalatenschap tegen gunstige voorwaarden na te laten aan niet-familieleden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat houdt de vrijstelling voor aandelen in vennootschappen die serviceflats realiseren in?

A

In Vlaanderen zijn aandelen in vennootschappen die serviceflats realiseren vrijgesteld van erfbelasting. Deze vrijstelling is opgenomen in artikel 2.7.6.0.1 VCF en is bedoeld om investeringen in de bouw en het beheer van serviceflats te stimuleren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is de vrijstelling bij wettelijke terugkeer?

A

De vrijstelling bij wettelijke terugkeer, opgenomen in artikel 2.7.6.0.4 VCF, houdt in dat goederen die via wettelijke terugkeer naar de schenker terugkeren, vrijgesteld zijn van erfbelasting. Deze regeling is gelijkgeschakeld met de conventionele terugkeer, die zijn oorzaak vindt in een schenkingsovereenkomst en valt buiten de sfeer van de erfbelasting.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat houdt de vrijstelling voor natuurbeheer in?

A

De vrijstelling voor natuurbeheer, opgenomen in artikel 2.7.6.0.5 VCF, is een maatregel die bedoeld is om natuurbescherming te bevorderen. Deze vrijstelling is van toepassing op goederen die voldoen aan bepaalde criteria van de natuurbeschermingsreglementering van de Vlaamse overheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat is de vrijstelling voor volle wezen?

A

De vrijstelling voor volle wezen, zoals opgenomen in artikel 2.7.6.0.6, § 1 VCF, biedt een fiscale tegemoetkoming aan kinderen jonger dan 21 jaar die beide ouders hebben verloren. Deze vrijstelling omvat de eerste schijf van €75.000 aan roerende goederen en onroerende goederen, inclusief de woning waar de langstlevende ouder gedomicilieerd was.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat houdt de vrijstelling voor de langstlevende partner in?

A

De vrijstelling voor de langstlevende partner, zoals vermeld in 2.7.6.0.6, § 2 VCF, houdt in dat de eerste schijf van €50.000 aan roerende goederen vrijgesteld is van erfbelasting voor de langstlevende partner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hoe wordt de erfbelasting in Vlaanderen geheven?

A

De erfbelasting in Vlaanderen wordt geheven volgens de procedure vastgelegd in Art. 2.7.7.0.1 VCF. Dit omvat:

Aangifte: De erfgenamen moeten een 'gewone' aangifte indienen, en indien nodig een nieuwe aangifte bij gewijzigde omstandigheden.
Aanslagjaar en Aanslagtermijnen: De aanslagtermijn is in principe vijf jaar vanaf de start van de aangiftetermijn.
Achtereenvolgende Overgangen: In het geval van achtereenvolgende overgangen van betwiste of voorwaardelijke rechten, is erfbelasting verschuldigd wegens de laatste overgang. Verwerpingen zijn opgeheven in het Vlaams Gewest.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly