Aan de belasting onderworpen verkrijgingen Flashcards
Wat omvatten aan de belasting onderworpen verkrijgingen in het kader van erfbelasting?
: Aan de belasting onderworpen verkrijgingen omvatten alle vermogensovergangen door overlijden, bekend als erfrechtelijke verkrijgingen.
Is de wijze van verkrijging relevant voor het heffen van successierechten
Nee, de wijze van verkrijging door overlijden is irrelevant voor de heffing van successierechten. Dit kan wettelijke, testamentaire of contractuele devolutie zijn.
Hoe worden overdrachten ter gelegenheid van het overlijden behandeld?
Overdrachten ter gelegenheid van het overlijden ontsnappen in principe aan het successierecht. Echter, de wetgever belast bepaalde vermogensovergangen die omstreeks het moment van overlijden plaatsvinden maar burgerrechtelijk niet in de nalatenschap zitten.
Wat is het verschil in belasting tussen schenkingen onder opschortende voorwaarde en bedingen opgenomen in een schenkingsakte?
Schenkingen van roerende goederen onder opschortende voorwaarde of termijn van overlijden worden behandeld als legaten en onderworpen aan erfbelasting, niet aan schenkbelasting. Bedingen zoals erfstelling over de hand, beding van aanwas of terugvalling opgenomen in een schenkingsakte zijn onderworpen aan schenkbelasting op het moment van uitwerking.
Wat zijn fictiebepalingen in de context van erfbelasting?
Fictiebepalingen zijn bepalingen die specifieke vermogensovergangen na het overlijden fiscaal gelijkstellen met overgangen door overlijden. Dit betekent dat als bepaalde goederen niet in de nalatenschap zitten, ze niet belastbaar zijn, tenzij een bijzondere fictiebepaling deze goederen expliciet belastbaar stelt.
artikelen 4-11 W.Succ. (2.7.1.0.3. – 2.7.1.0.9. VCF):
Wat is wettelijke devolutie in het kader van erfbelasting?
Wettelijke devolutie betreft de verkrijgingen die plaatsvinden volgens de wettelijke erfopvolging, bij gebrek aan een testament. De rechten worden geheven op het vermogen ontvangen door de wettelijke erfopvolgers, zelfs als er nog geen vereffening of verdeling heeft plaatsgevonden.
: Welke keuzes hebben erfgenamen onder wettelijke devolutie?
Erfgenamen hebben een drievoudige keuze: 1) Aanvaarding van de nalatenschap, ook bij stilzwijgende aanvaarding; 2) Verwerping van de nalatenschap, waarbij de hoogste recht niet langer van toepassing is volgens 2.7.7.0.3. VCF - Decreet 8 december 2017; 3) Aanvaarding onder voorrecht van boedelbeschrijving, waarbij successierechten verschuldigd zijn (art. 73 WSucc - 3.1.0.0.7. VCF).
Wat zijn de gevolgen van het verwerpen van de nalatenschap?
Bij verwerping van de nalatenschap kan dit leiden tot belastingbesparing, omdat de nalatenschap overgaat naar andere erfgenamen die mogelijk onder lagere tarieven vallen. Voorbeeld: Als een kind de nalatenschap van een ouder verwerpt ten gunste van zijn eigen kinderen, leidt dit tot een verdeling van het erfdeel onder meer erfgenamen, wat resulteert in lagere belasting per persoon.
Wat zijn de fiscale implicaties van het aanvaarden van de nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving?
Bij aanvaarding onder voorrecht van boedelbeschrijving zijn successierechten verschuldigd. Deze aanvaarding impliceert een persoonlijke schuld van de erfgenaam. Er kunnen wettelijke vermoedens zijn die erfgenamen verplichten belasting te betalen op goederen die ze nooit hebben ontvangen, tenzij ze tegenbewijs kunnen leveren.
Wat is testamentaire devolutie in het kader van erfbelasting?
Testamentaire devolutie betreft de verkrijgingen die plaatsvinden volgens de bepalingen van een geldig testament. Dit is een vorm van nalatenschap waarbij de overledene via een testament specificeert hoe zijn of haar bezittingen verdeeld moeten worden.
: Wat zijn de soorten legaten bij testamentaire devolutie?
Er zijn drie hoofdsoorten legaten: 1) Algemeen legaat, waarbij de algemeenheid van goederen wordt nagelaten; 2) Legaat onder algemene titel, zoals het legaat van alle onroerende goederen of een deel van roerende goederen; 3) Bijzonder legaat, waarbij specifieke goederen zoals een geldsom, schilderij, kasbons, auto etc. worden nagelaten.
Wie is aansprakelijk voor de betaling van schulden in het geval van testamentaire devolutie?
n principe betaalt elke legataris belasting op wat hij of zij verkrijgt. Echter, de wet stelt algemeen legatarissen (zij die de saisine krijgen en in het bezit treden van de goederen) aansprakelijk voor de betaling van schulden. Bijzondere legatarissen kunnen actie ondernemen om ervoor te zorgen dat de algemene legataris deze verplichting nakomt.
Wat is contractuele devolutie in het kader van erfbelasting?
Contractuele devolutie betreft de verkrijgingen waarbij goederen contractueel worden toegewezen om deel uit te maken van een nalatenschap. Dit kan bijvoorbeeld via een huwelijksovereenkomst, waarin één partner bepaalt dat alles in zijn of haar vermogen aan de langstlevende echtgenoot zal toekomen.
Wat is het verschil tussen contractuele erfstelling en schenking van tegenwoordige goederen onder opschortende voorwaarde van overlijden?
Bij contractuele erfstelling zijn successierechten verschuldigd, terwijl bij schenking van actuele goederen onder opschortende voorwaarde (of termijn) van overlijden schenker registratierechten verschuldigd zijn. Een belangrijk criterium is of de schenker tijdens zijn leven nog over de goederen kon beschikken. Bij contractuele erfstelling is dit het geval, bij schenking onder opschortende voorwaarde niet.
Wat is de rol van fictiebepalingen in contractuele devolutie?
Fictiebepalingen, zoals die in 2.7.1.0.3., 3° van de VCF, spelen een rol in het bepalen van de fiscale behandeling van bepaalde contractuele overeenkomsten. Ze helpen onderscheid te maken tussen verschillende soorten overdrachten en de bijbehorende belastingverplichtingen.
Wat is “wettelijk toegekend opvolgend vruchtgebruik” in het kader van erfbelasting?
Wettelijk toegekend opvolgend vruchtgebruik, zoals omschreven in Art. 2.7.1.0.2, lid 2 VCF, treedt in werking wanneer een partner geschonken heeft aan de kinderen met voorbehoud van vruchtgebruik, en bij overlijden van deze partner valt het vruchtgebruik terug naar de langstlevende echtgenoot. Dit is een maatregel om de langstlevende echtgenoot te beschermen.
Hoe wordt wettelijk toegekend opvolgend vruchtgebruik behandeld in de context van erfbelasting?
Bij overlijden van de schenker verandert het vruchtgebruik van aard en gaat over naar de langstlevende echtgenoot. De kinderen ontvangen dan niet direct de volledige eigendom, maar pas na het overlijden van de langstlevende echtgenoot. Op dit voortgezet vruchtgebruik is geen erfbelasting verschuldigd.
Wat is het verschil tussen wettelijk toegekend opvolgend vruchtgebruik en conventionele terugval?
Bij wettelijk toegekend opvolgend vruchtgebruik krijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik door de wet, terwijl bij conventionele terugval de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik krijgt op basis van een schenkingsakte. In het laatste geval is geen erfbelasting verschuldigd, tenzij er een fictiebepaling van toepassing is (2.7.1.0.3 VCF).
Is verzaking aan het vruchtgebruik mogelijk en zo ja, wanneer?
Ja, verzaking aan het vruchtgebruik is mogelijk, maar alleen vóór het overlijden van de schenker. Deze verzaking moet expliciet gebeuren om effectief te zijn.