Verkeershandhaving Flashcards

1
Q

Wat is het belang van de pakkans in verkeershandhaving?

A

e pakkans is cruciaal in verkeershandhaving omdat het zorgt voor een afschrikkend effect, waardoor bestuurders zich beter aan de verkeersregels houden. Dit draagt bij aan de verkeersveiligheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat houdt de koppeling aan administratieve sancties in verkeerszaken in?

A

Dit betekent dat verkeershandhaving vaak gepaard gaat met administratieve sancties, zoals boetes of onmiddellijke inning, die snel en efficiënt kunnen worden opgelegd zonder tussenkomst van de rechter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is het doel van het nationaal parket voor de verkeersveiligheid en onder welke wet valt dit?

A

Het nationaal parket voor de verkeersveiligheid, opgericht onder de Wet van 23 december 2021, heeft als doel de verkeersveiligheid te verbeteren door middel van gerichte handhaving en administratieve afhandeling van verkeerszaken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wie leidt het nationaal parket voor de verkeersveiligheid en welke taken vallen hieronder?

A

Een tweetalige procureur leidt het parket. De taken omvatten het uitvoeren van opdrachten van het Openbaar Ministerie in strafzaken (artikel 150/2, § 1 Ger.W.), toezicht op de kwaliteit van geautomatiseerde verwerkingen, initiatiefneming in verkeersdocumenten, en logistieke ondersteuning bij automatische verkeerscontrole.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat zijn de bevoegdheden van het nationaal parket voor de verkeersveiligheid?

A

De bevoegdheden strekken zich uit over heel België en omvatten misdrijven met onmiddellijke inning, bevel tot betalen, en minnelijke schikking. Het parket oefent de strafvordering uit voor bijna alle verkeersmisdrijven, inclusief die uit de WVW en WAM.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Welke rol speelt het nationaal parket bij betwistingen van onmiddellijke inning en het beheer van verkeersdossiers volgens art. 67ter WVW?

A

Het parket behandelt verweer inzake onmiddellijke inning en beheert dossiers van verkeersinbreuken gepleegd met voertuigen geregistreerd op naam van rechtspersonen, waarbij het administratieve lasten kan verminderen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat houdt de internationale samenwerking van het nationaal parket voor de verkeersveiligheid in?

A

De internationale samenwerking omvat wederzijdse erkenning van rechterlijke beslissingen inzake geldelijke sancties, voornamelijk volgens het kaderbesluit van 24 februari 2005 en de wet van 5 augustus 2006. België werkt zowel uitgaand naar het buitenland als inkomend vanuit andere landen samen aan de uitvoering hiervan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Onmiddellijke inning : artikel 65 WVW

A

boete die wordt voorgesteld niet door het OM maar door de politie
o
Vb. je wordt ergens geflitst met de wagen. Je krijgt thuis een onmiddellijke inning.
Men noemt dit geen minnelijke schikking: het verloopt wel ongeveer hetzelfde want als je betaalt is het afgelopen, maar het verschilt omdat de regeling niet wordt voorgesteld door het OM maar door de politie.
o
Voorstel door politie
o
Verval SV na één maand
o
Bijzondere regeling voor overtreders zonder vaste verblijfplaats in België

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat werd gewijzigd door de Wet van 25 december 2016 met betrekking tot artikel 65/1 van de Wegverkeerswet (WVW)?

A

Artikel 65/1 WVW werd volledig vervangen met ingang van 1 juli 2017.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat was de bedoeling van het systeem van het bevel tot betalen zoals geïntroduceerd in artikel 65/1 WVW?

A

De bedoeling was dat het systeem een verlengstuk zou zijn van de onmiddellijke inning en minnelijke schikking, om te voorkomen dat dossiers onnodig naar de rechtbank gaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat gebeurt er als een overtreder de minnelijke schikking niet betaalt?

A

e procureur des Konings (PdK) kan een bevel tot betalen uitschrijven en aan de overtreder toesturen. Dit bevel wordt als extra schakel geplaatst tussen de minnelijke schikking en eventuele vervolging voor de politierechtbank.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Welke wetsaanpassingen zijn gedaan na de Wet van 25 december 2016 betreffende het bevel tot betalen?

A

De wet werd nadien aangepast bij de wetten van 6 maart 2018, 2 september 2018, en 28 november 2021.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is de procedure bij een bevel tot betalen volgens artikel 65/1, §1 WVW?

A

Het openbaar ministerie kan een bevel tot betaling uitvaardigen per aangetekende brief aan een overtreder die de voorgestelde minnelijke schikking niet binnen een bepaalde termijn heeft betaald. Dit leidt tot een uitvoerbare titel voor het bedrag van de minnelijke schikking verhoogd met 35% en eventueel een bijdrage aan het slachtofferfonds.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat veranderde de wet van 6 maart 2018 met betrekking tot het bevel tot betalen?

A

anaf de wet van 6 maart 2018 was het niet meer vereist dat een onmiddellijke inning werd aangeboden voor het uitvaardigen van een bevel tot betalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Welke opties heeft een overtreder als hij een bevel tot betalen ontvangt?

A

De overtreder kan binnen 30 dagen betalen, waardoor de strafvordering vervalt, of hij kan de inbreuk betwisten en in beroep gaan bij de politierechtbank.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat gebeurt er als de overtreder in beroep gaat tegen het bevel tot betalen?

A

Het beroep moet binnen 30 dagen worden ingediend bij de politierechtbank van de plaats van de overtreding. Als de zaak voor de politierechtbank komt, wordt de verjaring van de strafvordering geschorst vanaf de dag van indiening van het verzoekschrift tot de dag van het definitieve vonnis.

16
Q

Wat moet een overtreder doen als hij kan aantonen dat hij geen kennis heeft kunnen nemen van het bevel tot betalen binnen de termijn om beroep in te dienen?

A

De overtreder kan alsnog beroep indienen binnen 15 dagen na kennisname van het bevel tot betaling of de eerste daad van invordering, volgens art. 65/1, §8 WVW. De verjaring van de strafvordering wordt dan geschorst vanaf de dag waarop het bevel uitvoerbaar werd tot de dag van indiening van het beroep.

17
Q

Wat is de eerste stap die de politierechtbank onderneemt tijdens een zitting?

A

e politierechtbank beoordeelt eerst de ontvankelijkheid van het beroep.

18
Q

Wat gebeurt er als het beroep ontvankelijk wordt verklaard?

A

Indien het beroep ontvankelijk wordt verklaard, verklaart de politierechter het bevel tot betalen nietig en beoordeelt de aansprakelijkheid ten gronde. (Cass. 1 juni 2021 en wet van 28 november 2021)

19
Q

: Wat gebeurt er als het beroep onontvankelijk wordt verklaard?

A

: Indien het beroep onontvankelijk wordt verklaard, wordt het bevel tot betalen uitvoerbaar.

20
Q

oe oordeelt de politierechter over de inbreuk?

A

De politierechter oordeelt ten gronde en is niet gebonden aan het voorstel van de procureur. De rechter kan elk vonnis vellen, inclusief vrijspraak, en doet uitspraak alsof het bevel tot betalen nooit heeft bestaan.

21
Q

Wat gebeurt er als men niet betaalt en ook geen beroep instelt?

A

Het bevel tot betalen wordt definitief, wat betekent dat men niet meer naar de rechter kan en de som definitief wordt. De som wordt dan geïnd door de FOD Financiën.

22
Q

Wat gebeurt er met bevelen tot betalen waarbinnen 30 dagen niets mee gebeurt?

A

Deze bevelen worden uitvoerbaar verklaard door de PdK en de FOD Financiën probeert de sommen in te vorderen.

23
Q

Wat gebeurt er als de administratie een geldsom niet kan invorderen binnen drie jaar?

A

Indien de administratie binnen drie jaar de som niet kan invorderen, wordt dit gemeld aan de PdK die een schorsing van het recht tot sturen beveelt, variërend van 8 dagen tot één maand afhankelijk van de overtreding.

24
Q

Wat zijn de schorsingsperiodes voor overschrijding van de maximumsnelheid?

A

8 dagen: Voor overschrijding van de maximumsnelheid met hoogstens 20 km/u en hoogstens 10 km/u in bebouwde kom, zone 30, schoolomgeving, erf of woonerf en voor overtredingen van eerste graad (art. 29, §§ 1 en 2).
* 15 dagen: Voor overschrijding van de maximumsnelheid met meer dan 20 km/u en hoogstens 30 km/u en met meer dan 10 km/u en hoogstens 20 km/u in bebouwde kom, zone 30, schoolomgeving, erf of woonerf en voor overtredingen van tweede graad (art. 29, §§ 1 en 2).
* Eén maand: Voor overschrijding van de maximumsnelheid met meer dan 30 km/u en hoogstens 40 km/u en met meer dan 20 km/u en hoogstens 30 km/u in bebouwde kom, zone 30, schoolomgeving, erf of woonerf, overtredingen van art. 34, §2 (alcoholintoxicatie) en voor overtredingen van derde graad (art. 29, §§ 1 en 2).

25
Q

Wat besliste het Grondwettelijk Hof op 3 februari 2022 (14/2022) met betrekking tot het afstand doen van beroep tegen een bevel tot betalen?

A

Het Hof besliste dat een overtreder afstand kan doen van zijn beroep tegen het bevel tot betalen, waardoor het bevel definitief wordt en betaald moet worden. Dit systeem is ook ingevoerd in de gewone minnelijke schikking.

26
Q

Wat besliste het Grondwettelijk Hof op 23 maart 2023 (50/2023) over het instellen van strafvordering tegen zichzelf?

A

Het Hof oordeelde dat er geen schending van de Grondwet is omdat, hoewel de overtreder zelf de zaak aanhangig moet maken bij de politierechter, de procureur op de zitting de rol van het Openbaar Ministerie waarneemt, waardoor er geen sprake is van zelfincriminatie.

27
Q

Wat besliste het Grondwettelijk Hof op 11 april 2023 (60/2023) over het uitvaardigen van een bevel tot betalen door de PdK?

A

et Hof oordeelde dat er geen schending van de Grondwet is doordat de PdK een bevel tot betalen kan uitvaardigen zonder dat de schuld van de overtreder door een rechter is vastgesteld.