Bev Pol RB Flashcards

1
Q

Wat was het doel van de Wet van 11 juli 1994 met betrekking tot de politierechtbank

A

De Wet van 11 juli 1994 was gericht op het overhevelen van verkeerscontentieux naar de politierechtbank om van de politierechtbank een verkeersrechtbank te maken en om de hoven van beroep te ontlasten van verkeerszaken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat veranderde er voor de politierechtbank vanaf 1994?

A

Vanaf 1994 kreeg de politierechtbank, naast strafrechtelijke bevoegdheden, ook een civiele afdeling, waaronder de afhandeling van GAS-boeten valt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is een nadeel van de politierechtbank volgens de wetgeving na 1994?

A

Een nadeel is dat de politierechter per definitie een alleenzetelende rechter is, wat soms problematisch kan zijn bij complexe zaken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Welke artikelen van het Wetboek van Strafvordering bepalen de strafrechtelijke bevoegdheden van de politierechtbank?

A

Artikelen 138.6°, 138.6°bis en 138.6°ter Sv. bepalen de strafrechtelijke bevoegdheden van de politierechtbank, zoals verkeer, onopzettelijke slagen en verwondingen, en WAM-wet overtredingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Waarvoor is de politierechtbank bevoegd volgens artikel 138.6° Sv.

A

De politierechtbank is bevoegd voor alle inbreuken op de Wegcode.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat regelt artikel 138.6°bis Sv. met betrekking tot de bevoegdheid van de politierechtbank?

A

rtikel 138.6°bis Sv. stelt dat de politierechtbank bevoegd is voor wanbedrijven zoals onopzettelijke slagen en verwondingen en onopzettelijke doding in het kader van een verkeersongeval.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

: Wat regelt artikel 138.6°ter Sv. met betrekking tot de bevoegdheid van de politierechtbank?

A

Artikel 138.6°ter Sv. bepaalt dat de politierechtbank bevoegd is voor misdrijven zoals het niet vrijwillig veroorzaken van treinongevallen, al dan niet met lichamelijke letsels of dood tot gevolg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat houdt de WAM-wet in en wat is de rol van de politierechtbank hierin?

A

De WAM-wet regelt de verplichting van autoverzekeringen en stelt rijden zonder verzekering strafbaar, waarbij de politierechtbank bevoegd is om deze zaken te behandelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat zijn de rechten van slachtoffers in strafzaken bij de politierechtbank?

A

Slachtoffers kunnen zich burgerlijke partij stellen om schadevergoeding te bekomen en worden geïnformeerd door het parket over de vervolging van de zaak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat bepaalt artikel 4 VTSV met betrekking tot de burgerlijke belangen in strafzaken?

A

Artikel 4 VTSV verplicht de strafrechter om de burgerlijke belangen aan te houden als deze niet in staat zijn, wat ook geldt voor de politierechter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat is de rol van de verzekeraar in het verkeersrecht volgens artikel 153 van de Wet verzekeringen?

A

Artikel 153 van de Wet verzekeringen stelt dat de verzekeraar kan tussenkomen in de strafprocedure, hetzij vrijwillig, hetzij gedwongen, omdat de verzekeraar belang heeft bij het betwisten van de aansprakelijkheid van de verzekerde samen met de beklaagde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Waarom is de tussenkomst van de verzekeraar in de strafprocedure belangrijk voor slachtoffers?

A

De tussenkomst van de verzekeraar is belangrijk omdat zij kunnen helpen de aansprakelijkheid van de beklaagde te betwisten, wat invloed kan hebben op de uitkomst van de zaak en de schadevergoeding voor de slachtoffers.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat mag de verzekeraar niet doen volgens artikel 143 van de Wet verzekeringen?

A

De verzekeraar mag niet de leiding van het geschil op zich nemen en mag geen agressieve houding aannemen tegenover de verzekerde in de strafprocedure.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat bepaalt artikel 143 van de Wet verzekeringen over de houding van de verzekeraar tegenover de verzekerde?

A

Artikel 143 van de Wet verzekeringen bepaalt dat de verzekeraar geen agressieve houding mag aannemen tegenover de verzekerde en niet de leiding van het geschil mag overnemen in de strafprocedure.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat kunnen verzekeringsmaatschappijen doen nadat zij een slachtoffer vergoed hebben volgens de verzekeringspolis?

A

Verzekeringsmaatschappijen kunnen, na het vergoeden van het slachtoffer, regres uitoefenen ten laste van hun verzekerde, wat inhoudt dat zij een deel van de schadevergoeding kunnen terugvorderen van de verzekerde in geval van een grove fout van de verzekerde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Mag het geschil tussen de verzekeraar en de verzekerde over de regresvordering voor de strafrechter worden gebracht?

A

Nee, het geschil over de regresvordering mag niet voor de strafrechter worden gebracht; dit betreft een apart geschil tussen de verzekeraar en de verzekerde.

17
Q

Wat bepaalt artikel 601bis van het Gerechtelijk Wetboek over de bevoegdheid van de politierechtbank?

A

Artikel 601bis Ger.W. geeft de politierechtbank exclusieve bevoegdheid om kennis te nemen van alle vorderingen tot vergoeding van schade ontstaan uit een verkeersongeval of treinongeval, ongeacht het schadebedrag en de plaats van het ongeval.

18
Q

Wat is de definitie van een verkeersongeval volgens de wetgeving?

A

Een verkeersongeval wordt ruim geïnterpreteerd als een plotse, onvoorziene en onvrijwillige gebeurtenis in het kader van activiteiten of rijbewegingen bedoeld in de Wegcode, waarbij een risico ontstaat voor de weggebruikers.

19
Q

Welke vormen van verkeer vallen onder de definitie van verkeersongeval?

A

Naast wegverkeer vallen ook spoorvoertuigen en verkeer te water onder de definitie van verkeersongeval, conform artikel 1 WVW.

20
Q

Hoe wordt de territoriale bevoegdheid van de politierechtbank bepaald volgens artikel 624 Ger.W. en artikel 15 WAM-wet?

A

De territoriale bevoegdheid wordt bepaald door de woonplaats van de verweerder, de plaats van het ongeval, de woonplaats van de benadeelde, of de zetel van de verzekeraar.

21
Q

Wat is de bedoeling van het wetsvoorstel van 2 december 2008 met betrekking tot de territoriale bevoegdheid van de politierechtbank?

A

Het wetsvoorstel beoogt de verplichting dat de rechtbank van de plaats van het ongeval de zaak behandelt, inclusief de dagvaarding van de verzekeraar, om de werklast van de politierechtbank in Brussel te verlichten en te zorgen voor een ‘natuurlijke rechter’.

22
Q

Wat is het Gemeenschappelijk Waarborgfonds en hoe komt het tussen in het verkeersrecht?

A

Het Gemeenschappelijk Waarborgfonds komt tussen in situaties waarin de aansprakelijke partij niet verzekerd is of onbekend is, om schadevergoeding te garanderen voor slachtoffers van verkeersongevallen.

23
Q

Kan de verzekeraar tussenkomen bij de burgerlijke politierechtbank?

A

a, de verzekeraar kan ook tussenkomen bij de burgerlijke politierechtbank om de aansprakelijkheid samen met de beklaagde te betwisten.

24
Q

Wat is het recht van de benadeelde ten opzichte van de verzekeraar volgens de WAM-wet?

A

De benadeelde heeft het recht om een rechtstreekse vordering in te stellen tegen de verzekeraar van de aansprakelijke partij om schadevergoeding te verkrijgen.

25
Q

: Wat houdt een regresvordering van de verzekeraar in?

A

Een regresvordering van de verzekeraar is een vordering waarbij de verzekeraar, na het vergoeden van de schade aan de benadeelde, deze kosten probeert terug te vorderen van de verzekerde die verantwoordelijk is voor de schade, vooral in gevallen van grove fout.

26
Q

Hoe werd de discussie over de aard van regresvorderingen opgelost door het Hof van Cassatie op 5 januari 1996?

A

Het Hof van Cassatie besliste op 5 januari 1996 dat de politierechtbank bevoegd is voor regresvorderingen van de verzekeraar, ook al zijn deze contractueel van aard. De reden is dat de vordering haar oorsprong vindt in een verkeersongeval, wat valt onder de gespecialiseerde bevoegdheid van de politierechtbank.

27
Q

Waarom was er vroeger discussie over de vraag of regresvorderingen contractueel van aard zijn?

A

Er was discussie omdat, hoewel de basis van de regresvordering de verzekeringspolis is (een contract), de aanleiding voor de regresvordering een verkeersongeval is. Juridisch gezien is de redenering dat het een contractuele vordering is juist, maar de beoordeling van het verkeersongeval vereist de expertise van de politierechtbank.

28
Q

Wat is de subrogatoire vordering van de arbeidsongevallenverzekeraar?

A

De subrogatoire vordering van de arbeidsongevallenverzekeraar is een vordering waarbij de verzekeraar, na het vergoeden van de werknemer voor een arbeidsongeval, de kosten probeert terug te vorderen van de aansprakelijke derde partij.

29
Q

: Wat zijn de voorwaarden voor vorderingen voor hulp na een ongeval?

A

Vorderingen voor hulp na een ongeval zijn toegestaan indien deze hulp noodzakelijk is om de gevolgen van het ongeval ongedaan te maken of te verlichten.