Gemeentelijke administratieve sancties Flashcards
Wat is het doel van de wet van 24 juni 2013 met betrekking tot gemeentelijke administratieve sancties (GAS)?
De wet van 24 juni 2013 werd ingevoerd om gemeenten de bevoegdheid te geven om overlast op lokaal niveau administratief te beboeten, omdat dergelijke inbreuken vaak niet strafrechtelijk werden vervolgd en door parketten vaak werden geseponeerd.
Wat waren de belangrijkste argumenten van voorstanders voor de invoering van gemeentelijke administratieve sancties (GAS)?
Voorstanders van GAS beargumenteerden dat justitie niet de tijd en middelen had om alle overlastinbreuken op te volgen, waardoor er niets gebeurde met dergelijke inbreuken. Door gemeenten de bevoegdheid te geven, konden deze zaken efficiënter worden afgehandeld.
: Wat waren de bezwaren van tegenstanders tegen de invoering van gemeentelijke administratieve sancties (GAS)?
Tegenstanders vonden dat het niet de bedoeling was om burgemeesters een soort sheriff te maken. Ze vreesden dat burgemeesters een rechterlijke bevoegdheid zouden krijgen zonder het statuut van rechter, wat een scheiding der machten zou ondermijnen.
Wat zijn gemengde inbreuken en hoe worden ze behandeld onder GAS 4?
emengde inbreuken zijn overtredingen die zowel bestuurlijk als strafrechtelijk kunnen worden gesanctioneerd. Onder GAS 4 kunnen gemeenten deze inbreuken administratief afhandelen indien ze een protocolakkoord hebben gesloten met het parket (PdK). Voorbeelden zijn inbreuken inzake stilstaan en parkeren, en het negeren van bepaalde verkeersborden.
Wat zijn de vereisten voor een gemeente om gemengde inbreuken administratief te kunnen afhandelen?
Gemeenten moeten een protocolakkoord sluiten met het Openbaar Ministerie (OM) om gemengde inbreuken administratief te kunnen afhandelen. Zonder dit akkoord blijven de klassieke handhavingssystemen van kracht, waarbij vervolging plaatsvindt door het OM en beoordeling door de politierechtbank.
welke verkeersborden en overtredingen worden specifiek genoemd in het KB van 9 maart 2014 betreffende GAS?
Het KB van 9 maart 2014 noemt specifiek de verkeersborden C3 (in verboden richting rijden), F103 (voetgangersgebied) en F111 (fietsstraten) en inbreuken inzake stilstaan en parkeren. Deze overtredingen kunnen administratief worden bestraft door gemeenten.
Hoe worden de tarieven voor GAS-boetes bepaald en wat is een voorbeeldtarief?
de tarieven voor GAS-boetes worden bepaald door de gemeente. Een voorbeeldtarief is 58 euro voor overtredingen inzake stilstaan en parkeren, zoals parkeren op plaatsen gemarkeerd met een gele streep.
: Wat gebeurt er met overtredingen inzake stilstaan en parkeren die niet onder betalend parkeren vallen?
Overtredingen inzake stilstaan en parkeren die niet onder betalend parkeren vallen, zijn gedepenaliseerd en worden behandeld als een retributie. Een voorbeeld hiervan is parkeren op plaatsen gemarkeerd met een gele streep.
Wat houdt het decreet van 9 oktober 2020 in met betrekking tot beperkte snelheidsovertredingen?
Het decreet van 9 oktober 2020 geeft gemeenten in Vlaanderen de bevoegdheid om beperkte snelheidsovertredingen administratief te innen op basis van artikel 29, §1, derde lid van de Wegverkeerswet (WVW). Dit betekent dat bepaalde snelheidsovertredingen die normaal strafrechtelijk worden aangepakt, lokaal via het systeem van GAS (Gemeentelijke Administratieve Sancties) kunnen worden gehandhaafd.
Welke soorten snelheidsovertredingen vallen onder de GAS 5 regeling?
Onder de GAS 5 regeling vallen snelheidsovertredingen van de eerste en tweede graad waarbij niet meer dan 20 km/u te snel wordt gereden op plaatsen waar de snelheid is beperkt tot 30 km/u of 50 km/u. Voorbeelden zijn het rijden van 40 km/u in een zone 30.
Wat is het belang van artikel 29quater WVW en artikel 601ter Ger.W. in de context van GAS 5?
Artikel 29quater WVW stelt dat de gemeenteraad administratieve geldboetes kan bepalen voor beperkte snelheidsovertredingen, zodat deze niet strafrechtelijk worden bestraft. Artikel 601ter Ger.W. biedt de juridische grondslag voor deze regeling, vergelijkbaar met de GAS-wet van 24 juni 2013.
Wat zijn de materiële toepassingsvoorwaarden voor GAS 5?
De materiële toepassingsvoorwaarden voor GAS 5 zijn:
* De overtreding betreft maximaal 20 km/u te snel rijden, inclusief een technische tolerantiemarge van 6 km/u. * Het gaat uitsluitend om snelheidsovertredingen zonder bijkomende overtredingen. * De overtreding vindt plaats in een zone waar de maximumsnelheid 30 of 50 km/u is. * De snelheidsovertreding wordt vastgesteld door een automatisch werkend toestel. * De lokale overheid moet eigenaar zijn van zowel de paal als de camera. * Minderjarigen en autosnelwegen zijn uitgesloten.
Waarom mogen snelheidsovertredingen van meer dan 20 km/u niet administratief afgehandeld worden onder GAS 5?
Snelheidsovertredingen van meer dan 20 km/u mogen niet administratief afgehandeld worden onder GAS 5 omdat voor deze zwaardere overtredingen theoretisch een verval van het recht tot sturen mogelijk is. Bovendien kunnen deze zwaardere overtredingen leiden tot een rijverbod, wat niet via administratieve weg kan worden afgehandeld.
Wat zegt artikel 29quater § 4 eerste lid WVW over de kennisgeving van een boete?
De kennisgeving van een boete moet binnen 14 dagen gebeuren volgens artikel 29quater § 4 eerste lid WVW.
Wat moet de overtreder doen als er geen betwisting is tegen de boete?
De overtreder moet de geldboete binnen dertig dagen na de kennisgeving betalen.