Verdiepend thema 2: De rol van de verpleegkundige werkzaam bij personen met een persoonlijkheidsstoornis (Les 2) Flashcards

1
Q
  1. Vanuit je rol als verpleegkundige heb je in het werken met personen die kampen met een persoonlijkheidsstoornis een belangrijke verantwoordelijkheid. Je kan als verpleegkundige soms vastlopen. Maak een keuze uit één van volgende concepten waar jij mee kan vastlopen: ambivalentie – controle – begrenzen – overnemen – afstand. Bespreek je gekozen concept op basis van een voorbeeld.
A
  • Ambivalentie: (controle overnemen en begrenzen of niet goed weten waar je taak stopt omdat je tussen twee vuren zit; ga je de controle overnemen of vertrouw je in de pat.? Ga je je grenzen kunnen aangeven en afstand kunnen houden? Ik denk dat je dit leert door ervaring op te doen. Je zal fouten maken en daaruit leren, elke pat is ook anders, maar ik denk dat je het aanvoelen leert en naarmate je langer in de job staat je ook je eigen grenzen leert kennen. In het begin zal ik moeite hebben met die grenzen aan te geven, maar naarmate van tijd zal ik dit beter kunnen.
    - Bvb: op stage psych ging ik de meisjes dat een moeilijk moment hadden altijd helpen, ik ging er naast zitten en praten of soms niets zeggen, maar ik was er altijd voor hen. Ik kreeg dan ook als opmerking van de VPKen dat ik hen ook soms gewoon moest zeggen ‘ik ben er voor je, kom zelf even tot rust, als dat niet lukt kom ik binnen 10m nog eens kijken’. Ik moest dus hun autonomie verhogen door niet bij hen te zijn, maar dat lukte me nog niet goed. Ik hou dit in mijn achterhoofd voor de toekomst.
    - Controle
    - Begrenzen
    - Overnemen
    - Afstand
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. “Mensen met een persoonlijkheidsstoornis worden gezien als “lastig”. Waarom denk jij dat dat zo is? Ervaar jij dat ook zo of niet? (crf. uitdagingen in de behandeling). Geef een voorbeeld waarom wel of niet?
A

Omdat:

	- Focus op klachten in plaats van diagnose 
	- Problemen met emotieregulatie
		- Moeilijkheden in herkenning van emoties 
		- Gepast uiten van emoties
		- Emoties worden intenser aangevoeld
	- Problemen met intermenselijke vaardigheden
		- Verlatingsangst (‘Verlaat me niet’)
		- Bindingsangst (‘Kom niet te dichtbij’)
		- Omgeving haakt af

OF omdat:
- Moeilijkheden patiënt kunnen erg dichtbij komen (eigen kwetsbaarheid)
- Soms extreem gedrag: automutilatie, suïcidaliteit, fysieke en verbale agressie, druggebruik, …
- Gedrag dat in omgeving bepaalde effecten heeft: er wordt ingegrepen
= secundair effect – aan basis gedrag ligt groot lijden
- Hulpverlener: ingaan tegen eigen impuls om in te grijpen, te beschermen
- Doel: patiënt aanleren om zelf crisismomenten te hanteren
- Eist ook zijn tol – zeker wanneer situaties niet goed aflopen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Bespreek volgende stelling: “het is essentieel om onze eigen kwetsbaarheid te kennen en te durven laten zien in het werken met personen die kampen met een persoonlijkheidsstoornis”. Ga je akkoord of niet akkoord? Geef een reden op waarom wel of niet.
A
  • Akkoord: Door jezelf te leren kennen en bijgevolg je ook kwetsbaar te durven opstellen zal er ruimte ontstaan om net een betekenisvolle en professionele hulpverleningsrelatie aan te gaan. De patiënt krijgt het gevoel dat je niet gewoon een vpke bent maar ook iemand dat hem kan helpen. Het is wel altijd nodig om goed na te denken wat je vertelt. Zoals je thuisadres, daar heeft niemand zaken mee. Maar dat je een hond hebt ofzo mogen ze weten.
    - Echtheid: je mag laten zien wanneer de gedragingen ve pat je niet aanstaan. Dek je eigen reacties niet af maar ga hierover in gesprek met de ZV (je gedrag irriteert me).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Acceptatie en verandering is belangrijk in de rol van de verpleegkundige werkzaam op een afdeling voor personen met een persoonlijkheidsstoornis. Geef hiervoor één reden weer waarom dit zo belangrijk is?
A
  • Verandering bekomen is belangrijk om je eigen motivatie, verandering teweegbrengen, zodat persoon leert dat destructieve gedrag moet veranderen
    - Dus eerst acceptatie van wat er is en dan een verandering, samen, teweegbrengen

(schema) nakijken

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Op de afdeling is het geven therapie zoals DGT (dialectische gedragstherapie) ook een taak van de verpleegkundige. Centraal staat dan ook de rol van coach. Belangrijk in je rol als verpleegkundige is dan je eigen kwetsbaarheid leren kennen. Geef een reden waarom dit belangrijk is volgens jou?
A
  • Door jezelf te leren kennen en bijgevolg je ook kwetsbaar te durven opstellen zal er ruimte ontstaan om net een betekenisvolle en professionele hulpverleningsrelatie aan te gaan.
    - Hulpverlener: ingaan tegen eigen impuls om in te grijpen, te beschermen
    - Doel: patiënt aanleren om zelf crisismomenten te hanteren
    - Eist ook zijn tol – zeker wanneer situaties niet goed aflopen
    - Zichzelf in vraag kunnen stellen
    - Eigen kwetsbaarheid (h)erkennen
    - Uiten van emoties
    - Echtheid: ook met patiënt kunnen spreken over de effecten van diens gedrag
    - Maar ook: afstand - nabijheid
    - Sterk team: zowel ondersteunend als kritisch zijn voor elkaar
    - Intervisie (consultatieteam): niet gewoon ventileren
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly