Rode draad les 1 Flashcards

1
Q
  1. Verklaar waarom tegenwoordig een borderlinepersoonlijkheidsstoornis eerder kan bekeken worden als een ontwikkelingsstoornis. (Geef één duidelijke reden en verklaar deze reden – geef een korte toelichting).
A

De hechtingstheorie is zinvol omdat deze zicht richt op het interpersoonlijk functioneren van een persoon. Een verstoord interpersoonlijk functioneren is een essentieel kenmerk van personen die kampen met een persoonlijkheidsstoornis.

De persoon kan de eigen gevoelens (“zelfconstante”) niet goed meer onderscheiden van de andere (“objectconstante”). Dit is bijvoorbeeld zichtbaar bij personen die kampen met een borderlinepersoonlijkheidsstoornis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Verklaar één onderdeel naar keuze uit het begrip OCEAN onder de BIG FIVE persoonlijkheidstheorie. Geef voor het gekozen onderdeel een eigen voorbeeld dat bij voor jezelf naar voren komt in de verpleegkundige zorg.
A
  • Openness to Experience
    = Openheid versus geslotenheid -> Open mensen durven meer
    - Conscientiousness
    = Zorgvuldigheid versus onzorgvuldigheid -> willen meer (levens-)successen behalen, (carrière mensen). Punctueel werken
    - Extraversie
    = Extravert versus introvert -> Introvert mensen willen rust en vermijden te veel drukte om niet overprikkeld te geraken
    - Altruïsme (of agreeableness)
    = Servicegerichtheid: anderen helpen versus eigenbelang -> VPKen: extravert + altruïstisch: eerder geneigd tot samenwerking
    - Neuroticisme
    = Emotionele stabiliteit versus emotionele instabiliteit -> wordt nergens besproken
      -  Voor mezelf: open en altruïstisch: ik wil anderen helpen en dit met een open geest. Ik sta open om de mensen te leren kennen en zonder vooroordelen hen de goede zorg te geven. Die goede zorg is gebaseerd op alles wat ik geleerd heb tijdens mijn opleiding en op mijn buikgevoel.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Wat is je professionele rode draad? Welke rol, vaardigheid of houding die we hebben gezien zie jij als een meerwaarde in je professionele rol als verpleegkundige. Maak hiervoor een keuze uit volgende concepten: “containen”, “acceptatie”, “vertrouwen”, “presentie”, “nabijheid”. Licht toe met een concreet voorbeeld.
A
  • Containen: het dragen van gevoelens van anderen zodat zij er even van af zijn
    - Acceptatie: Gedrag van de ander accepteren ook al ga je er persoonlijk niet mee akkoord. Zoals; donkere gedachten, AM, agressie, manipulatie,…
    - Vertrouwen: Grondhouding (geest v) motiverende gespreksvoering
    § Samenwerking
    § Aanvaarding
    § Evocatie
    § Mededogen
    § De magie van taal (gesprek aangaan)
    - Presentie:
    § Scheppen van rechtvaardige en liefdevolle menselijke verhoudingen
    § ‘Er zijn met’ en zo ook ‘er zijn voor’ met heel je lijf en kop, ‘pas als je mét iemand bent kan je er ook voor hem zijn’
    § Erkenning dat zorgvrager “er mag zijn”
    § Tijd voor wat zich niet afdwingen laat
    § Relatie en aansluiten: in taal, denkwijze, logica,… afstemmen op de ander
    § Trouw en aanspreekbaar zijn
    - Nabijheid: er zijn voor iemand, en laten weten dat je er bent, op een verbale en non-verbale manier. Wanneer iemand met jou spreekt dat die ook voelt dat je tijd maakt en er echt bent voor hem.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly