Tyreoidea Flashcards

You may prefer our related Brainscape-certified flashcards:
1
Q

Medullär tyreoideacancer har hittats. Vilka ytterligare undersökningar och prover beställer du i samråd med specialisten på sjukhuset? Motivera.

A

Kirurgen på sjukhuset bad dig beställa en datortomografi hals, thorax, buk för att kontrollera eventuell metastasering. Han bad dig i först hand beställa metoxykatekolaminer (nedbrytningsprodukter av adrenalin och noradrenalin) i urin (eller plasma), calcitonin, och PTH (parathormon). Anledningen till undersökningarna är att man ej vet om det bara är en sporadisk cancer eller delfenomen i en multipel endokrin neoplasi typ 2A eller 2B (MEN) som patienten har.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Diskutera runt genetiska analyser som kan göras för att bedöma om det rör sig om någon känd ärftlig form av medullär thyroideacancer. Diskutera även den etiska aspekten på genetisk provtagning

A

MEN 2A, multipel endokrin neoplasi typ 2A, är ett autosomalt ärftligt syndrom som utmärkes av medullär thyreoideacancer och feokromocytom (50 %) och parathyroidea-hyperplasi eller adenom (10-35%). MEN 2B är mera ovanlig och kommer ofta tidigt i barndomen med aggresivt förlopp och förutom thyreoideacancer, förekommer feocromocytom, ganglioneurom och marfanoida drag.
Mutationer i proto-onkogenen RET på kromosom 10 förekommer vid MEN typ 2 A och B men också vid isolerad familjär medullär tyreoideacancer. Etiska aspekter: Genetisk provtagning berör inte enbart patienten utan också släktingar. Fosterdiagnostik? Abort eller inte abort om fostret mutationsbärare?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly