Svält Flashcards

You may prefer our related Brainscape-certified flashcards:
1
Q

Hur uppskattar man energibehovet?

A

Basalmetabolism x PAL
Basalmetabolism beräknas från kön, ålder och vikt
PAL beror av daglig fysisk aktivitet (sängliggande ca 1.2, aktiv ca 2, normal västerlänning ca 1.6)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur försörjs hjärna, hjärta och skelettmuskulatur med livsnödvändig energi i samband med svält?

A

1) Hormonell frisättning av FFA från fettväv. Förbränning av FFA via b-oxidation och citronsyracykel i hjärta och skelettmuskler. Omvandling av FFA till ketonkroppar via b-oxidation och HMG-CoA syntes i levern. Förbränning av ketonkroppar i hjärnan.
2) Omvandling av glycerol från TAG nedbrytning i fettväv till glukos via glukoneogenes i levern och förbränning av glukos via glykolys och citronsyracykel i hjärnan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka prover tas för att värdera gulaktiga ögonvitor och vad beror det på?

A

Gula ögonvitor är väsentligen beroende på förhöjt bilirubin.
• Stegring av okonjugerat bilirubin är ofta hemolytiskt betingat men kan också orsakas av en t.ex. en reducerad transport eller konjugering av bilirubin som vid Gilberts syndrom. Vid bl.a. svält stiger då bilirubin till nivåer som kan ge lätt icterus.
• Konjugerat bilirubin kan öka som resultat av obstruktiv skada. Vid Crohns sjukdom kan PSC (primär scleroserande cholangit) förekomma som kan ge upphov till förträngningar av gallgångar såväl intra- som extrahepatiskt.
• Förutom bilirubin (konj,okonj) kan transaminaser (ASAT,ALAT), LD, alkaliskt fosfatas (ALP), proteinfraktionering (inkluderande albumin och immunglobuliner) och SMA (glatt muskelantikroppar) och mitokondrieantikroppar analyseras för att värdera ev förekomst av annan immunologisk leversjukdom sjukdom associerad till Crohn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur kan kroppen upprätthålla adekvat nivå av blodglukos i fasta och mellan måltider?

A

I: Glykogenolys producerar glukos-fosfat som kan defosforyleras av glukos-6-fosfatas i levern och via GLUT2 diffunderar ut i blodbanan.
II: Glukoneogenes från (1) aminosyror från proteiner som bryts ner (ffa muskler); (2) laktat från anaerob glykolys i muskler och röda blodkroppar; (3) glycerol från triacylglycerol hydrolys i fettvävnader. Sålunda producerat glukos-6-fosfat defosforyleras i levern och njuren och diffunderar ut ur cellen via glukostransportör.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka olika hormoner är glukogenetiska och var produceras de?

A

GH- hypofys, kortisol-binjurebark, glukagon-pancreas ö celler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara, med exempel, vad som avses med primär respektive sekundär näringsbrist.

A

Vid en primär näringsbrist är det egenskaper hos födan som ger upphov till problemet. Intaget av ett visst näringsämne kan t.ex. vara alltför lågt. Ett annat alternativ är att kosten innehåller ämnen som försvårar upptaget av näringsämnet. (När det gäller zink är en vanlig orsak till primär brist att födan innehåller fullkornscerealier som hämmar mineralupptag.) I Sverige är den vanligaste primära näringsbristen järnbrist som framför allt förekommer hos kvinnor i fertil ålder. Vid en sekundär näringsbrist finns problemet hos individen snarare än hos födan. Ett exempel är celiaki där tarmens förmåga att ta upp näring kan vara nedsatt vilket leder till symtom som tyder på att brist på olika näringsämnen (t. ex. järn och folsyra) föreligger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly