Binjuresjukdomar Flashcards

You may prefer our related Brainscape-certified flashcards:
1
Q

Vilka fynd skulle kunna stödja din misstanke om att en patient har för mycket kortisol i kroppen?

A

AT Trött och ”plufsig”. Rund i ansiktet. Fettansamligar ses supraklavikulärt och dorsocervikalt. Bltr: högt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv de viktigaste orsakerna till Cushing syndrom.

A

Cushingsyndromen kan delas in i ACTH beroende (ACTH bildande hypofystumör, ektopisk tumör som bildar ACTH eller CRH och iatrogen tillförsel av ACTH) eller ACTH oberoende (binjure adenom/cancer eller iatrogen tillförsel av glukokortikoider.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv tänkbara mekanismer till den blodtryckstegring som ofta ses vid cushing syndrom.

A

Kortisol ökar leverproduktionen av angiotensinogen med en ökning av Angiotensin-II och minskar vasodilatoriska substanser som prostaglandiner liksom kallekrein-kinin systemet. Kortisol uppreglerar även membranbundna receptorsystem vilket leder till att vasokonstriktorer som noradrenalin och angiotensin-II får en ökad effekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Diskutera utifrån Dina kunskaper kring den normala dygnsvariationen av kortisol och ACTH hur man kan diagnostisera ett cushing syndrom och vilka felkällor som kan finnas.

A

ACTH-kortisolnivåerna följer varandra nära och uppvisar en dygnsrytm med lägstanivå mellan 22-0200 och en högsta nivå kring 07-0800. En utslätad dygnsrytm kan således tala för cushing syndrom och omvänt talar ett lågt kortisol värde mellan 22-24 emot cushingsyndrom. Att mäta ACTH är viktigt för att avgöra om den ökade kortisolbildningen är ACTH beroende eller ej. Kortisol bryts ner i perifera vävnader och utsöndras som nedbrytningsprodukter i urinen och mindre än 1 % utsöndras i oförändrad form (fritt kortisol). Vid kortisolöverskott överskrids snabbt bindarkapaciteten i plasma hos kortisolbindande globulinet och en ökad filtration av urinkortisol ses.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Även vid olika former av stresstillstånd (akut och kronisk stress) kan kortisolsekretionen variera. Beskriv hur.

A

Fysisk och psykisk stress har inverkan på kortisolnivåerna liksom måltider. Vid depression, alkoholism, obesitas och skiftarbete kan dygnsrytmen av ACTH/kortisol vara störd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Både 24 timmars urinkortisol och P-kortisol taget nattetid var förhöjt medan ACTH var omätbart. Var skall man i första hand leta efter orsaken och varför?

A

Då man misstänker en bakomliggande binjuretumör utförs radiologisk utredning. Datortomografi av binjurarna visar att en 4,5 cm stor tumör i vänster binjure. Höger binjure verkar snarast mindre än normalt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur korrelerar förhöjt fasteblodsocker med högt kortisol?

A

Kortisol motverkar insulinets effekter och ger ökad glykogenolys, lipolys och nedbrytning av proteiner. Detta leder till förhöjt blodglukos

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad kan göra att blodtrycket blir för lågt efter bortopererande av binjurebarktumör?

A

Troligen har pat. fått kortisolbrist då både hypofysens ACTH sekretion liksom hens friska binjures kortisolsekretion är hämmad av kortisolöverskottet. Man får ge pat. kortisolsubstitution.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur skiljer sig mekanismen vid stimulering av en intracellulär receptor från den som uppstår vid hormonstimulering av en cellmembranreceptor.

A

Glykoproteinhormoner, peptidhormoner och katekolaminer är exempel på horomoner som stimulerar extracellulära receptorer. Dessa receptorer sitter i cellmembranet och när dessa aktiveras av ett hormon fortleds signalen nedströms via olika sekunda budbärare som cAMP, cGMP, IP3, DAG och calcium. Dessa kaskadreaktioner ger slutligen en effekt hos cellen.
Steroidhormoner är hormoner som verkar via intracellulära receptorer i cytoplasman. Då ett hormon binder till dessa receptorer spjälkas ett inihibitoriskt protein av och ett komplex hromon och receptor tar sig in i cellkärnan, sk translokation., I cellkärnan ger detta komplex ökad eller minskad transkription av olika gener. Även T3 och kalcitriol verkar via intracellulära receptorer, som dock sitter i kärnan och är sk hormonberoende transkriptionsfaktorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly