Tema 7: Regulació de l'avaluació econòmica de les polítiques públiques a la Generalitat de Catalunya. L'informe d'impacte econòmic i social. CoAVA, PROAVA i CIAVA Flashcards
Què és el COAVA?
La Comunitat de pràctica d’avaluació de polítiques públiques de la Generalitat de Catalunya (CoAVA) és una xarxa de professionals del conjunt del sector públic de la Generalitat, amb responsabilitat directiva i tècnica i interès en l’àmbit de l’avaluació de polítiques públiques.
Aquesta comunitat de pràctica, nascuda al juny del 2019, té per finalitat l’impuls i sistematització de l’avaluació de polítiques públiques a la Generalitat, mitjançant accions de compartir coneixement, experiències i recursos quant a l’avaluació de polítiques públiques, així com estratègies per a la seva institucionalització.
Ho gestiona el Dept. de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, ivàlua col·labora i la Escola d’Administració Pública de Catalunya dona suport.
Què és el PROAVA?
- Inspiració: The Strategic Impact Evaluation Fund (SIEF) del Banc Mundial / Competitive fund for program evaluation d’USA (mandat Obama).
- Què és?: És un fons competitiu de recursos del Dept. de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda destinat a confinançar iniciatives rellevants d’avaluació de polítiques públiques proposades per les agrupacions departamentals de la Generalitat.
- Quins són els objectius?: Remoure obstacles de l’avaluació; Fomentar l’ús sistemàtic de l’avaluació; Donar a conèixer els avantatges dels processos d’avaluació; Incorporar l’evidència a la presa de decisions.
- Quina dotació té?: Dotació global màxima de 180.000€ i el llindar de cofinançament és del 65% de la despesa.
- Qui ho gestiona?: Gestionat per l’Àrea d’avaluació econòmica de polítiques públiques, amb el suport i assessorament d’Ivàlua.
Què és el CIAVA?
La Comissió Interdepartamental d’Avaluació de Polítiques Públiques (CIAVA) creada per Acord de Govern el 12 de novembre de 2019.
Objectiu: impulsar i coordinar l’avaluació de les polítiques públiques dins de la Generalitat, per tal d’institucionalitzar-la i garantir que quedi integrada dins els processos de decisió de l’Administració.
Composició: Secretaria d’Economia i Secretaria d’Administració i Funció Pública; Secretaries generals; Intervenció Generals i Direccions Generals de Pressupostos, Transparencia i Dades Obertes; Escola d’Administració i ivàlua.
Funcions:
- Coordinar la planificació d’actuacions d’avaluació de tots els departaments i entitats del sector públic de la Generalitat de Catalunya;
- Elevar al Govern el Pla pluriennal d’avaluacions, fer-ne el seguiment i emetre una valoració del seu grau d’execució;
- Aprovar instruments corporatius per impulsar bones pràctiques dins l’Administració, i
- Fer recomanacions en relació amb l’avaluació de polítiques públiques; entre d’altres.
Què és l’Informe d’Impacte Econòmic i Social (IIES)?
L’informe d’Impacte Econòmic i Social és el document que acompanya una proposta d’un nou pla, programa o projecte que impliqui un impacte rellevant per a les finances públiques de la Generalitat.
Abans de l’aprovació d’una nova iniciativa, cal assegurar que aquesta té un benefici econòmic i social que supera els costos de la seva posada en funcionament.
Un cop la iniciativa està en marxa o ha finalitzat, també convé comprovar que, en efecte, els beneficis han superat als costos.
La tècnica d’avaluació econòmica més recomanada és l’anàlisi cost-benefici, tot i que no sempre és possible utilitzar-la.
Quin és el Marc Normatiu de l’avaluació econòmica?
- L’Estatut d’Autonomia: S’ha de fer pública la informació necessària perquè el ciutadà puguin avaluar la gestió.
- Llei de finances públiques: Concepte d’avaluació de polítiques públiques.
- Llei de presidència: Avantprojectes de llei han de portar l’IIE.
- Llei de règim jurídic i de procediment de les adm. públiques: Projectes de disposicions reglamentàries de llei ha de portar l’IIE.
- Acord de govern 2011: En què consisteix l’IIE.
- Llei de transparència: S’han de publicar tots els estudis i informes tènics, així com la metodologia i resultats.