Tema 4: La institucionalització de l'avaluació. Elements que dificulten l'arrelament de la cultura de l'avaluació i possibles formes de remoure aquests obstacles. Flashcards
Què és la institucionalització de l’avaluació?
La institucionalització de l’avaluació és aconseguir que l’avaluació sigui una part totalment integrada i sistemàtica de la presa de decisions per part de les institucions públiques.
Quins són els objectius de la institucionalització de l’avaluació?
Els objectius són: eliminar els obstacles, facilitar els processos, ajudar a definir les preguntes d’avaluació, fomentar l’ús i el resultat d’aquesta avaluació.
Quins són els principals obstacles de la institucionalització de l’avaluació?
Per part de la demanda, implicaria que hi ha manca de sol·licituds per avaluar.
I per part de l’oferta, els factors obstaculitzadors es centrarien en:
- la dificultad de canvi a l’administració pública (principalment en termes de cultura);
- el procès d’interioritzar l’activitat avaluativa com a part del procès burocràtic (però sense sumar burocràcia);
- els cicles polítics;
- i, finalment, la necessitat de disposar de més recursos, juntament amb l’acompanyament i seguiment extern del disseny de la política.
Quines solucions es poden oferir per la institucionalització de l’avaluació?
1. Facilitar la realització d’avaluacions: a) proporcionar guies, instruccions i documents tècnics; b) eines de suport a l’avaluació; c) PROAVA (el Fons de promoció per l’avaluació de polítiques públiques).
2. Crear coneixement en avaluació: a) assessorament i suport tècnic per la realització d’avaluacions; b) formació general i sectorial en l’avaluació; c) COAVA (la Comunitat de pràctica d’avaluació de polítiques públiques de la Generalitat de Catalunya).
3. Integrar l’avaluació en la gestió: a) millorar el marc regulador; b) millorar l’avaluació ex-ante (Informe d’Impacte Econòmic i Social (IIES)); c) introduir l’avaluació en els pressupostos; d) CIAVA (Comissió interdepartamental d’avaluació de polítiques públiques); e) Pla d’avaluacions; f) Difusió de l’IIES i de les avaluacions.