Tema 11: Transparència i accés a la informació pública: principis generals. Regulació de la transparència en l'activitat pública. Els portals de transparència. Flashcards
Quins són els principis generals de la transparència i l’accès a la informació pública?
1. El dret d’accés a la informació pública es garanteix a totes les persones i només pot ésser denegat o restringit per les causes expressament establertes per les lleis.
2. Les limitacions legals al dret d’accés a la informació pública han d’ésser aplicades d’acord amb llur finalitat, tenint en compte les circumstàncies de cada cas concret, s’han d’interpretar sempre restrictivament en benefici d’aquest dret i no es poden ampliar per analogia.
3. Per a aplicar límits al dret d’accés a la informació pública, l’Administració ha explicitar el límit que s’aplica i raonar degudament les causes que en fonamenten l’aplicació.
4. Els límits al dret d’accés a la informació pública s’han d’aplicar d’acord amb els principis d’igualtat i d’interdicció de l’arbitrarietat.
Quina regulació aplica a la transparència en l’activitat pública?
1. Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LT), estatal.
2. Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTC), catalana.
3. DECRET 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d’accés a la informació pública.
Quins són els portals de transparència?
Hi ha dos portals de transparència:
- el de la Generalitat de Catalunya, Transparència gencat, que recull les dades d’aquesta Administració i dels organismes que en depenen.
- i el que aplega la informació dels altres subjectes de tot Catalunya, Transparència Catalunya.
En què consisteix l’Accés a la informació pública?
El dret d’accés a la informació pública permet a la ciutadania accedir a la informació que es troba en poder de l’Administració.
Per exercir-lo cal que presentis una sol·licitud. La pots signar en nom propi o en representació de qualsevol persona jurídica constituïda legalment, i no has de justificar per què la fas.
Organismes responsables: Departament de la Presidència i Direcció General de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques.