Tema 11: Transparència i accés a la informació pública: principis generals. Regulació de la transparència en l'activitat pública. Els portals de transparència. Flashcards

1
Q

Quins són els principis generals de la transparència i l’accès a la informació pública?

A

1. El dret d’accés a la informació pública es garanteix a totes les persones i només pot ésser denegat o restringit per les causes expressament establertes per les lleis.

2. Les limitacions legals al dret d’accés a la informació pública han d’ésser aplicades d’acord amb llur finalitat, tenint en compte les circumstàncies de cada cas concret, s’han d’interpretar sempre restrictivament en benefici d’aquest dret i no es poden ampliar per analogia.

3. Per a aplicar límits al dret d’accés a la informació pública, l’Administració ha explicitar el límit que s’aplica i raonar degudament les causes que en fonamenten l’aplicació.

4. Els límits al dret d’accés a la informació pública s’han d’aplicar d’acord amb els principis d’igualtat i d’interdicció de l’arbitrarietat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Quina regulació aplica a la transparència en l’activitat pública?

A

1. Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LT), estatal.

2. Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTC), catalana.

3. DECRET 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d’accés a la informació pública.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Quins són els portals de transparència?

A

Hi ha dos portals de transparència:

  • el de la Generalitat de Catalunya, Transparència gencat, que recull les dades d’aquesta Administració i dels organismes que en depenen.
  • i el que aplega la informació dels altres subjectes de tot Catalunya, Transparència Catalunya.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

En què consisteix l’Accés a la informació pública?

A

El dret d’accés a la informació pública permet a la ciutadania accedir a la informació que es troba en poder de l’Administració.

Per exercir-lo cal que presentis una sol·licitud. La pots signar en nom propi o en representació de qualsevol persona jurídica constituïda legalment, i no has de justificar per què la fas.

Organismes responsables: Departament de la Presidència i Direcció General de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly