Tema 5: Les iniciatives “Què funciona?”. Antecedents. Definició i tipologies. Aplicació i potencialitats a Catalunya. Flashcards

1
Q

Què són les iniciatives “Què funciona?”

A

Inspirats en els What Works del context anglosaxó, són iniciatives que es dediquen a l’obtenció i difusió d’evidència sobre determinades àrees de polítiques públiques.

A partir de la Teoria de Canvi, s’identifiquen aquelles intervencions que han estat més efectives i aquelles que, per contra, no aporten valor.

L’objectiu d’aquestes iniciatives és posar aquest coneixement a disposició dels professionals i decisors públics.

El format és molt accessible i preten reduir la major part de l’anàlisis tècnic.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Quines són les tipologies del “Què funciona?” a Catalunya?

A
  • Què funciona contra la pobresa infantil? (Ivàlua + Dept. Economia i Hisenda + UNICEF) (estudiat 2004-2024)
  • Què funciona en educació? (Ivàlua + Fundació Jaume Bofill).
  • Què funciona en joventut i gènere? (Ivàlua + Agencia Catalana de la Joventut + Insitut Català de les dones + Dep. Igualtat i Feiminisme) (estudiat al 2023)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Quins són les principals conclusions de l’informe “Què funciona contra la pobresa? Polítiques i programes per garantir una alimentació saludable als infants en situació vulnerable: una revisió sistemàtica de la literatura”?

A
  1. “Quins són els serveis, recursos i polítiques més importants en la lluita contra la malnutrició infantil en infants en risc de pobresa o exclusió social?”
  • Els resultats són variables, ja que les polítiques són diverses.
  • Les intervencions individuals en l’àmbit escolar, té una millora lleugerament positiva en la millora dels hàbits alimentaris.
  • Les intervencions familiars, tenen una evidència variable, tot i que mostren certa eficàcia en el canvi d’hàbits.
  • Les que volen garantis un àpat al dia, no s’han avaluat, però són les principals en eradicar la malnutrició infantil, perquè són eficaces, equitatives i afavoreixen la cohesió social.
  • Les que desincentiven la compra de productes no saludables, també s’han mostrat eficaces en reduir el consum d’aquests últims.
  1. “Quines característiques tenen els programes que s’han mostrat més efectius? Hi ha altres dimensions que calgui tenir en compte perquè la seva implementació sigui més efectiva?”

a. La complementarietat dels nivells d’actuació permet un abordatge més realista sobre la complexitat (tot i que són difícils d’implementar).

b. Els canvis conductuals dins del nucli familiar són molt importants, però calen una alta participació dels progenitors.

c. Les modificacions de l’entorn estimulen canvis d’hàbit i els perpetuen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Quines són les principals conclusions de l’informe “Què funciona en gènere i joventut? Com prevenir i tractar les violències masclistes al jovent? Revisió sistemàtica de l’evidència internacional”?

A

Quina és l’evidència existen i quins són els principals buits?

  1. Hi ha una manca important de metànalisis rigorosa en termes de violències masclistes i especialment en el jovent.
  2. Manca d’anàlisis sota una perspectiva de gènere que pugui afavorir les persones beneficiàries.

Què funciona segons l’evidència internacional?

  1. Cal coordinació estratègica entre diferents sectors i cal incloure accions complementàries i a llarg termini.
  2. Cal formació feminista en els professionals implicats.
  3. Cal focalitzar-se en la comunitat que envolta les víctimes.
  4. Cal no individualitzar les violències masclistes en les polítiques públiques.
  5. Més i millor avaluació i que sigui accessible.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Quines són les principals conclusions dels “Què funciona en educació: Són efectius els programes que intervenen sobre les expectatives del professorat envers el seu alumnat?”

A

Les intervencions que cerquen reduir els biaixos dels professorat envers els seus alumnes tenen un impacte lleu (tot i que positiu) tant en el canvi d’expectatives com en la consecució acadèmica de l’alumnat.

La recerca sobre aquesta problemàtica és minsa i es recomana proveïr de més evidència per corroborar els resultats mixtos. Cal dota de formació externa, opció a feedback i observacions a l’aula.

Els efectes Pigmalió documentats en altres estudis recomanen que les intervencions es facis durant el primer trimestre, com a primer contacte en l’alumnat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly