TEMA 1. HEMATOPOESI. Flashcards
- Stem cells.
Són cèl·lules mare que tenen capacitat d’autoreplicació i diferenciació, aquest procés d’autoreplicació és LIMITAT I ASIMÈTRIC (perquè produeix una stem cell + 1 cèl·lula determinada o commited cell).
- Commited cell
Cèl·lula derivada d’una stem cell que està determinada a entrar en el camí de la multiplicació i la diferenciació. Tenen més freqüència de mutacions responsables de neoplàsies mieloproliferatives.
- Els 4 compartiments cel·lulars de l’hematopoesi
Stem cell: vida llarga, resistents a citoquines i quiescents
Cells progenitores: limitada autoreplicació, tot i que es divideixen amb més freqüència que les stemm cells. Poden ser uni o bi potencials.
Precursores: no autoreplicació, però sí divisió. Una línia cel·lular.
Cells madures: a sang, vida curta i sensibles a citoquines.
- Models d’hematopoesi. Camps epigenètics de waddington
Model deterministic: factors de transcripció i citoquines.
Model estocàstic: atzar.
Camps epigenètics: Una cèl·lula té la capacitat de seguir un camí de diferenciació cap a una població cel·lular espcífica o un altre segons l’ambient en el que es troba
- Mieloptisi
Ocupació de la medul·la per teixit no hematopoètic i que desplaça el teixit hematopoètic fora de la medul·la òssia cap a la sang.
- Paraproteïna
Proteïna anòmala monoclonal (alteració del proteïnograma) similar a les Ig que indica proliferació exagerada de cèl·lules plasmàtiques, com un mieloma
- Tècniques hematològiques especialitzades
Tres grups: immunofenotip, citogenètica convencional i molecular, i biologia molecular
- Immunofenotip
Analitza les característiques antigèniques per identificar. La tècnica principal és la citometria de flux.
.
Distingeix morfològicament les cèl·lules i analitza i identifica fenotípicament moltes cèl·lules permetent la realització d’un anàlisi amb múltiples paràmetres a gran velocitat.
.
PRINCIPALMENT APLICAREM IMMUNOFENOTIP PER CARACTERITZAR I IDENTIFICAR LEUCÈMIES. Tant el diagnòstic com l’estudi de malaltia residual.
Els resultats es representen en gràfics (pàg 13). Cal interpretar si és mono o policlonal. I diferenciar limfòcits (poca desviació) i granulòcits (molta desviació en els dos eixos). En un eix posen els grànuls (contingut) i en l’altre la mida.
- Mutació típica de leucèmia mieloide crònica
Cromosoma Philadelphia, translocació recíproca entre 9 i 22. Gen BCR-ABL.