Språk och kognition Flashcards
Vilka störningar i kommunikation och språkbearbetning uppstår efter skador i vänster respektive höger hemisfär?
Skador i vänster hemisfär kan resultera i språkrelaterade störningar, såsom afasi, som påverkar förmågan att producera och förstå språk. Andra störningar kan inkludera dyslexi, som påverkar läsförmågan, samt apraxi, som påverkar förmågan att utföra viljemässiga rörelser, inklusive talrörelser.
Skador i höger hemisfär kan ge upphov till kommunikations- och språkrelaterade störningar, såsom prosodisk störning, där förmågan att förstå och använda prosodi, som röstton och betoning, påverkas. Även svårigheter med att förstå och tolka icke-verbala signaler, som kroppsspråk och ansiktsuttryck, kan uppstå efter skador i höger hemisfär. Det kan även leda till bristande förmåga att förstå och använda pragmatiska färdigheter, vilket påverkar social kommunikation och interaktion
Vilka kortexområden anses traditionellt vara relevanta för språkfunktioner?
Brocas område, Wernickes område, Arcuate fasciculus, Superior temporal gyrus och Inferiora parietala loben.
Vad gör Brocas Område?
Beläget i vänster frontallob, specifikt i den nedre delen av premotoriska kortex och den främre delen av inferiora frontala gyrus. Det är involverat i talproduktion, artikulation och grammatisk bearbetning.
Vad gör Wernickes område?
Wernickes område: Beläget i vänster temporallob, närmare bestämt i den överlägsna delen av den temporala gyrus. Det är ansvarigt för språkförståelse och lexikal bearbetning.
Vad gör Arcuate fasciculus?
Arcuate fasciculus: Detta är en vit substansbana som ansluter Brocas område och Wernickes område. Det möjliggör kommunikation och informationsöverföring mellan dessa två områden.
Vad gör superior temporal gyrus?
Superior temporal gyrus: Beläget i den överlägsna delen av den temporala loben, nära Wernickes område. Det spelar en viktig roll i ljudbearbetning och fonologisk analys.
Vad gör den inferiora parietala loben?
Denna region, inklusive supramarginala gyrus och angulära gyrus, är involverad i lexikal bearbetning, ordidentifiering och läsning.
Vad gör precentrala gyrus?
Precentrala gyrus är en del av frontalloben och är ansvarig för att initiera och kontrollera viljemässiga rörelser i kroppen, inklusive rörelser relaterade till munnen och läpparna såsom tal och ansiktsuttryck.
Vad gör angulära gyrus?
Angulära gyrus är en del av den inferiora parietala loben i hjärnan. Det anses spela en viktig roll i flera kognitiva funktioner, inklusive språkbehandling, semantisk bearbetning, arbetsminne samt uppmärksamhet och orientering.
Vad innebär begreppet “split-brain” och hur kan man undersöka språkfunktioner hos en patient?
egreppet “split-brain” syftar på en medicinsk tillstånd där kommunikationen mellan de två hjärnhalvorna, vanligtvis genom corpus callosum (den stora bågen), har skurits av eller skadats av någon anledning. Det kan inträffa som ett resultat av kirurgiskt avlägsnande av corpus callosum för att behandla allvarlig epilepsi.
För att undersöka språkfunktioner hos en patient med “split-brain” kan man använda en metod som kallas “hemsidespresentation”. I denna metod presenteras olika stimuli (t.ex. ord, bilder eller symboler) antingen till den visuella fältet till vänster eller höger sida av patientens synfält. Eftersom informationen från vänstra synfältet går till höger hjärnhalva och vice versa, kan man utvärdera hur varje hjärnhalva bearbetar och reagerar på språklig information.
En undersökning med “split-brain” kan visa att språkfunktioner är lateraliserade i hjärnan, det vill säga att vissa språkrelaterade uppgifter utförs främst av ena hjärnhalvan. Till exempel visar sådana undersökningar att den vänstra hjärnhalvan är specialiserad för ordhantering, grammatik och talproduktion, medan den högra hjärnhalvan är mer involverad i att bearbeta icke-verbala aspekter av språket, som prosodi och visuell perception.
Vad mäts med fMRI?
Funktionell magnetresonanstomografi (fMRI) används för att undersöka hjärnaktivitet i realtid genom att mäta blodflödet i olika delar av hjärnan. Under en fMRI-undersökning får patienten utföra språkliga uppgifter eller lyssna på språkliga stimuli medan de ligger inne i en magnetresonansmaskin. Genom att analysera fMRI-data kan man kartlägga vilka områden i hjärnan som aktiveras vid språkbearbetning och få insikt i de neurala processerna som är involverade. Det kan visa vilka områden som är aktiva vid talproduktion, ordigenkänning, grammatik och annan språklig
Hur går ett WADA-test till i relation till språkbearbetning?
WADA-test (intracarotid amobarbital procedure) används för att undersöka språkbearbetning och lokalisering av språkfunktioner hos patienter som ska genomgå hjärnkirurgi. Det innebär att en barbiturat (vanligtvis amobarbital) injiceras i en av de stora halspulsådrorna för att temporärt bedöva ena hjärnhalvan. Detta resulterar i en kortvarig, selektiv bedövning av hjärnhalvan och möjliggör utvärdering av språkfunktioner i den andra, obedövade hjärnhalvan. Genom att testa patientens språkliga förmåga före och under WADA-testet kan man kartlägga vilken hjärnhalva som är mer dominerande för språklig bearbetning.