Neurokognitionens paradigmskifte Flashcards
Vad är skillnaden mellan det gamla och den nya synen på beteende?
Det gamla sättet att se på beteende involverar interaktionen mellan hjärnan och medvetandet, medan det nya sättet betraktar beteendet som en produkt av neurala mekanismer inom hjärnan.
Vad är det för paradigmskifte som har skett och varför tog det så lång tid för vetenskapen att acceptera reformer och nya grejer?
Paradigmskiftet från folkpsykologi till att betrakta och förstå beteende som en produkt av neuronala mekanismer.
Det tar tid för vetenskapen att acceptera reformer och nya grejer eftersom allt som är bekräftat måste omarbetas, vilket kan vara en tidskrävande process.
Vad var den tidigare synen på neurovetenskapen och hjärnan inom kognitiv forskning?
En betydande del av kognitiva forskare menade att hjärnan kunde ignoreras i forskningen eftersom neurovetenskapen inte tillhandahöll data på rätt nivå.
Vad innebär begreppet neurokultur?
Neurokultur syftar till den expansion av neurologisk kunskap som sprider sig inom individens, samhällets, kulturens, politikens och ekonomins alla hörn.
Vad innebär begreppet “brain hygiene”?
“Brain hygiene” syftar till alla mekanismer som skapas under livet och ligger kvar i hjärnan. Om dåliga mekanismer skapas kommer de att fortsätta påverka beteendet resten av livet. Det handlar om att undvika negativa påverkningar som droger och att kontinuerligt arbeta med att förbättra hjärnans funktion.
Vad säger allmänheten om förnuft?
Allmänhetens tilltro att medvetandet och förnuftet vägleder människor genom livet.
Hur mycket av den dagliga mänskliga aktiviteten går automatiskt enligt modern vetenskap? Hur många av våra tankar är medvetna?
Upp till 80% av den dagliga mänskliga aktiviteten sker automatiskt utan medveten kontroll.
Ungefär 98% av våra tankar är inte medvetna och sker automatiskt.
Vad säger paradigmskiftet om hjärnan?
Hjärnan beskrivs som ett kontinuerligt modifierbart dynamiskt självorganiserande system som lever sitt egna liv och är mycket kreativ.
Paradigmskiftet hävdar att hjärnan inte fungerar som en digital dator och att alla mentala fenomen är produkter av neural aktivitet. Neurala kretsar är de underliggande mekanismerna för allt beteende, från reflexer till tänkande. Fri vilja är en illusion och medevetandet generaras för sent för att vara orsaken till beteendet.
Vad säger paradigmskiftet om fri vilja?
Det nya och moderna hävdar att fri vilja är en illusion och att vårt beteende inte styrs av vår vilja utan av hjärnans omedvetna processer. Beslutet tas innan medvetandet genereras.
“Vi gör inte vad vi vill, utan vi vill det vi gör.” Det är hjärnan som vill utföra handlingen, inte vår vilja.
Vad menas med “folkpsykologi”?
Folkpsykologi är kunskap som människor har erhållit genom icke-vetenskapliga självobservationsmetoder och sedan blivit allmänt trott. Det är en starkt rotad tro att mänskligt beteende styrs av önskningar, känslor, emotioner och tankar.
Vad menas med att alla mentala fenomen är produkter av neural aktivitet?
Det innebär att innan man upplever känslor och erfarenheter måste det finnas aktivering av hjärnan. Hjärnan genomgår en inre och omedveten process som leder till att man upplever känslor och tar beslut.
Vad säger den kantianska strategin för att studera mind?
Den kantianska strategin innebär att man studerar mind genom att tänka igenom vad mind måste vara och vilka kapaciteter den har, utan att nödvändigtvis behöva känna till den underliggande strukturen.
Vad är cartesisk dualism enligt Descartes?
Cartesisk dualism är idén att sinnet/själen och kroppen är två separata och oberoende ämnen. Sinnet kan existera på egen hand, oberoende av kroppen
Vad är noosphere?
Noosphere är en sfär för vetenskap och mänskligt tänkande. Enligt evolutionen kommer vetenskap och mänskligt tänkande att smälta samman alltmer i noosphere.
Vad är det som styr människors beteende enligt den vetenskapliga synen?
Enligt den vetenskapliga synen styrs beteendet av en blandning av genetik, evolution och upplevelser. Det är resultatet av komplexa processer och har sin grund i evolutionen.