Informationsbearbetning i synsystemet Flashcards

1
Q

Vilka två celltyper är känsliga för ljus i näthinnan?

A

Stavar och tappar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur många lager består näthinnan av och hur många lager är med synapser?

A

Näthinnan består av tio lager, varav två är lagren med synapser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Varför varierar fördelningen av stavar och tappar över näthinnan?

A

Fördelningen av stavar och tappar varierar främst för att tappar är mer koncentrerade i mitten av näthinnan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur många tappar finns det ungefär på en kvadratmillimeter i mitten av näthinnan?

A

Det finns över 200 000 tappar på en kvadratmillimeter i mitten av näthinnan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad innebär retinotopisk ordning och var i hjärnan finns en retinotopisk karta?

A

Retinotopisk ordning refererar till den topografiska ordningen där signaler från receptorerna i ögonen skickas till synkortex. Den retinotopiska kartan finns i primära synbarken (V1 cortex).

Extra relevant information: Den retinotopiska ordningen innebär att intilliggande punkter på näthinnan skickar signaler punkt för punkt till närliggande punkter i V1 cortex, vilket innebär att det finns en korrespondens mellan punkter på näthinnan och V1 cortex.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innebär binokulär syn och hur påverkar det synupplevelsen?

A

Binokulär syn innebär att vi använder båda ögonen samtidigt för att skapa en djupare synupplevelse. De synvinklar som överlappar mellan de båda ögonen tillåter oss att uppfatta djup och avstånd. När vi fokuserar på ett objekt skickas signalerna från vänstra ögat till den högra hemisfären och vice versa för det som kommer in via högra ögat.

Extra relevant information: Binokulär syn ger oss förmågan att ha stereoskopisk syn och bedöma avstånd och djup i vår omgivning. Det skapar en mer detaljerad och realistisk synupplevelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad innebär dynamisk interokulär konkurrens och binokulär rivalitet?

A

Dynamisk interokulär konkurrens, även känt som binokulär rivalitet, är fenomenet när olika bilder presenteras för varje öga samtidigt och hjärnan upplever en växling mellan att uppfatta den ena bilden och den andra. Det kan resultera i en illusion av att bilderna konkurrerar om uppmärksamheten och endast en bild är medvetet synlig åt gången.

Extra relevant information: Binokulär rivalitet används ofta som ett verktyg i forskningen för att studera medvetandets mekanismer och perception. Det kan ge insikt i hur hjärnan tolkar och väljer vilka visuella stimuli som ska uppfattas och bearbetas medvetet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är dynamisk interokulär konkurrens?

A

Dynamisk interokulär konkurrens, även känd som binokulär rivalitet, är en perceptuell fenomen där olika bilder eller stimuli presenteras för varje öga samtidigt. Istället för att hjärnan smälter samman de två bilderna till en enda bild, upplever vi en växling mellan att uppfatta den ena bilden och den andra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är ett antagonistiskt center-surround receptivt fält och vad betonar det?

A

Ett antagonistiskt center-surround receptivt fält är en struktur som finns i retinala ganglieceller. Det består av en central del och en omgivande del som är cirkulär. Det betonar kontraster vid ljus-mörka kanter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är skillnaden mellan retinala receptiva fält och kortikala receptiva fält?

A

Retinala receptiva fält består av många ganglieceller som kombineras för att forma en enskild LGN-cell i thalamus. Kortikala receptiva fält formas av kombinationen av flera LGN-celler för att skapa en V1-cell i cortex.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Är vi födda med orienteringskolumner?

A

Nej, vi är inte födda med orienteringskolumner. Förmågan att selektera orientering utvecklas genom lärande och erfarenhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är neuroestetik och hur påverkar suddiga bilder vår uppfattning?

A

Neuroestetik är studiet av hur hjärnan uppfattar och reagerar på konstnärliga och estetiska stimuli. Suddiga bilder kan aktivera amygdala, vilket är involverat i emotioner, vilket gör dem mer attraktiva för oss.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är skillnaden mellan den dorsala och ventrala visuella vägen?

A

Den dorsala vägen svarar på frågan “Var?” genom att bearbeta rörelseinformation. Den ventrala vägen svarar på frågan “Vad?” genom att bearbeta detaljer om objekt och deras identitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilka är några exempel på visuella störningar och deras effekter?

A

Exempel på visuella störningar inkluderar achromatopsia (cortical färgblindhet), akinetopsia (förlust av rörelseuppfattning) och prosopagnosia (ansiktsblindhet).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är den intressanta observationen från Dee, som blev blind efter att ha använt lustgas?

A

Den visade förmågan att svara på visuella stimuli hon inte kunde se med sina ögon. Trots att hon inte kunde se föremålet kunde hennes arm alltid korrekt greppa objektet, även när vinkeln ändrades. Detta indikerar att det finns en visuell bearbetning som inte kräver medveten medvetenhet om stimuli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Är de primära kortikala synareorna som registrerar
synintryck också använda vid visuella mentala bilder?

A

Ja, de primära kortikala synareorna som registrerar synintryck är också involverade vid visuella mentala bilder. När vi skapar mentala bilder i vårt sinne aktiveras samma neurala nätverk och hjärnområden som används för att bearbeta faktiska synintryck. Studier har visat att de visuella kortikala områdena, inklusive primära synbarken (V1), är aktiva under visualisering av mentala bilder. Detta tyder på att dessa områden spelar en viktig roll i att generera och upprätthålla visuella mentala representationer. Dock är det viktigt att notera att det finns ytterligare hjärnområden och nätverk involverade i skapandet och bearbetningen av mentala bilder utöver de primära kortikala synareorna.

17
Q

Vad säger de två separata visuella vägar för rörelse och perception?

A

Dorsal ström: “Var?”

Ventral ström: “Vad?”

18
Q

Vad är “blindsight”?

A

Det är en fenomen som sker där personer som är kortikalt blinda på grund av skador i V1, svarar till visuell stimuli utan att de faktiskt kan se det.

19
Q

Har hjärnan inbyggda beräkningssystem som automatiskt uppfattar objektet, eller lär sig hjärnan att lösa detta problem genom erfarenhet?

A

Vissa grundläggande egenskaper, som kantdetektion och rörelsespårning, är delvis inbyggda och finns redan vid födseln. Dessa egenskaper hjälper till att snabbt bearbeta visuella intryck. Samtidigt utvecklar hjärnan genom erfarenhet och exponering för olika objekt och situationer en ökad förmåga att känna igen och tolka dem. Genom inlärning, minnesbildning och feedbackprocesser förfinar hjärnan sina förmågor att automatiskt uppfatta och identifiera objekt.

20
Q

Vad är sparse coding? Vad är population coding?

A

Ett objekt exciterar en liten men specifik grupp av celler.

Det finns ett mönster av aktivitet över en större population av celler som kodar för objekt.

21
Q

Räcker det att se ett objekt för att kunna känna igen det?

A

Nej, enbart att titta på objektet räcker inte för att känna igen det. Objektkänneteckning innefattar komplexa processer i hjärnan, såsom bildandet av stimuli-specifika aktiveringsmönster, rekrytering av aktiva neuronensemble, och etablering av mallar eller modeller av objekt genom inlärning. Att bara titta på ett objekt kan ge initial sensorisk information, men ytterligare kognitiva processer och inlärd information krävs för att hjärnan ska kunna känna igen och identifiera objektet korrekt.

22
Q

Vad skapar Charles Bonnet syndrome?

A

En förlust av synförmågan skapar visuella hallucineringar.